Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Almanah

czy to ciąża?

Polecane posty

Gość Almanah

Więc może od początku... Mam 20 lat, współżycie rozpoczęłam z byłym chłopakiem w kwietniu 2011 roku. Wcześniej okres miałam co 30-40 dni. Po pierwszym razie z miesiąca na miesiąc robił się coraz krótszy i regularniejszy. Ostatecznie od września pierwszy dzień wypadał zawsze między 8 a 11 (w listopadzie wyjątkowo 15, bo cały weekend podróżowałam i piłam, wtedy też mój okres trwał prawie 2 tygodnie). I tak jak ostatnio miałam okres 10 grudnia, tak do dzisiaj nic. Nie mam pojęcia co się dzieje, z chłopakiem się zabezpieczamy, zawsze. Jest wręcz na mnie czasem zły, że "niszczę atmosferę", kiedy każę mu założyć gumkę. Teraz strasznie się stresuję. Boję się, że mogę jednak być w ciąży. Rano szyjka macicy była twarda i wyczuwalna, a po wieczornej gorącej kąpieli już miękka. Być może ta informacja ma jakieś znaczenie dla wszystkich bardziej doświadczonych ode mnie dziewczyn. xP Jutro zamierzam zrobić test, a niedługo mam wizytę u ginekologa. Jeśli nie jestem w ciąży zacznę brać tabletki, a jeśli jednak jestem... to jest jakiś sposób, żebym mogła wywołać poronienie? Czytałam w internecie, że są jakieś tabletki. Ile one kosztują? Czy któraś z was ich używała? Niestety teraz nie mogę być w ciąży, chociaż szczerze mówiąc bardzo bym chciała. :( Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam. ;)

Gość ekler22
spokojnie podaj pierwszy dzien ostatniej miesiaczki i dlugosć cykli i czy sa regularne. kiedy wspólzyła i ile ci sie spoznia okres?

Gość Almanah
Wszystko podałam w pierwszym poście... ;) Ostatnią miesiączkę miałam 10 grudnia. Cykle mam regularne. Średnio co 32 dni. Przed rozpoczęciem współżycia miałam co 30-50 dni. Seks uprawiam niemalże codziennie, zawsze z zabezpieczeniem. Ostatnio przedwczoraj, chociaż mieliśmy tygodniową przerwę od dnia, w którym powinnam dostać okres. Jeszcze coś dodać?

Gość ekler22
powinno byc wszytsko ok skoro sie zabezpieczacie. no chyba ze wam prezerwatywa pękła albo się zsuneła. zrób sobie jutro test sikany i bedziesz wiedziała na czym stoisz. a narazie sie nie przejmuj. okres ci sie mógł przesunac np ze stresu

za lajdaczenie sie bierz po slubie a nie przed a potem tyle nienarodzonych dzieciaczków zabitych

Gość ekler22
teraz sa nowoczesne czasy :) trzeba przed małzenstwem dopasowac śrubkę do nakrętki zeby potem rozwodu nie było :) :P

Gość Almanah
Dzięki, ekler. ;) Mam nadzieję, że masz rację. W ogóle każda miesiączka daje mi dużo stresu odkąd rozpoczęłam współżycie. W liceum już w drugiej klasie miałam 3 matki za wzory, więc może to z tego się bierze cały ten lęk przed zajściem w ciążę. Beato - moje łajdaczenie, mój biznes. xP Ale dziękuję za radę.

Gość ekler22
oj tez to przezywalam tylko ja zaczelam wspolzycie w ieku 16 lat :) czasem człowieka ponosi:) pamietaj tylko o tym zeby zawsze uzywac gumki wtedy masz pewnosc ze seks nie skonczy sie ciaza ani jakąś choroba weneryczna.

Gość ekler22
a tabletek nie polecam jaa po nich całkiem stracilam ochote na seks i nie moglam na siebie patrzec skóra zrobila mi sie jak u 50 latki cały czas tylko siedzialam w domu i użalałam sie nad soba tzw ciągła handra :) zastanów sie 2 razy zanim weźmiesz

witjacie a ja dziś czyli 19 stycznia już mam 35 dzień cyklu, zazwyczaj miałam cykle 28-29 dniowe, jednak ostatnie dwa cykle trwały 33, 34 dni, a jakieś 2 tygodnie temu przeszłam jednodiową grypę jelitową, poza tym mój mężczyzna teraz byl często w delegacji, tęskniłam, stresowała sie, generalnie jestem dość przejmującą sie zestresowaną osobą. Wg moich wyliczeń w sylwestrową noc miałam dni płodne, jednak kochaliśmy sie tylko oralnie, Mój Kochany wszedł we mnie chyba 2 razy, ale nie skończył we mnie, i ostatnio w piątek tj. 13 stycznia, wg moich wyliczeń miałam dni bezpłodne i kochaliśmy sie normalnie, ale z prezerwatywą, prosze o rade..... czy mam spodziewac sie ciąży..?:( nie jesteśmy jeszcze gotowi...kochamy sie ale chodzi głównie o finanse

