Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jkbadjfkba

Krucha szarlotka-szukam przepisu

Polecane posty

Gość jkbadjfkba

moze ktos zna na krucha szarlotke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 1 i ostatnia......
Szarlotka na kruchym cieście. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 1,5 kostki masła (kostka = 250 g) 6 dużych żółtek 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do naczynia. Masło pokroić na małe kostki, dodać do mąki, wmieszać żółtka, kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinkę. Składniki na nadzienie: 8 kwaskowatych jabłek, obranych, pokrojonych w półplasterki 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana. Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wgnieść jedną część ciasta, można zetrzeć (ja rozwałkowałam) i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć jabłka i zetrzeć na to drugą część ciasta (ja znowu rozwałkowałam, ciasto było zbyt miękkie, aby je można było zetrzeć). Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni (jeśli zbyt mocno, można użyć folii aluminiowej do przykrycia). Lekko przestudzić, posypać pudrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Krucha szarlotka 50 dkg mąki krupczatki 5 żółtek 1 szklanka cukru pudru 25 dkg masła 1łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju nadzienie 1kg jabłek 1 cukier waniliowy, cynamon wyrobić ciasto , podzielić na dwie części i zamrozić. Wysmarować blachę , zetrzeć 1 część ciasta , przełożyć utartymi jabłkami i zetrzeć 2 część ciasta..Piec ok 40 min/180 st ciasto można podzielić na 3 części , do jednej dodać 2 łyżki kakao i zamrozić. układać 1- ciasto jasne 2- jabłka 3- ciemne ciasto 4- piana z ubitych białek+5 łyżek cukru 5-jasne ciasto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fujfujfujfuj
lotta przecież to nie jest szarlotka :o dlaczego wy wszystkie ciasta z jabłkami nazywacie szrlotką?:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hehehihi
A wg ciebie szarlotka jest z jakich owoców? :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość buhahahahaaaaaaaaaaaaa
:D oczywiscie ,ze szarlotka jest z jablkami ale fakt ,spora grupa osob uwaza ,ze jesli ciasto jest z jablkami ,to jest to szrlotka :D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kruche z jabłkami
to szarlotka, reszta nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do buahahaha
To co te przepisy są na ciasta z jabłkami a nie szarlotki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Jeszcze jeden przepis na szarlotkę 50 dkg mąki 15 dkg cukru pudru 2 całe jajka 1 żółtko 20 dkg masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do piecz. z podanych składników zagnieść ciasto. nadzienie 1,5 kg jabłek cukier waniliowy, cynamon

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sluchajcie babeczki:)))
niechodzi mi o ciasto z jablkami cos na ksztalt biszkopta ze jak wezmiesz wreke to sie trzyma w calosci ale szarlotka ktore sie rozpada nawet przy krojeniu bo jest krucha, taka wlasnie ma swoj urok :))))+ galka lodow albo bita smietana....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość milena&milena
najprościej jest kupić paczkę ciasta kruchego takiego z Dr.Oetkera i tam na opakowaniu jest prosty przepis właśnie na szarlotkę kruchutką z warstwą tartego ciasta na wierzchu smakuje bosko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×