Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama z mala corcia

4-ro latka i wyjazd za granice

Polecane posty

Gość mama z mala corcia

Witam ,mam do was takie male pytanko moze bedzieice mogly mi pomoc :) a mianowicie chce zabrac corke na mala wycieczke za granice (gora 3 dni) ale powtaje problem: dowod tymczasowy czy paszport? a konkretniej ojciec dziecka ma ograniczona wladze rodzicielska ja mam kuratora.potrzebna bedzie zgoda sadu zeby zlozyc taki wniosek?ojciec w urzedzie napewno sie nie stawi ani zgody nie podpisze ;/.wie ktos jak mozna to zorganizowac?

Gość mamaporazpierwszy
jak ojciec sie nie zgadza to nie zrobisz dowodu, ani paszportu. oboje rodzicow musza byc przy zlozeniu wniosku i o dowod i o paszport. jestem pewna na 100%

Gość mama z mala corcia
no to wiem ale jesli ojciec ma ograniczona wladze rodzicelska w podejmowaniu waznych decyzji odosnie dziecka to tez musi?

Gość mamaporazpierwszy
ale ojciec nadal ma wladze rodzicielska przyznana mimo ze ograniczona wiec o dowodzie osobistym, czy paszport decyduje tak samo jak o leczeniu czy wyborze szkoly. co innego jakby byl pozbawiony wladzy rodzicielskiej

Gość mama z mala corcia
grrr ;/ to zapewne i z czasem sie stanie.no treudno jeszcz esie upewnie w urzedzie jak to jest ale jesli inaczej sie nie da to trudno wyjzad bedzie odwolany :( jesli jeszcze ktos cos wie na ten temat prosze o wypowiedzi ) a narazie dzieki za pomoc :)

wpisz w google forumprawników czy coś w ten deseń i poszukaj rady albo sama zapytaj w uzasadnionych wypadkach chyba sad może udzielić zgody, ale pewna nie jestem

Gość Dzisiaj skladalam wniosek
dowód synkowi(3,5)i nikt mnie nie pytał o zgodę ojca dziecka:-o A gdzie wyjeżdzasz?Bo dowód to tyl kow Europie a jak chcesz gdzies poza to paszport.

Gość mamaporazpierwszy
byla mojego faceta dziecku paszportu wyrobic nie moze bo on sie nie zgadza, to samo mojej kolezanki byly maz nie wyraza zgody i ona dziecku paszportu ani dowodu zrobic nie moze, wiec nie wiem jakim cudem zlozylas wnioski bez zgody drugiego rodzica

Gość mama z mala corcia
ja chce z mala wyjechac do Danii. moze co urzad to obyczaj?;O

Gość mamaporazpierwszy
Znalazlam w sieci, moze Ci to pomoze Wyrabianie dowodu dzieciom poniżej 13 roku życia W wypadku dzieci poniżej 13 roku życia podczas składania wniosku muszą być obecni obydwoje rodzice lub opiekunowie prawni, którzy są zobowiązani podpisać przed urzędnikiem zgodę na wydanie dokumentu. Rodzice powinni stawić się z własnymi dowodami osobistymi. W przypadku niemożliwości stawienia się o wydanie dowodu może wnioskować tylko jedno z rodziców, ale za pisemnym pozwoleniem drugiego, poświadczonym za zgodność podpisu przez organ gminy lub notariusza. Jeśli natomiast jedno z rodziców przebywa za granicą, jego zgoda na wyrobienie dowodu osobistego dla dziecka musi być poświadczona przez konsulat lub ambasadę RP, ewentualnie przez notariusza (w wielkiej Brytanii Notary Public). Aby upewnić się, czy taka możliwość istnieje i jakie dokumenty należy przygotować, lepiej uprzednio skontaktować się ze swoim urzędem gminy. Dowód może odebrać już tylko jeden z rodziców. Przy załatwianiu formalności obecność dzieci do lat pięciu nie jest obowiązkowa. Warto jednak przyjść z dzieckiem, np. z uwagi na możliwość odrzucenia przez urzędnika nieprawidłowo wykonanej fotografii.

Gość mamaporazpierwszy
to samo dotyczy paszportu dla dziecka Jak wyrobić paszport dla dziecka? wp.pl, dodano: 2008-10-06 (11:10) AAA Paszport dla dziecka możesz wyrobić w Konsulacie Generalnym RP. Zasady wyrabiania paszportów różnią się w zależności od wieku dziecka. Zdjęcie do paszportu REKLAMA Czytaj dalej Do wniosku należy dołączyć dwa lub trzy (paszport ważny przez 5 lub 10 lat) zdjęcia o wymiarach 3,5x4,5cm, zrobione na jasnym tle, pokazujące wyraźnie oczy, twarz (musi zajmować 70-80% zdjęcia). Zdjęcie musi być aktualne (zrobione w ciągu ostatnich 6 miesięcy) i ostre. Wniosek o wydanie dokumentu paszportowego Wypełniony wniosek składamy w Konsulacie w jednym egzemplarzu (paszport ważny maksymalnie 12 miesięcy) lub w dwóch (ważny 5 lub 10lat). Akt urodzenia Jeżeli chcemy wyrobić pierwszy paszport dla dziecka, to musimy przedstawić skrócony lub pełny odpis aktu urodzenia. Akt urodzenia wydawany jest przez Urząd Stanu Cywilnego w Polsce. W wyjątkowych przypadkach konsul może wystawić paszport dla dziecka, mającego mniej niż rok, na podstawie pełnego odpisu irlandzkiego aktu urodzenia i polskie nazwisko. Taki zasady nie obowiązują w przypadku wyrabiania dziecku drugiego paszportu (potrzebny jest polski akt urodzenia i PESEL). Dokumenty tożsamości rodziców Wymagany są paszporty lub dowody osobiste rodziców. Zgoda rodziców Wniosek o wydanie paszportu osobie mającej poniżej 18 lat muszą złożyć obydwoje rodzice z dzieckiem. Jeżeli ktoś jest pozbawiony praw rodzicielskich, to podczas składania wniosku wystarczy jeden rodzic i dziecko, dla którego ma być wrobiony paszport. Wniosek może być złożony w obecności jednego rodzica, jeżeli dostarczy na piśmie zgodę drugiego opiekuna na wyrobienie paszportu. Podpis na tym dokumencie musi być potwierdzony przez organ paszportowy lub notariusza. Poprzedni paszport lub paszport rodzica, w którym wpisane jest dziecko. Dodatkowo może być potrzebny odpis aktu małżeństwa rodziców.

Gość mama z mala corcia
dzieki za odzew :) czekam na odpowiedz na forum prawnym,zobaczymy co tam mi poradza.

Gość mama z mala corcia
no powiem wam ze pospieszyli sie na forum ;) tak jak przypuszczalam moge ominac zgode ojca ale musze wystapic do sadu z wnioskiem o nakaz wydania mi dowodu tymczasowego.wtedy zgoda ojca nie jest potrzeba bo jest to ustosunkowane prawnie przed sad.

Gość mamaporazpierwszy
no to dobrze,ale tymczasowy dowod to na jaki okres?

Gość mama z mala corcia
dowod z tego co wyczytalam na 5 lat a paszport albo roczny albo tez 5-cio letni