Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

alkohohlik

Czy niepijący alkoholik też jest dla was śmieciem bez uczuć?

Polecane posty

Gość gdyby zdrajcy
alkoholik uczuć nie posiada, poza jednym - nie chce i boi się być sam

Gość ndnao
ludzie to nie śmieci - to po pierwsze a po drugie to że kobiety często nie chcą wiązać się a alko nawet byłym wynika ze strachu przed problememi i tu raczej nie ma sie co dziwić

Gość o czym
uczucie niekoniecznie odnosi się do związku, jednak o tym alkoholik myśli i nie chce być sam. poza tym alkoholik posiada uczucie: strachu, zniechęcenia, depresji, obsesji, krytykowania i obnażania tych najgorszych swoich cech, dzięki którym ludzie się od niego odsuwają. śmieciem nie jest - cóż to za słownictwo ? ale na pewno kimś, kto nie daje sobie rady z własną psychiką dzięki swojemu nałogowi.

Nie znam nikogo kto chciałby być sam. Ale widzę że nie masz zielonego pojęcia o temacie alkoholizmu.

Gość Aska7911111111
Niepijący alkoholik na pewno nie jest śmieciem,i ma w sobie duzo pozytywnych uczuć właśnie do życia. Ja osobiście każdego niepijącego alkoholika podziwiam za walkę o siebie samego.

Gość o czym
pochlebiasz sobie :P można być "samym" z wielu powodów, między innymi z powodu pijaństwa swojego partnera. swoją drogą nie dziwię się takiej samotności bo lepsza ona niż użeranie się z wiecznym problemem alkoholika, myśleniem za niego, rozwiązywaniem jego problemów, matkowaniem, usprawiedliwianiem jego pijaństwa, stawaniem na głowie, żeby przyjęli go do kolejnej pracy lub szukaniem za niego pracy. życie z obibokiem może dać w kość. osobiście unikam alkoholików jak ognia bo wiem, że z nimi nie ma żadnej przyszłości. poza tym istnieją mężczyźni bez tego problemu, po co więc narażać własne zdrowie, psychikę i urodę na człowieka, który myśli wyłącznie o sobie ?

Gość Aska7911111111
Piszesz o alkoholikach pijących czy tak jak w temacie niepijących?Czy może dla Ciebie nie ma różnicy?

o czym Dobra. Piszesz o czym innym. W każdym razie nie mam takich problemów jak wymieniłeś/aś. To o czym piszesz to stwarzanie komfortu picia. Niestety możesz mi wierzyć tylko na słowo alkoholika które dla Ciebie pewnie nie jest nic warte, ale radzę sobie lepiej niż zdrowi ludzie.

Gość o czym
a ja nie widzę związku z działem, w którym założyłeś temat. odpowiedziałam na temat:alkoholik jest bez uczuć :P to wszystko

Gość o czym
daj przykład, jak sobie "lepiej" radzisz

Gość taaaakkaaaaa
o czym- to chyba nie ma zbytniego pojecia o alkoholizmie :)

Gość o czym
mnie nerwy nigdy "nie puszczają" bowiem wychodzę z założenia, że rozmowa którą prowadzą ludzie winna być na jakimś poziomie. nie bardzo wiec pojmuję co starasz się mi wmówić. zapytam raz jeszcze:dlaczego ten temat umieściłeś w dziale uczuciowym, jaki on ma mieć cel ?

Gość o czym
nie podajesz też przykładu, jak sobie radzisz "lepiej" w sytuacjach, w jakich "normalni" ludzie sobie nie radzą.

Gość taaaakkaaaaa
z tym radzeniem sobie, to przesadzil, bo alkoholicy sobie nie radza, musza caly czas miec wsparcie :)

Gość taaaakkaaaaa
stad te grupy wsparcia

Na równoległych tematach związanych z tematem osób uzależnionych, wiele z osób wyrażało swoje negatywne opinie o np. alkoholikach nawet niepijących. (zakładam że wiesz że alkoholik pozostaje nim do końca życia nawet gdy nie pije wiele lat). Przy czym wyrażali te opinie o nich jako o osobach trzecich, nieobecnych w trakcie rozmowy. Założyłem temat chcąc sprawdzić czy potrafią napisać co sądzą na np. mój temat bez ukrywania się pod pomarańczowym nickiem. Pytanie jest o uczuciach więc założyłem go w dziale życie uczuciowe. Jest jakieś odpowiedniejsze?

Oczywiście nie chcę uogólniać ale: praca, prowadzenie własnej firmy, załatwianie spraw urzędowych, organizacja czasu. