Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ioasdbhlkjasdfkjlsdf

na dzien moge wydac 16 zł - jak zyc?

Polecane posty

Gość wątróbka drobiowa jest tania ,
mielone z jednej paczki za 4 zł masz 8 -10 kotletów, kapusta biała z marchwią weź laska mnie nie rozśmieszaj , ja mam 180 zł na 21 na dwie osoby i dajemy radę .

Gość kluchy
nalesniki tanio Byl czas ze wodne robilam .Zamiast mleka woda a dalej jak lecialo jajaka i maka .I najtanszy dzem .

no to się dziwię bardzo, chyba że w jakimś akademiku, to sobie wyobrażam, ale często jest okazja kupić więcej za mniej np. z selgrosie, czy choćby latem pomyśleć żeby zamrozić trochę truskawek. Autorka pyta się jak żyć więc odpowiadam - pomyśleć wcześniej i zaopatrzyć się w jakieś zapasy - tak na przyszłość

Gość kluchy
placki z kiszonej kapusty +marchewka +jajko +maka .Takie cos niby ziemniaczanne .Tylko inne skladniki .Smaczne i tanie .

Gość kluchy
Ale autorka teraz ma problem :)Gdybanie nie pomaga :)

poza tym tak jak inni piszą- dasz radę nawet bez zapasów, 16 zł to nie tragedia, a bez nowego kosmetyku przez 2 tygodnie przeżyjesz

jeje na 2 os to kupa kasy. nie rozumiem tych rozterek autorki , moze przerasta ja zycie , 20 lat - dobrze doczytalam?

Gość kluchy
zapiekanki z pieczarkami . pare doslownie pare pieczarek usmazyc na dostepnym tłuszczu .Kromki chleba (w wersji exkluziw bułki sztangielki )Ladujesz co masz pieczarki ,ogorek na wierzch deczko startego sera .Zapiekasz do rozpuszczenia sera .Nie masz piekarnika robisz na patelce .

ja juz kiedys pisalam o tym.....biala kapusta jest tania.... mozesz ugotowac kapuste z kielbaska cebula i koncentratem pomidorowym...pol kapusty to duzy gar ktory starczy na conajmniej dwa dni....reszte kapusty mozna zuzyc na conajmniej trzy surowki dodajac po jednej marchwce do kazdej porcji-opcjonalnie dodac cebulke mozna kupic makaron i zrobic spagetti...na tej samej kielbasce plus cebulka i sos smietanowy.. na jeden obiad robisz kielbaske z cebulka plus ziemniaki i surowka czyli..kupujac okolo 1 kg kielbasy w biedronce za 10 zl...cebule w paczce za 2...ziemniaki za 2 (u mnie 5 kg) makaron 2 ...koncentrat 2...smietana 2....kapusta 3...marchwka 1...masz obiady na 6 dni...

aa..no i kupic jajka za 10 zl...30 sztuk....mazna wtedy sniadania i kolacje jakos opchnac..jajka smazone...dotowane na twardo na miekko ...dodane do nalesnikow...

Gość misia b
nie panikuj-masz pod ręką internet, wpisz tanie obiady, tanie dania etc. i coś się pojawi, a swoją drogą to naprawdę dużo 16 zł, dziennie.

współczuję tobie i sobie ze żyjemy w takich czasach , mam nadzieje ze jakos sobie poradzicie i ze uda ci sie znalezc prace. My z mezem co prawda pracujemy ale wzielismy kredyt na mieszkanie, mamy do utrzymania auto wiec tez sie nie przelewa co miesiac jak dostaje wyplate zastanawiam sie na czym zacisnac pasa zeby cos przyoszczedzic, jak ide na zakupy do jestem chora ze ceny sa takie, placsz 50 zl a w siatce masz cale G.....zyje nadzieja ze bedzie lepiej;))

Gość nokhsaewka
1 kg szynki 14 zł dzielisz na 2 porcje jedną mielisz i robisz klopsiki na dwa dni raz z ziemniakami drugi dzień makaron ,kasza lub ryż. Drugą porcję kroisz w plastry dodajesz przyprawy i 4 cebule i do piekarnika. To była wersja mięsna +surówka i obiad wychodzi 4 zł dziennie.

nas zjadaja rachunki ...mam ich okolo 1200 miesiecznie...do tego dochodzi auto...-bmw 7 -wpieprza 17 litrow....bo ma 3 litry pojemnosci silnika...mielismy ja sprzedac ale po podwyzkach benzyny zostawilismy ja bo ona jezdzi rowniez na gaz...wiec z nieekonomicznej zrobila sie ekonomiczna...no i jedzenie..ja codziennie gotuje obiady...za miesiac bede babcia :) ja mam niestety anemie wiec musze jesc mieso...moj narzeczony jest mechanikiem -ciezko pracuje wiec tez musi zjesc ..corka w ciazy...a drug ma 16 lat...nastoltka tez musi zjesc ...wiec suma sumarum zarcia musimy nprodukowac sporo....

