Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytaniematematyczne

Krótkie zadanie Matematyka!

Polecane posty

Gość pytaniematematyczne

Liczba naturalna n jest nieparzysta gdy można ją zapisać w postaci n=2k+1 gdzie k jest pewną liczbą naturalną. Przeczytaj informacje zamieszczoną powyżej. Zapisz jaki warunek musi być spełniony aby: a) liczba n była parzysta b) liczba n była podzielna przez 5 c) reszta z dzielenia liczby n przez 4 wynosiła 1. Wie ktoś? bo ja nie :O😭

Gość pytaniematematyczne
nikt nie wie? nie ma na zadane.pl :O

Gość pytaniematematyczne
😭 Zrobie loda jak mi ktoś powie.

b) nie wytlumacze Ci tego ale moze bedziesz wiedziec o co chodzi... jesli pod k podstawimy liczbe 2(piersza liczbe parzysta) to: n=2k+1 n=2x2+1 n=5 (dzieli sie przez 5) teraz aby powstala inna liczba n podzielna przez 5 wystarczy do liczby 2 dodac5 (co da liczbe 7) i ta liczbe podstawic pod k: n=2x7+1 n=15 teraz do liczby 7 dodajemy znow 5(daje 12) i 12 podstawiamy za k n=2x12+1 n=25 itd...12+5= 17 17x2+1 =35(kolejna podzielna przez 5)

ps napisz w ktorej klasie jestes... i byc moze powinno to byc inaczej matematycznie zapisane..ale jesli jestes na bierzaco z tym tematem to po tych inf co napisalam powinnas wiedziec jak to zrobic(ja szcerze powiedziawszy...juz nie pamietam,a nie chce mi sie siedziec i szukac jak to dokladnie bylo;)