Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość k.i.e.r.o.w.c.y.

28.01.2012 (sobota) PROTEST PRZECIWKO WYSOKIM CENOM PALIW -NIE TANKUJEMY!!!

Polecane posty

Gość k.i.e.r.o.w.c.y.

Kierowcy, 28 stycznia będziemy organizować protest przeciwko wysokim cenom paliw w Polsce. Dnia 28 stycznia chcemy zablokować Autostradę A4 na odcinku Opole - Wrocław oraz autostradową obwodnicę Wrocławia. Protest będzie polegał na poruszaniu się autostradą prędkością 40 km/h. Chcemy to zrobić medialnie i ostrzec rząd, że jeżeli nie zainteresuje się problemem to zablokujemy autostrady podczas Euro 2012. Zbiórka kierowców 28 stycznia 2012 godz. 12:00 na obwodnicy Brzegu (koło zajazdu Rybiorz - stacji Bliska) PREZCZYTAJCIE I PODAJCIE DALEJ!

Gość niski smrodek
poprawka: tankujemy ale z butelki

Gość niski smrodek
poprawka 2 : tankujemy z butelek ale nie jak zwykle tylko podwojnie

Gość ladacełe kosmatełe,,,,,
rząd ma ten wasz protest w doopie

Gość o ile państwo może
obnizyć ceny? o 20 -30 groszy. wtedy podwyższą ceny pompiarze bo jada na niskiej marży. panstwo straci kierowcy nie zyskają.

Gość ehe ja wiem
jada na niskiej marży? hahahahahah oni loja z was ile się da! maksymalizują zyski teraz bo kontrakty na rope sa zawierane na kilka miesięcy w przód więc teraz łoją z was ile wlezie naiwne Polaczki!

Gość kokoszka83
bardzo dobrze, PROTESTOWAĆ TRZEBA pielęgniarki protestowały, służby mundurowe i podwyżkę dostały POPIERAM lecz mieszkam w innej części Polski

Gość sdgHG
mówię o pompiarzach ćwoku. o stacjach benzynowych. oni maja marże 7-8 groszy na litrze.

Gość benzyna PO 7złotych
mam nadzieje że naprawde cos się wydarzy i polacy przejrzą na oczy w koncu że są lojeni przez państwo i koncerny paliwowe...

Gość kokoszka83
musieliby ustawą zabezpieczyć to aby stacje nie podniosły marży, ja sie tam nie znam na prawie,,,

Gość ladacełe kosmatełe,,,,,
to protestujcie też podwyżkę dostaniecie:D

Gość sdgHG
litr benzyny wychodzącej z rafinerii to ok 3 złotych. do tego marże i podatki. z czego opuścić ?

Gość benzyna PO 7złotych
Jakie macie pomysły na przeciwstawienie się wysokim cenom paliw?: Cena ropy na giełdzie to cena kontraktu terminowego! Nie ma to nic wspólnego z cena detaliczną. Dla przykładu benzyn którą dzisiaj wlewacie do baku została zakontraktowana wiele miesięcy temu po ustalonej z góry cenie. 90% paliwa na naszym rynku pochodzi z rosji i kupujemy je po stałej cenie. Pytanie brzmi jak się temu oszustwu przeciwstawić? Wpisujcie propozycje

Gość sdgHG
nie mozna ograniczac komuś jego marży. to wolny kraj!

Gość dalej wierzcie TVNowi i Tuskow
Niech wam tusk i tvn naleje do baku. Głosowaliście na PO, to macie, co chcieliście!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Gość sdgHG
co z ceną benzyny ma PO? pojebało cie czy co?

Gość samochód mam ale rezygnuje
dziś tankowałem na stcji i patrzę że podrożał ON o 20 groszy od ostatniego tankowania gościu mi mówi jutro pewnie przeskoczy 6 zł a ja sie tytam to co wy codziennie macię dostawę towaru po nowych cenach gościu mi odpowiada no nie no to ja się tytam jak to jest możliwe że towar stary w nowych cenach sprzedajecie a gościu coś że boto i tak tylko 5 gr na litrze zarabiają i to nie ich wina to od góry taki ceny walą to se myślę że poprostu ci od góry to walą ale nieźle w klipy ;)

Gość no nie mogeeee
ehe ja wiem jada na niskiej marży? hahahahahah oni loja z was ile się da! maksymalizują zyski teraz bo kontrakty na rope sa zawierane na kilka miesięcy w przód więc teraz łoją z was ile wlezie naiwne Polaczki! Dlaczego ludzie, którzy nie mają na niektóre tematy pojęcia, się na nie wypowiadają? Owszem, kontrakty są zawierane wiele miesięcy naprzód na dłuższy czas, ale jedyne co możesz negocjować, to marżę. Podpisujesz umowę z Orlenem czy inna firmą i dostajesz np. 150 zl upustu od ich ceny. My w tej chwili mamy marże 5-7 groszy na litrze i żyjemy tylko ze sprzedazy innych towarów, bo na paliwie jest strata. :( I na innych stacjach tez tak jest.