Gość Almanah
Test zrobilam, byla tylko jedna kreska na szczescie. :) Ale dla pewnosci i tak pojde jeszcze do ginekologa. Ekler - kiedys, jak zaczynalam miesiaczkowac mialam problemy ze zbyt czestym krwawieniem. Tabletki, ktore bralam nazywaly sie chyba cilest. I tak jak zawsze bylam wychudzonym, podejrzewanym o zaburzenia laknienia dziecko, tak wtedy nagle strasznie spuchlam, przytylam i w ogole. To na kilka dlugich lat negatywnie nastawilo mnie do wszelkich pigulek. Ale wszystko idzie do przodu, mam nadzieje, ze tabletki beda jakos lepiej dobrane. A wole miec pewnosc, ze w ciaze nie zajde. Bede sie mniej stresowac. Mam nadzieje, ze moj okres wreszcie przyjdzie...

Generalnie Autorko nie mozna powiedziec, że masz regularne cykle...jeszcze kilka mcy temu wygladały zupełnie inaczej. Polecam gina i badanie poziomu hormonów....

Gość Almanah
Dzieki, to wlasnie zrobie. Szkoda tylko, ze wizyta u tej lekarki kosztuje az 90 zl. D: Ale coz. Zdrowie najwazniejsze.

"Ale dla pewnosci i tak pojde jeszcze do ginekologa. " Nie dla pewności tylko zrób badania, bo ewidentnie coś jest nie tak z Twoją gospodarką hormonalną jeśli miałaś miesiączki co 30-40 dni. Co do ceny za wizytę to nikt Ci nie każe chodzić prywatnie.

Ostatecznie dostałam okres 3 dni temu (hurra!), całkowicie niespodziewanie. Po zakończeniu umówię się do ginekologa, żeby się zorientować co się dzieje. Póki co chcę jeszcze spytać, czy któraś prowadzi kartę cyklu, albo używa tego programu: http://www.nmpr.bfe.pl/

Gość rumianek dzbanek
Prowadziłam obserwacje przed ciążą, kiedyś tym programem, co podałaś, a później programem Karta http://elprogs.republika.pl/karta.html Narzekać nie mogę, bo w ciążę nie zaszłam, jak nie planowaliśmy, a jak zaszłam, to od razu ;) Aha: tabletki też brałam i to przez wiele lat.

Gość voima
Witam kobitki, mam mały problem. Brałam Yasminelle a poterm Naraye przez ok. 1,5 roku, wszystko było ok, w czerwcu je odstawiłam, kochałam się z chłopakiem 2-3 razy w miesiącu, zawsze w gumce, nigdy nie kończył we mnie, byliśmy ostrożni. Okres dostawałam co 31 max 32 dni (liczyłam 28 dniowy cykl, tak jak przy przyjmowaniu tabletek, zazwyczaj było ok. 3 dni spóźnienia, raz zdarzyły się 4 dni.) I wszystko było ok. Ostatnią miesiączkę dostałam 21.12, kochaliśmy się 1.01 i 18.01 (18.01 byłam pewna, że to już dni niepłodne, choć w obu przypadkach była prezerwatywa i nie doszło do wytrysku). Okres powinnam dostać właśnie 19.01, ale... do dziś go nie ma mija szósty dzień i nic! nie boli mnie brzuch, ani piersi, żadnych typowych oznak zbliżającej się miesiączki. 21.01 i 24.01 zrobiłam test ciążowy, ale oba wyszły negatywne. A myślę, że ewentualne skutki sexu z 1.01 byłyby już widoczne i odczytywalne w teście? Dodam, że trochę się odchudzałam w tym miesiącu, miałam stres związany z sesją, ale bywał już i większy stres i bardziej restrykkcyjne diety i nic się nie działo. Nigdy nie chorowałam. Błagam, napiszcie co o tym myślicie. Czy istnieje duże ryzyko ciąży? Jak myślicie co to może być? Na piątek jestem umówiona do ginekologa, ale tak mnie to drażni, że nie mogę się na niczym skupić, bardzo się boję. Właśnie chciałam wrócić do stosowania tabletek anty, zdobyłam już receptę, a tu taka niespodzianka. Przedwczoraj się rozchorowałam, coś grypopodobnego, ale to dopiero wczoraj, a okresu brak od 6 dni!! HEEELP, proszę

voima - nie denerwuj się. Mnie okres spóźniał się 2 tygodni i w końcu przyszedł. ;) Póki co i tak nic nie poradzisz. Czekaj w spokoju na wizytę u lekarza. rumianek dzbanek - dzięki za ten adres, fajny program. :D Czegoś takiego właśnie szukałam, jak znalazłam nmpr.bfe.pl