Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

julias

Cytomegalia w ciąży

Polecane posty

Witam, mam pytanie czy któraś z Was miała może w ciąży wynik dodatni cytomegali igm? Ja właśnie odebrałam wyniki i wyszedł dodatni :( Aktualnie jestem w 35 tyg. ciąży. Proszę o informacje czy zakażenie wpłynęło na zdrowie Waszych dzieciaczków i jaki miałyście poród (SN czy cesarkę). Strasznie się boję :( Mam wizytę u lekarza pojutrze ale stres mnie do tej pory wykończy :(

Gość moyew
a jaki masz wynik dokładnie?

mój wynik to 1.285 a norma to do 0.333 wynik ujemny 0.400-0.499 wynik wątpliwy powyżej 0.500 wynik dodatni

Gość luskamuska
ja miałam cytomegalie w ciazy , ale poroniłam ty juz jestes dosyc wysoko Zakażenia wewnątrzłonowe przebiegają różnie w zależności od okresu ciąży. W pierwszym trymestrze kończą się najczęściej poronieniem lub wadą wrodzoną, głównie ośrodkowego układu nerwowego. Pierwsze atakowane są komórki nerwu wzrokowego. Dziecko może urodzić się z małooczem, bezoczem, zmianami na dnie oczu. Tego typu niebezpieczeństwo nawet przy pierwotnym zakażeniu jest na szczęście małe. Stwierdzono, że we wczesnym okresie ciąży wirus ma niewielkie zdolności namnażania się, prawdopodobnie dzięki hamującemu wpływowi zmian hormonalnych zachodzących w organizmie matki. Następny trymestr ciąży to głównie zakażenie ośrodkowego układu nerwowego doprowadzające do wewnątrzmacicznych uszkodzeń mózgu. Objawia się to po urodzeniu zaburzeniami rozwoju, padaczką. Do takich zmian dochodzi u 13% noworodków, których matki przebyły pierwotne zakażenie CMV w czasie ciąży. Ten okres jest dla dziecka wybitnie niebezpieczny, przede wszystkim dlatego, że jak dotąd leczenie w okresie ciąży nie jest możliwe. Zmiany u noworodka już są utrwalone i pozostaje tylko leczenie objawowe. Okresu tego dotyczy tzw. triada cytomegalii wrodzonej: małogłowie, zmiany na dnie oczu, zwapnienia wewnątrzmózgowe. Zakażenie w III trymestrze ciąży może spowodować przedwczesny poród, jeśli infekcja szyjkowa (jako zakażenie wtórne) jest na tyle silna, że przeważy obronne działanie czopu szyjkowego zatykającego dostęp różnych czynników, w tym zakaźnych, do jamy macicy. Mówi się wtedy o wstępującym zakażeniu wewnątrzmacicznym ze skutkiem w postaci wcześniactwa. Przy zakażeniu przezłożyskowym (głównie pierwotne) noworodek rodzi się już chory, z objawami uogólnionego zakażenia (zapalenie płuc, nasilona żółtaczka, powiększenie wątroby i śledziony, często z zajęciem mięśnia sercowego, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu, zaburzenia hematologiczne). Takie dzieci bezwarunkowo kwalifikują się do leczenia.

Przykro mi z powodu Twojego poronienia :( ja również poroniłam już dwukrotnie ale z innych powodów. Takie informacje znalazłam na necie ale bardziej zależało by mi na wypowiedzeniu się osób które to miały i urodziły dziecko.

żadna z Was nie miała dodatniego wyniku cytomelagii igm? ;( Jak tak to zazdroszczę... Myślałam, że się czegoś dowiem z praktycznego pkt. widzenia a nie z "suchych" opisów na necie :(

Gość mouy
a igg jaki? a awidność robiłaś?

Gość łeheheheh
cytomegalia może się "obudzić" w ciąży, bo jest to stan osłabienia organizmu, tak jak toxo jeśli chorowałaś kiedyś i miałas przeciwciała to moze się tak zdarzyć jak napisałam wyzej kiedyś była dyskusja na ten temat i dziewczyny nie wierzyły, ze moze sie tak zdarzyć, ale pewnie, ze może i dlatego każda z nas pomimo przechorowania powinna robić też badania czy choroba nie wróciła, a objawia sie tak jak świeże zakażenie w wynikach