Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem czy sie przeprowadzic

Czysa tu jakies mamy mieszkajace w niemczech?

Polecane posty

Gość konieczniekasa
Jesli Twoj maz bedzie pracowal w Niemczech legalnie to od dnia jego zameldowania nalezy Ci sie Kindergeld bez wzgledu na to czy bedziesz z dzieckiem mieszkala w De czy w PL!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mieszkam w DE i wielokrotnie pomagalam wypelniac kolezankom z Polski dokumenty na Kindergeld. Przychodza poczta w jezyku polskim! Trzeba przedstawic wszystkie zasilki jesli pobierasz w Pl i to wszystko! Kindergeld to 164 Eur na pierwsze i drugie dziecko... Kazda kobieta ktorej maz obecny czy byly mieszka w De i pracuje - ma prawo do Kindergeldu!!!!!!!!!! Sama mam 2 dzieci, na ktore dostaje Kindergeld wiec dobrze sie orientuje! Jakby co to piszcie chetnie pomoge

Koniecznie kasa- ja mam to Ciebie prosbe, abys mi pomogla podjac decyzje. Moj maz chce jechac do Niemiec, ma wyksz wyzsze, mgr inz elektroniki i praktyke w niemieskiej firmie. Ile moglby zarobic jako fachowiec ?? Ile sie wydaje na mieszkanie - chociaz bardziej mnie interesuje, czy w Niemczech wynajmuje sie powrzechne domy gdzies pod miastami ??? ile kosztuja, jakie sa rachunki itd. Mamy jednoo dziecko - dwuletnie, czy dostane jakies pieniadze na nie ? i jak z praca dla mnie, nie mam ani w ykształcenia dobrego ani nie znam niemieskiego ( tylko b iegle angielski). Bede Ci wdzieczna za garsc informacji:)

Gość oiugzf
avent ,mysle ze twoj maz moglby wyciagnac na poczatek 2000-2500 ,jezeli chodzi o dom ,po 1 drogi ok 1200- 1500 euro mies plus strasznie drogie ogrzewanie i prad.Zreszta tu masz stronke to sobie mniej wiecej zobacz http://www.immobilienscout24.de/de/finden/wohnen/index.jsp;jsessionid=6B1717F55D5AE244395D73D0DFEAE449.worker0 Na dziecko dostawalabys pieniadze,co do twojej pracy,napewno cos znajdziesz,tutaj w firmach tez mowia biegle po angielsku ;)

Gość oiugzf
Naturalnie ceny domow i mieszkan sa zalezne od miasta,czym wieksze tym drozej ;) Gdzie koeln i dsseldorf sa strasznie drogie.Tuitaj masz przykladowe ceny domow w dortmundzie.I tj oplata tylko za wynajem,dochodza do tego rachunki,prad,ogrzewanie i tak zwane nebenkosten

ten język mnie po prostu przeraża, ni w ząb nic nie rozumiem ;) jakiś taki kosmicznie trudny się wydaje a mąż uparł sie na Niemcy i koniec, bo inżynierów podobno nieźle "bałamucą " ;)

Gość oiugzf
a tam ,nie spotkalam sie z takim czyms,to sa jakies ploty,to sprzatania wystarczy angielski a zreszta oni pokazuja co masz zrobic.Mozna zawsze miec slownik ze soba w razie...ja tez tak zaczynalam,bez jezyka i jakos dalam rade,juz 6 lat siedze jezyka sie sama nauczylam

Gość o zesz w morde.............
23.01.2012] 11:55 [zgłoś do usunięcia] mieszkamy ok 100km od berlina Maz zarabia 2500,ja nie pracuje,2jak dzieci odkladamy co miesiac 1000euro na mieszkanie,za 2-3lata wracamy do Pl.Nawet sie nie zastanawiaj nad wyjazdem,zwlaszcza jesli masz przystojnego meza,Niemki sa okropne Chyba zartujesz?? Niemki sa okropne?? A Polki szukajace sponsora, to co, nie??? Drazni mnie takie zasciankowe myslenie :O

Gość oiugzf
o zesz w morde masz racje.. pozatym niemki maja w dupie polakow

Gość oiugzf
avent,pozatym dziecko poslesz do przedszkola to nawet nie zauwazysz kiedy i ty sie tego jezyka nauczysz,ja tez ani slowa po niem nie umialam i jakos samo przyszlo ;)

Gość o zesz w morde.............
oiugzf----dokladnie tak, Niemki raczej Polakami nie sa zainteresowane, jesli juz to raczej Polki Niemcami. Dlaczego tak wszyscy ciagla tak najezdzaja na ten kraj, ludzi tu zyjacych, te ciagle uprzedzenia...smutne to.

Gość oiugzf
No jestem tutaj 6 lat i jeszcze nimki nie spotkalam co by byla nawet zainteresowana polakiem,dziewczyny z niemcami tak ale na odwrot ...

Gość oiugzf
A tym bardziej jak facet ma juz zone i dziecko,niemki raczej sie nie pakuja w takie romanse z polakami

Gość kindergelu raczej nie dostanie
co za bzdury!!!! oczywiście że dostanie!!! Pracując w Tym kraju podlega temu samemu prawu co pracujący tu Niemic. LUDZIE SĄ DZIWNI!!!!