Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość colorfulxlife

Tabletki antykoncepcyjne u nastolatki

Polecane posty

Gość colorfulxlife

Witam . Chciałam się zapytać czy ginekolog może może mi przepisać tabletki antykoncepcyjne , jeśli mam rocznikowo 16 lat . Kończę dopiero pod koniec sierpnia , ale jeśli bym poszła po nie luty / marzec to mógłby mi przepisać ?

Musisz iść z kims dorosłym na wizytę bo tak to chyba Ci nie wypisze..... Jestes pewna ,ze potrzebujesz tych tabletek?Trucie organizmu od takiego wieku to nie jest dobry pomysł....Jakby nie było to hormony a Ty jeszcze rośniesz i dojrzewasz

Gość colorfulxlife
Kiedyś już brałam hormony ,ale i tak i tak muszę się wybrać . :( . Ze względu na to ,że okres występują co 2 tygodnie oraz jest bardzo bolesny , więc chciałabym dobrać takie które będą dobre ze względu na uregulowanie i współżycie .

tabletki anty będą działać doraźnie, jak będziesz je brała to okres będzie regularny, a jak odstawisz to problem wróci, powinnaś wybrać się do takiego lekarza ginekologa, który zaproponuje Ci inny rodzaj leczenie, bo tabletki anty nie leczą takich problemów, tak jak mowię - działają doraźnie o współżyciu w wieku ledwo skonczonych 15 lat nie wspomnę

Gość colorfulxlife
Problem wrócił po roku . Jeśli chodzi o współżycie to jeśli komuś bardzo ufam i go kocham , to wolę to przeżyć z taką osoba niż powiedzmy za kilka lat z dupkiem , który mnie tylko dlatego będzie chciał ,bo jestem dziewicą : ] Po za tym nie prosiłam tu o opinię co o tym sądzisz .

w przychodni na bank Ci nikt nie wypisze jak pójdziesz sama, spróbuj prywatnie popytać.

Gość ..............kropa
Ta na pewno wiesz co to miłość tymbardziej namiętność w wieku 15 lat jasne, pojęcia jeszcze o tym nie masz i jak bedziesz mieć ze 20 na karku to sie przekonasz

Gość colorfulxlife
tzn . z mamą raczej nie będzie problemów . Tylko się zastanawiałam czy ginekolog mi wypisze ze względu na współżycie ,bo jeszcze 16 lat nie skończyłam , więc prawnie mogę uprawiać seks ,ale bez tabletek antykoncepcyjnych ... Ale jeśli tu jest kwestia kilku miesięcy , więc pytam na forum ;]

oj ja nie wyrażam opinii co o tym sądzę, tylko martwię się bo niestety wielu ginekologów uważa że wszystko można załatwić tabletkami hormonalnymi, chciałam Ci tylko poradzić żebyś może znalazła rzetelnego lekarza, który zleci Ci badania i faktycznie znajdzie przyczynę, a potem lek na Twoje dolegliwości, bo tabletki to tylko środek doraźny, a przecież teraz własnie w młodym wieku kształtuje Ci się gospodarka hormonalna i to co teraz się dzieje w organizmie będzie rzutować na przyszłość dlatego uważam że należałoby się zbadać i sprawdzić co jest problemem

Gość Best whisessssss
Może teraz Ci się wydaje że kochasz i ufasz ale twój punkt widzenia w każdej chwili może ulec zmianie. W tym wieku jesteś niedojrzala psychicznie i to co teraz wydaje ci się wielką miłością za jakiś czas okaże się być dziecinna mrzonką. Jeśli czujesz się na tyle dorosła i odpowiedzialna żeby uprawiać seks i zajmować się dzieckiem, a oprócz tego masz ku temu warunki to można ci pogratulować młoda damon. Jak wiadomo wpadki się zdarzają i to nie takim dziewczynka jak ty tylko również ludziom dorosłym i poważnym,ciekawe czy chłopiec którego teraz darzysz takim uczuciem będzie cię wspierał. A skoro tak szybko rozpoczyna współżycie to za 2 lata będziesz zdezeleowana i zuzyta, a za 5 lat kiedy miałaby szansę poznać fajne faceta to nie będzie już takiej możliwości bo żaden szanujący się facet nie będzie chcial związać się z dziewczyna która w wieku 15 lat zaczęła się gzic z niewiadomo kim. A o tabletkach to możesz zapomnieć bo żaden lekarz, nawet prywatnie nie przepisie ci ich bez obecności prawnego opiekuna..

