Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

adalis86

Dziecko a praca

Polecane posty

Mam takie pytanie Czy kiedykolwiek na rozmowie kwalifikacyjnej padło pytanie czy ma Pani/Pan dzieci?I czy sugerowano w jakiś sposób że to problem? Ja mam małe dziecko i szukam takiej pracy w której mogę mieć weekendy chociaż wolne - dla rodziny Ale czy i tak moga o to pytać i brać to pod uwagę?

Gość levinoska
Teoretycznie nie mogą, ale to tylko teoria, w praktyce niestety pytają o wiele rzeczy "zakazanych".

Na chwilę obecną nie wyobrazam sobie żadnych wyjazdów,szkoleń na kilka dni lub tygodn bo syna nie zostawię - i rozumiem,że to problem dla pracodawcy więc takich ofert unikam Ale jak jest w pozostałych pracach?Np. recepcjonistka,sekretarka?

Gość levinoska
szukaj może jakiejś pracy biurowej, taka robota zazwyczaj ma charakter pierwszozmianowej od pon do pt.

Gość levinoska
Trudno powiedzieć, jest wiele na pewno sekretarek, które mają pracę stacjonarną, a niektóre pewnie musza dużo jeździć.

Zaprzestałam juz szukania w swoim zawodzie bo NIC nie ma I patrzę na inne oferty Tyle,że nie znam branży i nie wiem jak to jest Czy dyspozycyjność w takich zawodach jak recepcjonista,sekretarka,kierownik sklepu itp ma znaczenie?

levinoska Dzięki:) Marnie w moim rejonie z pracą Siedze w domu póki co i chyba tak zostanie

Gość gdyby nie dostała, nie mogłaby
jescze niedawno leciała reklama kampaii społecznej o nieodpowiednich pytaniach zadawanych na rozmowach. zadali facetowi pytanie czy ma zamiar urodzić dzieci;) szukaj a znajdziesz;)

No ja wiem,że niby nie mogą takich pytan zadawać ale i tak każdy robi co chce Zastanawiam się też czy na rozmowie dopytywac się o wyjazdy itp czy nic nie gadać a potem kombinować:P No nie wyobrazam sobie poki co np. 2 tyg wyjazdu - nie zostawie syna.

Gość levinoska
kierownik sklepu odpada- to praca w zasadzie 7 dni w tygodniu, nawet jak nie ma Cię w robocie to cały czas musisz się tym zajmować- nie polecam! szukaj pracy własnie jako recepcjonistka czy sekretarka w biurach, które pracują tylko w tygodniu :) Wiem jak ciężko jest znaleźć robotę w swoim zawodzie, też mam z tym problem...

Gość levinoska
Ja bym na Twoim miejscu o to zapytała- przecież to w razie czego i tak wyjdzie, a jeśli pracodawca przyjmie Cię wiedząc, że masz małe dziecko to znaczy, że to akceptuje. Lepiej wiedzieć co Cię czeka niż dostać posadę i póxniej zastanawiać się, czy nagle jej nie stracisz bo nie będziesz mogła wyjechać. Jeśli pracodawca nie przyjmie Cię ze względu na dziecko, to znaczy, że i tak nie byłaby to praca dla Ciebie. Ale nastawiaj się pozytywnie, znam wiele pracujących mam :)

Gość levinoska
Tzn z tym zawodem to trochę na wyrost wyjechałam :) Ja jeszce studiuję, ale szukam czegoś związanego z moimi studiami- pracy w kadrach, rekrutacji zwłaszcza. Niestety, doświadczenie mam krótkie, a wszędzie chcą minimum rocznego...

