Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tikatukatam

Płodność podczas okresu

Polecane posty

Gość tikatukatam

Cześć dziewczyny, mam pytanie odnośnie płodności w czasie okresu? Jak to w końcu jest? Jedni mówią, że można zajść inni, że absolutnie nie, czytałam już milion stron na ten temat i dalej jestem tak mądra jak na początku, a wszystko spowodowane tym, że w drugim dniu miesiączki trochę przesadziliśmy z moim facetem z alkoholem i poniosło nas, co prawda bez gumki, ale nie doszedł we mnie, tylko jest problem z preejakulatem, którego on produkuje sporą ilość. Więc powiedzcie szczerze, czy można mówić w tym wypadku o wpadce? Moje cykle plasują się w granicach 24-26 dni. Z góry dzięki za odpowiedz:)

owulacja występuje 14 dni przed kolejnym okresem, jesli masz krótkie cykle można zajść w ciążę ze stosunku odbytego podczas okresu, należy dodać do tego pare dni które plemniki są w stanie przeżyć w ciele kobiety, Twoje cykle są moim zdaniem za długie jednak abyś zaszła w ciąże uprawiając seks 2 dc

Gość tikatukatam
No i chyba nie miałabym, aż takiego pecha skoro nie doszedł we mnie, prawda?

Gość nie martw się tym tak
musiałabyś mieć naprawdę pecha żeby zajść w ciążę w drugim dniu cyklu z przerywanego. Ale nie sugeruj sie tym że większość uważa że nie można zajść. Po pierwsze masz krótkie cykle i nie wiem jakie długie masz miesiączki ale teoretycznie do 3 dc masz bezpieczne dni, nie ma tu znaczenia czy w tym czasie skończy ci się miesiączka czy nie. Po drugie w organizmie moga wystąpić plamienia międzycykliczne, które są spowodowane najczęściej wahaniami hormonów i często moga przypominać okres. Jeśli pomylisz to z miesiączką to może dojść do wpadki. A po trzecie. jajeczkowanie nie pojawia się (tu sprostuje wcześniejszą wypowiedź) 14 dni przed kolejną miesiączką tylko normalnie od 12-16 dni przed. Może to byc tez 11 dni albo mniej wtedy mamy do czynienia z patologią cyklu. Po czwarte zawsze lepiej obserwować kiedy są dni płodne bo nigdy tak na prawdę nie wiesz kiedy przyjdzie następna miesiączka, tylko przypuszczamy że pojawi się za tyle i tyle dni.

Gość tikatukatam
Dzięki:) Też tak myślałam, już sobie wszystko obliczyłam, przeanalizowałam tylko wolałam się upewnić, wątpię żebym pomyliła okres z plamieniami ponieważ u mnie zawsze jest on bardzo obfity i trwa 5-6 dni. Myślę, że w preejakulacie nie ma aż tyle plemników aktywnych, które bez odpowiedniej prędkości przedostałyby się aż do jajeczka, zwłaszcza podczas okresu gdzie wszystko jest "wypluwane", no nic, będę cierpliwie czekać do następnego okresu i myśleć na nastepny raz, zwłaszcza, że nie mogę stosować antykoncepcji hormonalnej:(

Jak masz krótkie cykle to jest możliwe, że dni płodne pojawią się w czasie okresu. Mogę ci polecić mikroskop owulacyjny, np afrodyta bo jest tani a ładnie pokazuje dni płodne

Gość do kaśki wyżej
ale ty spamujesz z tą afrodytą. odsyp masz jakiś od tego?

Gość tikatukatam
Nie no wiecie jak to jest, niby nie powinnam być itp. ale już boli mnie podbrzusze, wkurzają niektóre zapachy, wiem pewnie, że to wszystko dzieje sie tylko w mojej głowie i, że pewnie panikuję, ale nie umiem znieść niepewności, zwłaszcza, że cykle mam nieregularne, niby 24-26 dni no ale kto to wie. Zrobię sobie chyba test w poniedziałek, nie da to 100% pewności, ale będę w jakimś tam stopniu spokojniejsza, co o tym myślicie? Zaznaczę że moja ostatnia miesiączka pojawiła się 30tego grudnia