Gość dusigrosz-ka
calkiem sporo. zyjac na "suchym" wydawalam w ciezkich czasach dziennie 7 zl- wliczajac wszystko- rowniez napoje. jesli zacisniecie pasa spokojnie we dwojke Wam 16 zl wystarczy

Gość Reasumujac
)Białkowe nie znaczy miesne .Mozna wlasnie serami i innymi produktami zastapic zapotrzebowanie na bialko .Takoz na weglowodany itp .itd .Na witaminy tez . Musialam okroic moje zapedy jedzeniowe .Mniej pieniedzy wcale nie znaczy mniej jedzenia wartosciowego :)Trzeba sie tylko nuczyc komponowac tanio ,wartosciow i smaczne .A jak nie ma kasy to tylko smacznie i do syta :

Gość dusigrosz-ka
totally agree...

Gość aaronnoris
to wcale nie tak malo:obiad przykladowy porcja filet z kurczaka okolo 4zl/porcja ziemniaki 50gr/porcja przygotowanie gaz itd 12gr/porcja to jest obiad,sniadanie serek wiejski z chlebem razowym okolo 2zl, drugie sniadanie drozdzowka z jogurtem 3 zl, kolacja paluszki rybne z frytkami domowej roboty 4zl /porcja wychodzi 13,50 za jedzenie na dzien za te 2,50 zostajace na dzien mozesz zjesc slodycze albo odkladac na kosmetyki:)

Gość dusigrosz-ka
autorka ma meza i z tego co zrozumialam 16 zl ma wystarczyc dla obojga...

Gość ioasdbhlkjasdfkjlsdf
wlasnie....

spokojnie dasz radę, to nawet sporo. Gotuj zupy, obiady na dwa dni, najadajcie się obiadami, nie chlebem mięsem, serem- bo to drogo. Tzreba rozsądnie kupowac produkty.

Gość dusigrosz-ka
poza tym wydajac 14 zl codziennie przez miesiac wydajac wylacznie (!) na jedzenie wychodzi 420 zl. uwazam ze na 1 osobe to stanowczo za duzo :P przeciez przecietna polska rodzina 2+2 wydawalaby wtedy na samo jedzenie blisko 2.000 zl. Przy dzisiejszych zarobkach, wysokich rachunkach i innych potrzebach dzieci to baaaaaardzo duzo. a przeciez rozne rzeczy sie zdarzaja- choroby, nieperzewidziane awarie, trzeba wymienic od czasu do czasu jakis element garderoby.... zgodnie z tym co piszecie kazde z rodzicow powinno zarabiac minimum 3-4 tys. zeby utrzymac rodzinę z dwojka dzieci. kto tak zarabia? nieliczni.

Gość kurdeflekkkk
narób ruskich pierogów na kilka dni, placki ziemniaczane, kopytka ze skwarkami, zupy są tanie a pożywne (np. kapuśniak ze zasmażką, ogórkowe, gęsta pomidorowa) mielone drobiowe kup w tesco, dorzuć 2 namoczone bułki i narób kotletów kasza z groszkiem, do tego jajko sadzone można zrobić tani obiad trzeba tylko chcieć pokombinuj, nie ma co wybrzydzać jak jesteście w tak patowej sytuacji

Gość dusigrosz-ka
ja na sniadanie jadlam kanapke z serem- 0,50 gr II sniadanie- 2 kromki razowca +serek ziarnisty-2zl obiad-2 parowki z keczupem +sztangiel- 3zl kolacja 2 kanapki z twarogiem, mleko, pomidor- jakies 2 zl i dalo sie :)

jest taka przyprawa Galeo do ''Świat na talerzu. Przyprawa do spaghetti'' rewelacja, starcza na długo i idealnie pasuje nawet do samego, zapieczonego na patelni makaronu, właśnie jem :) Mozna do tego jakies smiesko dodać podsmażone,czy mielonego...pycha i bardzo tanio i ekonomicznie

Gość a tak radzac
sama skorzystam z waszych przepisow :)Dobre i tanie .Nie ma to jak wymiana :)

Gość odpowiadami
hej, jestem w podobnej sytuacji więc mogę co podpowiedzieć. Zupę gotuj zawsze na 2 dni pomiędzy nimi jakiś inne danie np. pn, wt zupa, środa mielone w sosie pomidorowym też na dwa dni potem znów zupa na 2 dni, innym razem np. ziemniaki smażone i maślanka do tego, jak zrobić klopsiki w sosie pom. tanio, kupujesz w biedronce mielone 500g. Do miski wrzucasz mielone, 3/4bułki namoczonej, sól pieprz, robisz kulki malutkie tak by wyszło ich 20, podsmarzasz na oleju, wrzucasz do garnka zalewasz wodą tyle jak na zupe wegeta, jak ugotowane zaprawiasz mąką i słoik koncentratu za 1.99 z biedronki, mzesz dodać średnią cebulkę wcześniej podsmarzoną. do tego gotujesz ziemniaki i i podajesz bes surówki. Pozdrawiam

Gość szaaaloma
Da sie tak żyć. mam 300 zł do 10tego. Mam dziecko i oboje palimy z mężem. Jednak, na codzien chleb z pasztetem, na obid warzywa na patelnie z ryżem lub makaronem, od czasu do czasu zupa, i czasem cos lepszego. czasem w 1 dzien nie wydam ani grosza. i wtedy przechodzi mi na nastepny dzien. wtedy robie zapas ryzu i papieru toal i innych detergentow. Wazne by myslec co sie kupuje.

Gość wspoczuciemoje
współczuje wam szczerze... ja uważam, ze mozna na wszystkim oszczedzac ale na jedzeniu to poniżające..