Gość levinoska
Jeśli moge jeszcze jedną rzecz doradzić- spróbuj szukać może na początek w państwówce- kokosów może nie zarobisz, ale wiem, ze tam matki są bardzo szanowane i nie ma problemu z wzięciem wolnego gdy dziecko jest chore itp.

hej:)na pytanie o dziecko zawsze możesz odpowiedzieć,że poprosisz o następne pytanie dotyczące Twoich kwalifikacji,bo Twoja sfera prywatna nie wpływa na jakość pracy oraz dyspozycyjność od pon. do piątku..więc powinnaś nie unikać ofert,w których wymagają dyspozycyjności ostatnio organizowałam kurs właśnie z pytań i odpowiedzi na rozmowach kwalifikacyjnych praca stacjonarna(sekretarka itp)normuje Ci czas pracy,ale już jako przedstawiciel handlowy masz bardzo duże pole manewru i dużo więcej czasu dla dziecka-wszystko zależy od organizacji pozdrawiam

Oj ja szukałam już chyba wszedzie i nic Teraz trochę odczekam może coś się pojawi

No tak: Przedstawiciele i agenci maja nienormowany czas ale trzeba umiec ludziom kit wciskac by normy wyrabiac A ja kłamać raczej nie umiem:P

przede wszystkim spróbuj wśród znajomych bliższych,dalszych,znajomych znajomych,bo nie ukrywajmy ale odpowiadając na ogłoszenia na portalach typu praca itp masz nikłe szanse,że ktoś się odezwie..no i najważniejsze to sprecyzowanie,że szukasz jakiegoś konkretnbego zajęcia,a nie po prostu dobrej pracy ..nie wiem czy pomogłam,ale życzę powodzenia szczerze:)

Dzięki:) Ja ze swojej stony zrobiłam wszystko by znależc pracę Nawet chodziłam od miejsca do miejsca osobiscie:PPożyjemy zobaczymy Tymczasem wybieram sie na podyplomowe studia by podniesc kwalifikacje:)

Gość poi pioppp
Pytają, i biorą pod uwagę, niestety, chociaż nie moga i jest to dyskryminacja. Ale skoro ONI pytają chociaż nie mogą, to TY mozesz odpowiedzieć: tak, mam małe dziecko, ale to nie wpłynie na moją pracę bo: (i tu wymyslasz wszystko: babcie, niańki, przedszkole, mąż i inne bajery które pracodawcy pozwolą myśleć że nie ma problemu z opieką - "w poprzedniej pracy nigdy nie brałam urlopów na dziecko itd itp.). Nieuczciwość za nieuczciwość. Poza tym: wiadomo ze jeśli o to pytają, to jest to firma nastawiona na wyzysk i trzeba z nimi bardzo uważać, wszystkie umowy i obietnice - na piśmie.

Pytają, ale niekoniecznie posiadanie dziecka dyskwalifikuje daną osobę, bo przecież osoba (kobieta) bez dziecka moze w każdej chwili zajść w ciążę i nie tlko wziąć opiekę ale też L4 na cale 9 miesięcy. Biorąc pod uwagę że obecnie ludzie zazwyczaj mają jedno lub dwoje dzieci pracodawca moze uznać że osoba z dzieckiem jest potencjalnie mniej niebezpieczna niz taka bez dzieci.

Dobrze wiedzieć:) Słuchajcie a czy ktoś z was pracuje poniżej własnych kwalifikacji?W zupełnie innym zawodzie niż wyuczony?

Z pracą na stanowisku państwowym też bywa różnie. Ja pół roku po slubie chciałam iść na staż do urzędu skarbowego. Tam panie rekrutujące po zauważeniu obrączki stwierdziły, że jestem młodą mężatką i pewnie zaraz pojawi się dziecko i się nienadaję. Jak w ARiMR pracowałam (też państwowe) to nowoprzyjęta dziewczyna twierdziła, że sugerowano jej, że przez rok ma nie zachodzić w ciąże bo wyleci.

Niestety tak jest, że pracodawcy nie chcą zatrudniać matek, bo wiecie dziecko zachoruje, albo coś się stanie i nie jesteś w 100% dyspozycyjna, co jest niestety dosć krzywdzące, a co do tego, czy pracuję w swoim zawodzie to nie, bo z wykształćenia jestem filozofem, a zbyt wiele pracy w tym zawodzie nie ma :)

spoko:(Dziwne zasady panują na rynku pracy Ja w akcie desperacji poszłam pytac o pracę do sklepu i wiecie co?Usłyszałam że mam za wysokie kwalifikacje!Że to nie moja bajka i ze wcale nie tak łatwo jest stać w sklepie i buty sprzedawać:D

Bo ja skończyłam biologię A zastanawiam się czy gdzieś jeszcze (poza zawodem) są szanse że mnie przyjmą....