Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dodddaaa

ZAmiana tabletek.. ?

Polecane posty

Gość dodddaaa

Witam, zmieniam tabletki antykoncepcyjne z Novynette na Qlaira (miałam poczekać 7 dni -system ten sam co z Novynette) i mam pytanie czy zabezpieczenie jest ciągłe czy należy sie dodatkowo zabezpieczać przez jakiś czas gdyż skład jest inny ?? dziękuje za pomoc.

jeśli qularia jest "mocniejsza" czyli ma więcej hormonów to antykoncepcja jest zachowana, jeśli ma mniej to używaj prezerwatywy dodatkowo 7 dni

Gość dodddaaa
no właśnie nie wiem czy jest mocniejsza, gdyż poszczególne tabletki różnią sie składem... ale lekarz nic nie mówił abym się dodatkowo zabezpieczała wiec nie wiem a i tak w czasie 7 dniowej przerwy sie kochałam.. wiec juz sama nie wiem ..

no to trzeba było podpytać lekarza, a nie normalnie uprawiałaś seks a teraz po fakcie sie zastanawiasz, zajrzyj do ulotki Quliari, ja przeczytałam ulotkę tych tabletek w necie i jest wyraźnie napisane że jeśli zmienia się z innego preparatu antykoncepcyjnego na Qularie to w ogole nie powinno sie robić przerwy

Gość dodddaaa
tylko ze po to ide do lekarza zeby słuchac jego rad... poza tym jestem szczupła i dlatego mi tak lekarka zaleciła.. i też czytałam skład i wiem ze Qlaira jest silniejsza

no to skoro wiesz od lekarza co i jak i że nowe tabletki są mocniejsze niż poprzednie to chyba wszystko już jasne :)

Gość sex and sex
myslałem ze chodzi o tabletki do zmywarki to ci nie pomoge

Powinnaś się zabezpieczać dodatkowo bo z Novynette na Qlairę powinnaś przejść bez robienia 7 dniowej przerwy Novynette są dwuskładnikowe ale jednofazowe czyli każda tabletka ma taką samą ilość hormonów, a Qlaira ma kolorów tabletek 5 z czego białe są to tabletki placebo bez substancji czynnych, a więc ma aż 4 różne kombinacje hormonów i dawek. Przy przejściu z mini tabletki zabezpieczać się trzeba 9 dni, więc tyle na pewno zabezpieczałabym się na Twoim miejscu skoro zrobiłaś już 7 dniową przerwę z ulotki Qlairy *** Zmiana z innego złożonego hormonalnego produktu antykoncepcyjnego lub złożonego antykoncepcyjnego systemu terapeutycznego dopochwowego lub systemu transdermalnego. Należy rozpocząć przyjmowanie leku Qlaira w dniu po przyjęciu ostatniej tabletki zawierającej substancje czynne poprzedniego produktu antykoncepcyjnego. W przypadku zmiany ze złożonego antykoncepcyjnego systemu terapeutycznego dopochwowego lub systemu transdermalnego, należy rozpocząć przyjmowanie leku Qlaira w dniu ich usunięcia lub zgodnie z zaleceniami lekarza.

"tylko ze po to ide do lekarza zeby słuchac jego rad" Tylko wiesz, ten lekarz nie prowadził na pewno wielomiesięcznych obserwacji nad tym preparatem, skoro producenci tak zalecają to najwidoczniej musiała zdarzyć się nie jedna wpadka po przejściu z innych tabletek na te z robieniem 7 dniowej przerwy.