Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatoczka534

jest tu ktos kto miał ktoś zabieg fess zatok?

Polecane posty

Gość zatoczka534

Jak w temacie!

Gość zatoczka534
podnosze

Miałam operację FESS (endoskopowa operacja zatok) wiosną tego roku, wykonał mi ją dr Tomasz Grzegorzek w Centrum Medycznym Angelius Szpital w Katowicach. Od 15 lat miałam cystę w zatoce oraz częste przewlekłe stany zatok w młodości trenowałam pływanie i nabawiłam się po treningach tego schorzenia. Cysta została przebita podczas punkcji jakieś 10 lat temu i przez jakiś czas był z nią podobno spokój ... Dopiero badanie tomografem komputerowym wykazało, że tak naprawdę odnawia się ona i zajmuje połowę zatoki szczękowej - powstała po częstych stanach zapalnych od przyzębia. Same zaś zapalenia zatok były w dużej części spowodowane przez niewłaściwą anatomię ujść moich zatok. FESS mi pomógł lekarz udrożnił mi ujścia usunął cystę wyczyścił mi zatoki. Sam zabieg trwał około godziny, rekonwalescencja? na drugi dzień byłam już na nogach (oczywiście 14 dni bez wysiłku fizycznego itd.) ale praktycznie poza lekkim bólem pooperacyjnym nie miałam żadnych powikłań! Rewelacja polecam wszystkim, którzy mają problemy z zatokami - lepiej je wyleczyć raz porządnie, a przede wszystkim sprawdzić, czy częste zapalenia nie są spowodowane niewłaściwą ich budową. Jeżeli macie w pobliżu siebie jakiegoś doświadczonego lekarza, który robi takie zabiegi to polecam - w moim przypadku było warto. Teraz płukam zatoki Sinus Rinse.

Jest to znacznie lepsza metoda niż 'stare' chirurgiczne, w trakcie których usuwało się całą błonę śluzową. W internecie jest dużo filmików, które pokazują jak wygląda zabieg, urządzenia których się używa itp.

Gość milkaryta
Po takich zabiegach koniecznie polecam produkt nutramil. Spozywa się go po operacjach , zabiegach , w czasie anoreksji , po chemioterapii etc. Można pić zamiast zjedzenia zwykłego posiłku kiedy Ty nie masz czasu lub sił by zrobić zwykły obiad.

Gość angie80
Mnie czeka FESS zatoki szczękowej za niecały rok.