Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qeerrrr

Do mam niemowląt...

Polecane posty

Gość qeerrrr

Mam do was - mamy niemowlaczków - pytanie. Ile tak mniej więcej kosztuje miesięczne utrzymanie takiego malucha (karmionego butelką) ? Mam tu na mysli towary ze średniej półki (mleko, kremy itp) Pytam, bo planujemy bobasa, a koleżanka z pracy męża przeraziła go mówić, że 1000 zł to normalny miesięczny koszt! Jestem pewna że przesadza!

Gość blać
Pewnie że przesadza no chyba że w ten koszt wliczone są ubrania. Licząc tylko mleko, pampersy i chusteczki nawilżające to ok. 250 - 350zł. A to jest podstawa.

Gość blać
Krem wystarcza dłużej niż na miesiąc, maści, czopki czy płyn do kąpieli tak samo. Czasem trzeba coś dokupić ale to nie są aż takie koszta. Najdroższe to jest mleko i pampersy. Moim zdaniem

przesadza ale przez pierwsze 3 miesiące licz około 150 zł pampersy - oryginalne 3 paczki albo w Tesco za karton a w nim ok 200 sztuk czyli 3 pełne paczki za 109 zl lub w promocji za 99zl , w Auchan 4 pak chustek sleep and play 17 zł wystarczy na miesiąc opakowanie Bebiko 1 - na 4 dni za 12-14 zł krem Sudocrem 4 dychy za wielkie opakowanie to na 4 miechy możesz raz smarować sudocrem raz linomag zwykły szampon oliwka hipp piękny zapach doskonała jakość ok 22 zł komplet na 2 miesiące starczy ciuszki kupisz na allegro lub w second hand tanio a fajne tylko szukaj szukaj i trafisz i wiem co mówię , wózek i łóżeczko nie muszą być nowe poszukaj komisów w okolicy, polecam huśtawki z fisher price te samo bujające ulga dla rodziców, Coś jeszcze napisać?

Kosztuje sporo to co wszystko musisz kupić przed narodzinami dziecka, a później myślę, że w granicach 300 zł spokojnie się zmieścisz. Przecież jak zajdziesz w ciążę, to możecie z każej wyplaty, każdego miesiąca odkładać np. 300 zł i powoli kompletować wyprawkę, by na sam koniec się nie zrujnować. Z ubrankami nie ma co przesadzać, bo dzidzia szybko rośnie, a pewnie od odwiedzających sporo byście dostali, zresztą dla takiego malucha to warto kupować używane - ja tak robiłam.

Ja z kazdym kolejnym dzieckiem,ucze sie robienia zakupow ekonomicznych,choc nie musze,ale da sie z glowa i wszyscy happy;)

Gość Mirabet
no racja......... najdrozsze w tym wszystkim sa ciuszki.... bo malnstwo szybko wyrasta... ale tez jest tak ze sie ma kolezanki z dzieciaczkami i mozna sobie poodkupywac uzywane :-):-)

Gość Mama Nasturcja
qerrrr- 1000 pln to przesada ale są jednorazowe wydatki, czasem wyjdzie Ci tysiąc jeśli np wliczysz np zimowe uty kombinoezon i akurat Ci sie trafią szczepienia płątne (jeśli się zdecydujesz). U nas u roczniaka miesięczne wychodzi ok 200 -250 pln. Bardzo dużo ubrań dostaemy w prezentach od rodziny, tak samo zabawki, więc nam pozostają bardziej przyziemne rzeczy typu pieluchy (120 pln) mleko (30- 40 pln) kaszki, soczki, herbatka, czasem jakiś obiadek w słoiku ok 5 na miesiąc.

myślę że grubo przesadziła z tym tysiakiem koleżanka. W początkowym okresie wiele zależy od tego czym będziesz karmić dziecko wiadomo jeśli piersia to karmienie nic nie kosztuje. Ale już puszka mleka modyfikowanego kosztuje ok dwudziestu kilku zł. Ja mam bebilon pepti na receptę teraz płacę za puszkę ok 7 zł, ale przez miesiąc kupowałam mleko nan ha za niecałe 30 zł więc jest różnica, powiem Ci też, że chociaż moje dziecko ma dopiero 6 m-cy to już widzę jak rosną ceny pampersów juz nigdzie się nie da kupić za ok 55 gr/szt. Teraz 75/80 gr to standard!! nie wiecie czy teraz wyższy vat jest tez na pieluchy?? Muszę powiedzieć że myślałam że dziecko to droższy interes:) albo ja po prostu nie do końca kontroluję wydatki bo zawsze płacę kartą, z tym że np ubranek prawie nie kupuję bo mam po siostry córeczce zabawek tez nie kupuję itp. za wózek koło tysiaka musisz dać, za fotelik kolejne kilkaset zł, wyprawka to spory wydatek ale potem to już z górki aż pójdzie do szkoły. No chyba, że dziecko (odpukać) chorowite to wtedy dochodzą koszty leczenia a wszyscy wiemy ile kosztują prywatne wizyty i leki

Gość Mama Nasturcja
spacja - ja tak samo myslalam ze bedzie drozej. Ale rzeczywiscie to ze wzgledu na fakt ze mamy hojnych dziadków :-) odpadło nam kupowanie nowego wózka, jeździka, mnóśtwo ciuszków, itd. Z konomicznego punktu widzenia stwierdzam jedno - ze warto skonczyc karmic piersia dopiero jak dziecko ma juz rozszerzona diete bo jesli pije tylko mleko modyfikowane ktore jest dosc drogie no to jest to spory miesieczny koszt.

Gość Mama Nasturcja
hojnych dziadków mialo byc!!! hehehe ale wyszlo P

Gość Mama Nasturcja
kuźwa no co jest ... boshe mialo być H O J N Y C H moze teraz pokaze jak trzeba...

Gość oby ten topik się rozwinął
No właśnie, uwaga na płatne szczepienia, jeśli chcecie się na nie zdecydować. Wyjdą jakieś 3 tysiące złotych w ciągu pierwszego półrocza życia dziecka. Mleko modyfikowane - 40 zł starcza na maksymalnie 4 dni. Pieluszki - polecam te firmy Dada z Biedronki, są równie dobre, co te firmy Pampers, a 2-3 razy tańsze!

Gość Mama Nasturcja
u nas to były pneumokoki ( 3 x 250 pln i 4 x 125 za szczepionke 5 w 1 ; czyli razem jakieś 1250 pln. Ale nie szczepilismy na rota i inne wiec fakt moze wyjsć znacznie drożej. A pieluchy Dada są całkiem OK, Pamers ma również Sleep and play w pomaranczowych opakowaniach i tam jest za podobną cenę ok 32 pln ok 45 sztuk pieluch ale wg mnie lepsze są już te z Dady. Calkiem spoko sa tez Happy.

Gość Mama Nasturcja
aha i Dada już nie są aż tak 2 - 3 razy tańsze :-) Pampersy są często na promocjach przynajmniej u nas.

Gość qeerrrr
dziękuję wam za wyczerpujące odpowiedzi :)

u mnie schodzi ok tak: 2 opakowania pampersow-dada 30 zl za sztuke czyli =60 zl 6 opakowan mleka Gerber-13 za sztuke=84 zl 4 paczki chusteczek nawilzonych z rossmanna=13 zl krem bambino=10 zl szampon-5 zl(starczaa na tydzien) czyli 20 zl witamina KiD=20 zl w sumie tyle czyli ok 210 zl

Gość jaki szampon starcza na
tydzień? :O