Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość guuu136

Jak robicie takie zapiekanki jak z budki z pieczarkami na byłce i serem?

Polecane posty

a jakie macie pomysły, aby zapiekanka z bagietki pieczona w piekarniku nie była tak mocno chrupiąca (podrażniająca dziąsła)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość neonka zrób
na wece a nie bagietkach i nie trzymaj ich długo w piekarniku, tylko do roztopienia sera

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Musiałam poszukać co to jest weka :) Bardzo dziękuję za podpowiedź muszę spróbować :) Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość po co ci wiedziec
a pamietacie takie zapiekanki z dawnych czasow, powiedzmy lata 80-te, 90-te (i moze nadal gdzieniegdzie) --- nazywaly sie "tosty" i byly robione na takich podluznych bulkach, a la takie dlugie paluchy, (m.w. 3cm/25cm), byly skladane na kanapki, zapiekane w takich jakby prasach. to byl idealny smak. czy o takich zapiekankach mowicie, czy o takich bardziej jak pizza, czyli nie zlozonych?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kulinarna maniaczka
najważniejszy jest dobor bulki, musi być miekka, typu paluch, taka jak do hot doga. Sa powszechnie doatepne. Potem wrzucam do melaksera dwie cebule, drobno posiekane na rozgrzany olej, trochę soli i cukru aby zmiekla, dusimy, dorzucamy rownie drobno poszatkowane pieczarki (można ztrzec na tarce). Odrobina soli i pieprzu, ew papryka w proszku slodka. Farsz powinien przestygnac zanim rozsmarujemy go na bulkach i posypiemy tartym serem, najlepiej gouda. Piekarnik rozgrzewamy na maksimum i po 10m minutach gotowe :) Autentyczne zapieksy z warszawskiego dworca :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Marzę o tym aby moje zapiekanki były chrupiące po rozmrożeniu rzecz jasna już gotowych. Robimy w naszym barze próby z mikrofalą o rożnych funkcjach i NIC Albo gumowata, albo zrobi się twarda jak but. Proszę o poradę . Zależy mi na robieniu takich chrupiących. Jeśli nie ta cholerna mikrofala - to co kupić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
najlepiej mały piekarnik z funkcją opiekania od góry i od dołu, żaden termoobieg tylko same grzałki, dobrze jest dodać sosu, ale takiego robionego samemu z pomidorów może być przecier ze sporą ilością soli (niezdrowa ale smakuje wyśmienicie), pieczarki jeżeli przyrządzone wcześniej to dobrze dopieczone (i broń Boże oleju, tylko masło, margaryna także jest zakazana - warzywa smażone na oleju mają smak oleju - ktoś lubi?) osobiście wolę surowe starte drobno i wymieszane z serem. No i ser, Gouda jest ok jednak powinna być łączona z np. mozarellą lepiej się topi. Co do pozostałych dodatków to co kto lubi ale zwykła szynka gotowana jest najlepsza i tu uwaga (nie powinna być zbyt świeża, najlepsza taka jedno lub dwu dniowa (chyba że ktoś robi samemu gotowaną to ok) kupna ma sporo przeciwutleniaczy więc zanim będzie smakować jak szynka mija trochę czasu. Znam takich którzy lubią układać warstwami jednak zapiekanka to z definicji miks smaków więc osobiście wolę wymieszane położone na bagietce posmarowanej masłem i sosem. Zapiekamy na szybko czyli 160 - 180 stopni pilnując piekarnika (i tu uwaga, temperatura na pokrętle nie zawsze odpowiada tej w piekarniku :) a do tego z tyłu jest bardziej gorąco niż z przodu) jak zacznie się delikatnie rumienić wyciągamy (może się zdarzyć że troszkę przyrumienione po wyjęciu okażą się spalone) kwestia oświetlenia, więc pilnujemy, no i powodzenia i smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość yuuum
Najlepsza którą dotychczas jadłem...budka Olsztyn dworzec PKS/PKP

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×