Gość Best whisessssss
Aha no ale jeśli twoja mama dziewczynko wyraża zgode na tabletki anty w wieku 15 lat to musi być albo takich obyczajów jak ty, albo musi mieć o tobie naprawdę wysokie mniemanie... Niewątpliwie musi odbierać cię jako osobę rozsądna i inteligentną która wie co robi i właśnie dlatego wyraża zgodę aby dziecko pietnastoletnie uprawiało seks. Wedlug polskiego prawa, stosunki płciowe z dzieckiem to pedofila, a ty jesteś właśnie dzieckiem. Za takie wykroczenia grozi kara pozbawienia wolności mamnadzieje że twoja matka i ten mlokos o tym wiedzą:)

Gość ..............kropa
Ale jest obrzydliwy ona pewnie miesiączkuje ze 3 lata maksymalnie i cycki jej ledwo urosły, jest dzieckiem i powinna czytać z koleżankami kolorowe magazyny i wymieniać się błyszczykami a nie rozkraczać nogi bleeeeeeee

Gość colorfulxlife
Do ..............kropa Wyobraź sobie ,że przeżyłam bardzo wiele w poprzednim roku . Wiem jak wiele na tym świecie jest idiotycznych facetów i wolę przeżyć to z takim przy którym czuję się bezpiecznie . Nie jestem typową 15 letnią dziewczyną z tego względu , że nie toleruję związków dla zabawy i tak na prawdę nigdy z nikim nie byłam na stałe , ponieważ irytowało mnie podejście/ zdanie o związku ,że tak powiem osób adorujących . Może to śmiesznie brzmi dla was , bo pisze to 15 latka . Rok temu przeżyłam koszmar fizyczny przez pewną osobę , przez który bardzo dojrzałam ,ale i również zraziłam się do płci przeciwnej ,ale jakiś czas temu w moim życiu pojawiła się osoba która pomogła mi wielu rzeczach i po traumie którą przeżyłam . Na razie nie chcę tego robić ,bo nie jestem wstanie i na to gotowa .Jak je już dostanę to będę brać te tabletki na razie ze względu na okres ,ale minie trochę czasu jak wybiorę się do ginekologa bo najpierw muszę iść do endokrynologa ,bo być może i , jestem na coś chora (i tabletki w tym przypadku będą zbędne lub nawet zabronione ) ... więc pewnie do ginekologa trafię gdzieś w maju( po tych wszystkich badaniach kazał mi przyjść na ponowną konsultację dotyczącą tego cyklu i i dopięciu badań do karty ) jak nie później bo najpierw badania ... a ,że u mojego ginekologa kolejki są kosmiczne , tak więc chciałam kupić te tabletki żeby czekały na odpowiedni moment zażycia( no chyba ,że lekarz zaleci mi je brać ze względu na okres ) niż ich nie mieć ; ]

Gość nie będę umoralniać
bo mnie to mało obchodzi, masz matkę od tego. Tylko napiszę żebyś idąc do lekarza poprosiła o pigułki antykoncepcyjne a nie na uregulowanie okresu czy na pryszcze. Jak ja chodziłam do szkoły to dziewczyny mówiły że prosiły ginekologa po tabletki "na uregulowanie okresu" albo "na pryszcze" bo wstydziły się żeby powiedzieć "antykoncepcyjne", a lekarze zazwyczaj zapisują wtedy tabletki anty. Nie koniecznie tak jest.

Gość ojj dziweczynko kombinuejsz
tabletki na zapas kupisz :P masz rację piszac, że nei jesteś typową 15 latką - typowe myśla o szkole, pryszczach i koleżankach oraz o wieeeelkiej miłości a nie o seksie. ciekawa jestem ile lat ma TA OSOBA, która tak bardzo ci pomogła, idę o zakłąd że przynajmniej 5 więcej :P Zastanów sie dobrze, bo znam dziewczyny, które żałują że nei poczekały z pierwszym razem, ale nie znam ani jednej, która żałuje, że nie poczekała. uwierz masz czas, a TA OSOBA jak kocha to nie będize naciskać.

