Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeszcze nie świadoma ania

To wkońcu która Pani mi odpowie, na którym tłuszczu mniej szkodliwe

Polecane posty

Gość jeszcze nie świadoma ania

jest smażenie potraw,mięs? na oleju? jak tak to na jakim,czy maśle, czy margarynie, czy smalcu?czy oliwa z oliwek? ale czytałam, że taka oliwa też nie każda, bo nie każda nagrzewa się do stopnia wrzenia?:O nie wiem czy dobrze to zrozumiałam i napisalam prosze wytłumaczcie mi .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smazenie na oleju kujawskim
czyli z pierwszego tłoczenia smażenie na maśle owszem pod warunkiem ze bedzie to smazenie bardzo krótkie jak np jajecznica ,bo masło przypalone to masakra na margarynie tez można ale ja wole olej Smalcu nie polecam oliwa z oliwek raczej nie nadaje sie do smażenia tylko do bezpośredniego spożycia wiec do jakiś sałatek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jeszcze nie świadoma ania
no właśnie na innym topiku przeczytałam, że na smalcu jest zdrowiej ::O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przydałaby mi się mała mi
i jej zdanie jaki olej kupuje w uk. pozdro dla małej mi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość też jestem ciekawa tych toksyn
też chciałam zapytać o coś w tym temacie :) Używa ktoś z Was masła klarowanego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zacznijmy od tego
że smazenie tak w ogóle jest niezdrowe, ale ...jeśli smazymy mięso to tylko na smalcu poniewaz smalec ma wysoką temp wrzenia i nie rozkłada sie na niezdrowe frakcje podczas obróbki miesa. warzywa dusimy na oleju , moze być rzepakowy , bo do tego nie potrzebna jest wysoka temp. a tak ogólnie, trochę logiki trzeba: mięso na smalcu - produkty zwierzece, warzywa na olejach -produkty roslinne. Smażenie na masle to zabójstwo, masło pod wpływem temp utlenia się do chemicznych paskudztw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytałam o masło klarowane
a to zupełnie co innego niż masło świeże :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jeszcze nie świadoma ania
"zacznijmy od tego" no dziękuje za kawe na lawe🖐️🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość allallla
smazyc na oleju o wysokiej temp dymienia (nie wrzenia:o) oliwa extra vergin nie nadaje sie do smazenia, ale rafinowana jak najbardziej ale tez neizbyt dlugiego ja rzepakowego nie lubie, ewentualnie slonecznikowy, a najbardziej lubie ryzowy i winogronowy, ale polecam ryzowy przede wszystkim

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zacznijmy od tego
kobietki, nie dajmy się zwariować , bo ta moda na zdrowe odzywianie powoduje, ze ludzie zaczynają działać bezrozumnie . Słonina tez zawiera kwasy nienasycone, można sprawdzić . Tłuszcze też są organizmowi potrzebne. a ich nadmiar jest szkodliwy , i nie ma znaczenia czy nadmiar roslinnych czy zwierzęcych. I nie ma co wydawac majątku na oliwy zagraniczne tylko stosować produkty lokalne, bo na pewno są zdrowsze, lepsze i swiezsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pani powyżej nie
Wniosek nasuwa się taki,że lepiej unikać smażenia.Można przecież piec,dusić,gotować:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zasada jest prosta. do smażenia i ogólnie obróbki na gorąco nadają się oleje o niewielkiej zawartości NNKT, bo NNKT przy podgrzewania ewoluują w toksyczne nadtlenki, hydronadtlenki, epoksydy i monomery cykliczne. do spożycia na zimno najlepsze są oleje o wysokiej zawartości NNKT. a tu macie tabelkę, co ile czego zawiera: http://www.voila.pl/304/kbadp/index.php?get=1&f=1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość harmid
Piszą, że jajka można smażyć na maśle, a jeśli ja lubię jajka na kiełbasie to wtedy też można na maśle czy już nie bardzo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pani powyżej nie
To już by była przesada,przynajmniej dla mnie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość harmid
no to na czym smażyć jajka na kiełbasie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wysmażyć trochę boczku
albo dodać odrobinę oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja od dobrych kilku lat
smaze na oleju kokosowym ...Olej rzepakowy dla mnie to paskydztwo i śmierdzi jak w trupiarni :O :O Olek kpokosowy nie pali sie nie smierdzi i mozna z nim robic wiele innych rzeczy .Tez nie byłam taka chętna do tego ale teraz ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja od dobrych kilku lat
można go używać do smażenia i pieczenia nawet w wysokich temperaturach bez obaw że spali się i wydzieli szkodliwe, rakotwórcze związki - jak to ma miejsce w postaciu innych tłuszczów. Łańcuchy węgla w nim zawarte są krótsze niż w większości tłuszczów, dzięki czemu olej lepiej się wchłania i nie jest magazynowany w tkankach w postaci tłuszczu i cholesterolu, lecz ulega zamianie na czystą energię. Jego łatwa wchłanialność sprawia, że doskonale nadaje się dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak na marginesie, to dowiedziałam się, ze jedzenie smazonego uzaleznia tak samo jak alkohol :o Ogladałam film o kobiecie, która ważyła 280 kg i jadła tylko smażone. Jak dostała normalne jedzenie, to wpadała w furię i rzucała czym popadło. :o Mnie olej z pestek winogron bardzo pryska przy smażeniu. Gdyby nie to, to byłby idealny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja ci w koncu odpowiem
oliwa z oliwek maslo (najlepiej klarowane) oliwa w polaczeniu z maslem smalec (wieprzowy, kaczy, gesi) nie sluchaj nikogo, kto mowi, zeby smazyc na margarynie lub olejach rafinowanych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z moki i ekspresu jak już
najlepszy smalec mniam ;) wszystko na smalcu bosko smakuje od faworków po schabowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prawie dietetyk
najlepszy smalec i oleje roslinne, oliwa tylko do niedługiego smażenia bo ma mniejszą temperature topnienia niz olej, na masle jak juz ktos powiedzial np jajecznice.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
co do smażenia na oliwie to da się ale nie na tej najbardziej w Polsce popularnej czyli Extra Virgin (Virgine - różnie nazywane) - ta nie nadaje się do smażenia, do smażenia można używać oliwy Pure - czyli czystej lub Pomace - z drugiego tłoczenia, tudzież zwana z wytłoczyn oliwnych. Extra V. najlepiej spożywać na surowo :) ( i to najlepiej tę z Krety, nie jakieś różne mieszanki... )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×