Gość kokoszka83
Jeśli chodzi o "margines marży" w Polsce to wszystko zależy od stacji - na niektórych marże są dość przyzwoite, więc teoretycznie mogłyby być obniżone, na innych operatorzy wręcz szukają możliwości ich zwiększenia. Na pewnych stacjach sporą część przychodu dają produkty pozapaliwowe, tam jest pole manewru w samych paliwach, gdzie indziej takiej możliwości nie ma. Marże wahają się też okresowo, sprzedawcy paliw też czasem je zmniejszają, by nie zdusić zapotrzebowania

Gość cOOle panamera
28 stycznia zatankuję do pełna :classic_cool:

Gość POlska dziki kraj
łupią łupią POlaczków, przecież na rope sa podpisywane kontrakty długoterminowe i ropa jest sprzedawana po stalej cenie przez określony czas a ci podnosza cene przy każdej okazji łupią nas jak chcą

Gość sdgHG
od protestu ropa nie stanieje ani dolar. a to stawia cenę benzyny na takim poziomie

Gość kokoszka83
Artykuł z sierpnia 2011 r Co się składa dzisiaj na ceny paliw? Głównym składnikiem ceny paliw jest ropa, której "koszt" wynosi 2,06 złotego w litrze paliwa (jest to umownie jako koszt przyjęty koszt litra ropy w złotówkach). Jest on dużo wyższy niż na przykład pod koniec roku 2008, gdy wynosił poniżej jednego złotego. Drugim istotnym składnikiem są marże rafineryjne, które wynosiły 57 groszy / litr w oleju napędowym i 40 grozy w benzynach., Warto przypomnieć, że marże te są od dłuższego czasu bardzo wysokie, obecnie dwa razy wyższe niż marże rafinerii na rynku międzynarodowym. Marże dystrybucyjne (głównie stacji paliw) są na umiarkowanym poziomie 20 i 17 groszy / litr . Ta część składa się na koszty produkcji i dostawy paliw do klienta. Dla ON wynoszą one 2,83 zł/l i dla benzyn 2,63. Jeśli nie stosowano by dodatkowych podatków dla paliw, po dodaniu standardowego VAT-u paliwa kosztowałyby: ON = 3,23 zł / litr Benzyna 95 NPb 95 = 3,48 zł / litr Podatki zmniejszyły swój udział procentowy w cenie, gdyż ropa i inne składniki jak marże rafineryjne czy dystrybucyjne ostatnio znacząco wzrosły. Jednak w różnych podatków ON mamy 2,23 zł / litr (44% ceny), a w benzynach 2,65 zł (50% ceny)."

Gość sdgHG
nie marża rafinerii tylko cena wytworzenia plus marża.

Gość tak/nie/tak/nie
lepiej nie dupczyć niż nie tankować

Gość sdgHG
poniewaz podatki to jeden z głównych dochodów państwa nie ma co liczyć na ich znaczące zmniejszenie. czyli szans na obniżke ceny paiw nie ma szans.

Gość kokoszka83
Dostawcy zaniżają marże a nasz Rząd to co? świeta krowa? Modelowa marża rafineryjna w grudniu 2011 roku spadła do 1,5 USD na baryłce z 2,9 USD w listopadzie - poinformował PKN Orlen na swojej stronie internetowej. Dyferencjał Ural/Brent wyniósł 0,1, wobec 0 USD na baryłce w listopadzie i 1,9 USD w grudniu zeszłego roku. Modelowa marża petrochemiczna grupy PKN spadła w grudniu do 573 euro na tonie z 614 euro na tonie w listopadzie. Marża ta była niższa niż rok wcześniej, kiedy to wyniosła 634 euro.

Gość maikon
protest nic nie da milion osób nie tankuje a reszta tankuje paliwo trzeba by było zorganizować odwrotnie niech te z rządu udławią się tom benzynom sami morze by zaczęli płacić za paliwo ich krypy niejeżdżeniom na śnieg

Gość tak dalej być nie może
mam nadzieje ze naprawde zrobicie jakiś protest żeby rząd to zauwazyl a koncerny paliwowe odczuly...

Gość za czasów pisu było lepiej gam
i co debile prostaki głosowaliscie na PO i tego drgueigo Palikota ale z was głaby!!! za czasów PISU paliwo nie drożało a teraz ?! od 2009 roku ...wtedy było poniżej 5 zł teraz jest blisko 6 zł... niecałe 3 lata...2 z kawałkiem... wczesniej długo było po 3 zł ...