Gość ruta stepowa
Nie dopuszczacie myśli, że 15-latka może sama z siebie mieć ochotę na seks i być na tyle odpowiedzialna żeby przypilnować antykoncepcji ? To jej życie i jej wybory, być może popełni błąd ale to właśnie na błędach człowiek się najlepiej uczy. Nie sądzę żeby wasze gderanie w tym wątku cokolwiek dało. Duża cześć 15-latek i nawet młodszych dziewczyn pod względem biologicznym jest już całkiem dobrze rozwiniętych. Sama dobrze pamiętam czasy podstawówki, jakaś cześć 13-latek wyglądała wtedy na 16-18-latki: duży biust, szerokie biodra, wysoki wzrost, a inna cześć oczywiście bardziej przypominała dzieci niż kobiety. To wszystko jest bardzo względne i śmieszne jest takie generalizowanie że wszystkie 15-latki to biologicznie jeszcze dzieci. Autorko, istnieje szansa że lekarz przed 16 r.ż przepisze Ci tabletki antykoncepcyjne tylko broń boże nie wspominaj o współżyciu ani jemu ani swojej matce. Masz zaburzenia hormonalne, możesz przyjmować na to tabletki antykoncepcyjne więc gdzie problem ? Wykorzystaj swoją sytuację po prostu i za bardzo się nie wyrywaj ze swoją szczerością. Kiedy skończysz 16 lat będziesz mogła sama chodzić do lekarza i decydować o swoim leczeniu.

'Kiedy skończysz 16 lat będziesz mogła sama chodzić do lekarza i decydować o swoim leczeniu." Bzdura. 🖐️

Gość ruta stepowa
W pewnym ograniczonym stopniu ale jednak, to nie znaczy że każdy ginekolog wypisze jej tabletki ale będzie miała na to większą szansę niż teraz.

Gość nie będę umoralniać
"istnieje szansa że lekarz przed 16 r.ż przepisze Ci tabletki antykoncepcyjne tylko broń boże nie wspominaj o współżyciu ani jemu ani swojej matce. Masz zaburzenia hormonalne, możesz przyjmować na to tabletki antykoncepcyjne więc gdzie problem" I właśnie o tym pisałam wcześniej. Mądry lekarz nie przepisze jej tabletek anty na zaburzenia hormonalne, tylko zbada ja i zobaczy gdzie jest problem ewentualnie każe czekać aż cykl się unormuje. Tylko idiota przepisuje w takim wieku tabletki na unormowanie okresu, chociaż tych też nie brakuje. Ale nie o to chodzi, chodzi o to że jak powie o zaburzeniach hormonalnych to lekarz jej może przepisać inny lek i potem będzie łykać nie wiadomo co i będzie myślała że od tego się w ciąże nie zachodzi. Wiem co mówię bo u mnie w klasie też były takie mądrale co cwaniaczyły jak to można tabletki w łatwy sposób zdobyć. Nie wiem co tam dokładnie brały ale wiem że jedna zaciążyła przed maturą z tych biorących. Zresztą czytałam o podobnych sytuacjach, że lekarze przepisują młodym dziewczynom inne leki.

Gość nie będę umoralniać
może nawet castagnus zapisać który reguluje cykl i dodatkowo wspomaga płodność, to by był nie fart.

Gość ruta stepowa
Nie będę umoralniać- ja w swoim poście nie podjęłam się oceny faktu zapisywania przez lekarzy hormonów na unormowanie cyklu, tylko stwierdziłam że jest to wygodna furtka z której autorka może skorzystać. W przeciwieństwie do Ciebie wierze też, że Colorfulxlife nie jest idiotką i przeczyta ulotkę przepisanego jej leku.

