Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama synka który

Sposób na zdrowe zęby

Polecane posty

Gość mama synka który

Jakich szczoteczek używacie Drogie mamy, dla swoich Maluszków? Mój brzdąc ma 18 miesięcy i za nic w świecie nie pozwala sobie myć ząbków. Boję się, że za chwilę będzie miał ubytki. Mamy szczoteczkę Jordan ale wychodzi z niej włosie, już mam którąś z kolei i jest to samo. Jak przekonać dziecko, że mycie zębów to nic strasznego?

Gość może myjcie razem ?
pokaż mu jak Ty myjesz i że trzeba koniecznie myć,może zmień szczoteczkę na taka z ozdobna rączką,jak to chłopczyk to rączkę w kształcie samochodu....może to go zachęci : )

I piosenka: " Szczotka, pasta, kubek, ciepła woda, tak się zaczyna wielka przygoda. Myję zęby, bo wiem dobrze o tym, kto ich nie myje ten ma kłopoty..."

Ja używam dla 2,5 letniego synka szczoteczki OralB, jest dobra i nie wylatują wloski. Mój brzdąc patrzyl jak ja i starsze rodzeństwo myjemy zęby i dopiero od niedawna nie jest horrorem mycie jego ząbków

Gość A ja muszę stanąć na wysokości
Mój początkowo bardzo lubił mycie zębów, później mu się odmieniło, a następnie znów polubił. Mieliśmy taką fajną szczoteczkę w kształcie smoka, szczoteczki ze świecącą końcówką robiły furorę no i pasta, którą dziecko akceptuje. U nas super prawdza się Elmex.

Gość monia miks
Mycie 3 razy dziennie, dobra pasta i systematyczne wizyty u dentysty - to jedyne czego potrzebujecie. A... zmiany szczoteczki. Jeśli będziecie tego pilnowały to nie powinno być źle, przy czym jest jeszcze jeden problem - geny.

Gość anna knasak
Dokładnie tak jak mówi przedmówczyni - nic więcej nie potrzebne. Zęby niszczymy dietą i używkami - trzeba to zmienić. Najczęściej efekt daje nie to co widzisz w tv. Ajone mam 7 miesięcy. Widać zmiany, a dostałam ją ze względu na krwawienie dziąseł, a nie dla wybielania zębów...

Gość monia miks
Polacy kochają drogę na skróty, nawet jeśli ona kosztowna, gorzej jednak, że w dłuższej perspektywie czasu, ona kompletnie nic nie daje.

Gość Mama 4 letniego dziecka
Zaczęłam myć od ukazania się ząbków. Pasta elmex+zwykła sztoteczka w sklepie dla dzieci(dobrana wiekowo). Co pół roku wizyty kontrolne u lekarza. `Słodycze,słodkie napoje spożywane. Dziecko ma 4 lata ma ładne zęby,bez próchnicy,dziur. oby tak dalej. Myjemy 2 razy dziennie(czasami trzy). 2 razy dziennie to rano i wieczorem.

Na początku ja myłam dziecku,z czasem dawałam aby sam mył(dzieci lubią być samodzielne w takich kwestiach). I tak do dzisiaj myje sam,ja czasami poprawię,pomogę.

Najlepiej jak staniesz razem z nim i będziecie myć razem.

Gość monia miks
Masz rację, w przypadku wielu dzieci takie metody rzeczywiście działają. Problem tkwi jednak w tym, że ten temat tego nie dotyczy :P

Gość ania milen
Systematyczne mycie, dobra szczoteczka, rozsądna dieta i w 100% to wystarczy. Nie potrzebujecie niczego więcej. Na ajonie nie robiąc kompletnie nic więcej jakoś doprowadziłam zęby do stanu używalności. Tak więc wszystko się da...

