Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bauntyy

czy jest na sali informatyk etc? Proszę o poradę!

Polecane posty

Otóż system nie wczytuje mi płyt. Owszem, jak włożę płytę do stacji dysków to buczy itp jakby miało zacząć działać, no ale nie działa.

Gość hwdpxx
wchodziłaś w mój komputer?

Gość lasek szlag trawil naped
do wymiany 🖐️

Gość lasek szlag trawil naped
no kurwa laser szlag trafil*

Gość skoro masz problem zee
klikamy na mój komputer nastepnie prawym przyciskiem na ikonkę napędu i nie wybieramy autoodtwarzania tylko otwórz.gdy się otworzy katalog znaczy że napęd dobry i trzeba kliknąc na ikonkę setup albo coś na co nawet głupi będzie wiedział że trzeba kliknąć w celu uruchomienia.takie coś co się będzie w oczy rzucało w zależności od płyty może mieć różną nazwę. jeśli zadziała trzeba usunąc wirusa który blokuje autoodtwarzanie chyba że dana płyta ma uszkodzony plik ale zazwyczaj autorun jest blokowany na każdej płycie a nie jest to wada płyty. może to też blokowac jakiś program.

Pojawiła się ikonka. Gdy klikam prawym przyciskiem "otwórz" pojawia się komunikat "włóż płytę do stacji dysków" a buczy dalej

Gość wojtasss
sprawdz ustawienia w biosie

Jeśli jest ikonka to ewidentnie uszkodzony napęd. Napędy "żyją" przeciętnie 2-3 lata zależy jak często się je używa.

żaden bios płyta odwrotnie włożona co kobiecie często się zdarza :D albo uszkodzona. włóż inną powinno być dobrze. mogł też zaparować laser i nie czyta płyty ale jak trzeszczy to płyta porysowana, poplamiona, upalcowana lub odwrotnie włożona czyli naklejką do lasera :D do biosu nigdy nie wchodź to dla twojego dobra :D

nie wiem co to bios, nie wiem jak się tam dostać więc bez obaw :) testowałam kilkanaście płyt, wszystkie były poprawnie włożone ;)

więc nie naprawisz tego sama. wątpię nawet abyś sama przełożyła napęd więc pozostaje iśc do serwisu oni wymienią lub naprawią ale raczej to pierwsze nie będzie im się chciało bo wymiana jest szybsza i droższa :D można jeszcze poczekać jeśli komputer był w ekstremalnych warunkach czyli przy otwartym oknie, laptop który był niesiony czy może straż gasiła u ciebie pożar i szkiełko na laserze czytającym zaparowało. to rzadkość ale też się zdarza i może samo minąc jak nie minie to pozostaje to co wyżej napisałem udać się do serwisu lub nie korzystać ze stacji. zakladam że masz ten komputer już jakiś czas i nie wkładasz dvd do napędu cdrom. skoro komputer widzi dysk a nie czyta płyty to uszkodzony napęd. nie ma innej mozliwości więc do żadnego biosu nie wchodź to reszta komputera pozostanie sprawna. aby wykluczyć działanie czegoś innego ale na to jest promil prawdopodobieństwa można włożyć płytę z windowsem i podczas ładowania wcisnąc klawisz w zależnosci od systemu albo dowolny albo nie dowolny i zobaczyć czy z poziomu dosu zacznie czytać w co wątpię. w serwisie to zrobią za ciebie.

Gość dfxvdsvsdvds
bauntyy widzę pieknę zdjęcie. szkoda ze tak wyretuszowane że ryj ci się rozjeżdża :D :D:D:D

dzięki, ale coś czuję, że czas ten mój laptop wymienić na lepszy model. nie miał kiedy zepsuć się ten napęd tylko teraz jak mam sesję i najlepsze wiadomości do wykucia na płytach :P

Gość pika pika pika
to może mi też pomożecie:) w ogóle mi się nie chcę otworzyć, żeby włożyć płytę:P buczy coś, ale nie wysuwa się ta hmmm.... szuflada?:p i co tu robić teraz:D

Gość KRYŚKAZSASIEDZTWA1
Tu też są ANONYMOUS :):)

taki napęd to pewnie do 100 zł wraz z wymianą więc nie ma konieczności wymiany całego komputera. jak ładnie poprosisz to zrobią ci to w serwisie od reki w 20 minut.

Szufladę otwieramy spinaczem biurowym rozprostowanym, tylko grubym wciskając go w małą dziurkę obok tacki :). Baunty szukasz może męża :classic_cool:?

Kobiety potrafią same zmienić koło w półciężarówce to napędu w laptopie nie zmienią ;) Jak będzie potrzeba to i coś przylutują. Jednak zepsuty komputer to wyśmienity pretekst by zwabić chłopaka do domu :classic_cool:

i co tu robić teraz - w każdym napędzie jest taka mała dziurka wkładasz tam coś małego i sprawdzasz czy się wysunie. to takie awaryjne otwieranie. może włożyłąś dwie płyty albo się zablokował. ta mała dziurka jest pod szufladą w kompach stacjonarnych a w laptopach jest często na tej szufladzie tam się coś wkłada i to zwalnia blokadę. komp musi być włączony. jeśli jesteś kobietą to takie coś do włosów powinnaś mieć nie wiem jak to się nazywa ale po rozprostowaniu będzie pasowało albo cienki spinacz do papieru lub cienką igłę tylko tą stroną z dziurką nie tą ostrą.

jeszcze jedno. warto zwolnić blokadę i poruszać tacką zazwyczaj coś od góry ją blokuje więc można czymś od góry podhaczyć np. nożem tylko delikatnie. metodą prób i błedów na pewno się otworzy.

no właśnie wsuwka nie używam to nie wiem :D stare baby takie rzeczy zazwyczaj mają jak jesteście młode to łatwiej będzie o spinacz chyba :D