Gość nie będę umoralniać
ruta stepowa Właśnie o to chodzi że mnóstwo nastolatek wpada na ten sam pomysł żeby wysępić receptę na na pryszcze albo na uregulowanie bo myślą że dostaną tabletki antykoncepcyjne a to nie koniecznie musi być tak. Co do tego czy przeczyta ulotkę czy nie, nie wykluczone, ale ciągle padają tematy z zapytaniami o tym jak stosować tabletki, jak działają itd i to nie koniecznie od młodych dziewczyn ale też od starszych. Wiec że nie wszyscy czytają ulotki dlatego przestrzegam przed ściemnianiem w tej kwestii.

Gość ruta stepowa
Cieszę się, że przyznałaś że monopolu na zadawanie durnych pytań na temat antykoncepcji nie mają tylko nastolatki ale też dotyczy to starszych kobiet. To jest sedno problemu, wszyscy zakładają tylko na podstawie młodego wieku autorki tematu, że nie dojrzała do seksu, że będzie żałować, że niechybnie zajdzie w ciąże bo przecież nie będzie umiała dopilnować swoich spraw, a tak naprawdę nic nie wiemy o tej dziewczynie prócz tego co sama nam o sobie napisała. Dla mnie to za mało żeby wysnuwać tak daleko idące wnioski. Myślę, że Colorfulxlife ma większą szansę dostać tabletki antykoncepcyjne na uregulowanie cyklu niż gdyby szerze wyznała, że chce rozpocząć współżycie, i dlatego to jej właśnie doradzam.

Gość nie będę umoralniać
ruta Ponieważ nie wiem z kim mam do czynienia po drugiej stronie ekranu dlatego daję swoje rady zakładając że ta osoba może nie mieć zielonego pojęcia na co się decyduję, co powinna zrobić. I nie obchodzi mnie czy ma 15 lat czy 40 zawsze jak odpowiadam na forum to zakładam że druga osoba może czegoś nie wiedzieć. Zanegowałam twój pomysł jako przestrogę, ponieważ u mnie w liceum były dziewczyny miały podobne pomysly i czytałam podobne tematy gdzie mówi się o tym. I założyłam dla bezpieczeństwa mojej rady że dziewczyna może nie przeczytać ulotki (chociaż teraz już ją pewnie przeczyta). Poza tym z tego co wiem, to teraz jest coraz większy nacisk, także przez pacjentki na to żeby ginekolodzy przepisywali jednak środki które faktycznie pomagają uregulować cykl a nie koniecznie zataić problem nieregularności.

Gość Kasieenkaaa111
Osobscie odradzila bym ci branie ich po przytyjesz troszke 50 % dziewczyn to ma sama zreszta biore ale ze wzgledu na chorobe :( i osobiscie ci powiem ze z czasem zaczniesz miec problemy i odczuwac z tego powodu pewien dyskomfort :)) .. w tym wieku naprawde odradzila bym ci too /.. :)

Gość innnnnnnna
Kasienka to, że przytyłas chyba swiadczy o tym, że były źle dobrane.

Gość Queeeeeeeeeen
Biore tabletki od 16 roku zycia, wystarczy pojsc zrobic badania, wywiad i tyle. Nie wiem po co tam rodzic? I tak zostalby wyproszony.

do .......kropa mylisz sie nawet nie wyobrażasz sobie jak bardzo ! to ze ma 15 lat i uprawia seks z osoba jak twierdzi ktora kocha to nic zlego ! fakt faktem ze jest mloda i jej organizm dopiero sie rozwija i psychicznie i fizyczne , ale jej wiek nie moze swiadczyc o tym czy wie czy to jest faktycznie milosc a nie jakies bzdurne zauroczenie ! mam 23 lata a swojego faceta poznalam w wieku 13 lat ! pierwszy raz mialam podobnie jak założycielka tej dyskusji mowilam to samo i do tej pory nic sie nie zmienilo. moj facet jest o rok ode mnie starszy . A co do tabletek powinnas zrobic badania i dopiero pozniej myslec o tabletkach bo lekarze przepisują tabsy na chybił trafił a moze te ci pomoga jak nie to inne ;/ bez sensu podejscie . tabletki ci pomieszaja caly uklad rozrodczy na twoim miejscu w kwestii antykoncepcji stosowała bym prezerwatywy .