Gość palmento
Podstawy - tak jak piszecie, a nie cudowne zabiegi. Również mam ajonę, bez fluoru. A tyle lat wciskano nam jak ważny jest fluor i jaki ma wpływ na nasze zdrowie. Oczywiście kolejne kłamstwa :(

Gość gość
Szczoteczki mam te zwykle z Lidla, dziecko myje zeby dopiero od 20 m-ca (wtedy sie zainteresowalo tym), teraz ma 6 lat i zeby zdrowe.

Gość gość
Najlepiej medium jak dla mnie. To nie kaleczy dziąseł, a skutecznie przynajmniej czyści zeby. Jak skończy już 2 lata, możesz pomyśleć o szczoteczce elektrycznej i koniecznie chodż regularnie do dentysty na przrglądy. To mega ważne. Ja chodzę tu: http://medicodent.pl/kontakt.html

Gość gość
Wiesz, to prawda, szczoteczki medium się doskonale sprawdzają. Poza tym ja też bym pomyślała o elektrycznej. Moje dziecko przekonało się do mycia zębów właśnie dzięki takiej szczoteczce. No i chodzimy na przeglądy do dentysty regularnie: http://www.stomatolog-przymorze.pl/kontakt-i- %20dojazd

Gość kamposiak
Ajona, od kilku lat - zero problemów, zęby są zdrowe, ładne, estetyczne i takie być powinny. Działam w ten sposób od wielu zęby są ładne, nie sprawiają problemów, a wystarczy po prostu dobra dieta.

Gość gość
Moj mlody tez tak srednio dawal sobie myc zeby , kupilam mu szczoteczke elektryczna i pieknie myje plus elektryczna dokladniej wymywa

Gość hataszek
Ajona pomaga, do tego systematyczność, szczotkowanie musi być odpowiednie, idealnie jeśli szczoteczka będzie miękka. To właśnie w taki sposób powinno się wam udać przywrócić zębom zdrowie. Nic nie dzieje się z dnia na dzień.

Gość moskits
Ajona, bez fluoru, normalne, zdrowe szczotkowanie i w kilka tygodni te zęby powinny powrócić do zdrowia. Oczywiście nie twierdzę, że od razu będzie idealnie - musicie po prostu szczotkować jak należy - poprawa na pewno nadejdzie.

Gość gość
Mam gdzieś szczotkowanie... Mi mama zalakowała wszystkie zęby w wieku 8-9 lat. Owszem, kosztowało to sporo, ale do dziś myję zęby najczęściej raz dziennie, a dentyści się dziwią, że mam tak zdrowe zęby! Mam 30 lat i niedawno odnowiłam sobie lak w trzonowcach - aby dalej było ok. No i min dwa razy w tygodniu porządne nitkowanie - aby wydostać resztki jedzenia. Powinno się codziennie, ale mi się nie chce. I tyle.

Gość hesniks
Ajona pomaga, to fakt, ale bez zdrowej diety, eliminowania używek i rozsądnego podejścia do pielęgnacji, sama odpowiednia higiena to będzie zbyt mało. Musicie zwracać uwagę na szereg kwestii - jedynie tak dacie sobie normalność.

Gość gość
podstawy czyli zdrowa dieta, pasta bez fluoru, systematyczne szczotkowanie. Też mało kto zmienia szczoteczki tak jak powinno się to robić, czyli co 3 miesiące. Ludzie nie dbają o podstawy, więc jak oczekiwać, że ich zęby będą wyglądały zdrowo?

Gość gość
Systematyczność, rozsądne podejście do tematu. Też zanim te moje zęby powróciły do normalności, minęlo sporo czasu, ale wszystko zrobiłam podstawowymi metodami, bez żadnych cudów. Sam brak fluoru zrobił swoje.

Gość gość
Przede wszystkim poważne podejście do szczotkowania i zdrowa dieta, a cele można normalnie szybko i łatwo zrealizować. Dojście do normalności wymaga czasu. Moje zęby wyglądają jak powinny - podstawami, nie cudownymi metodami.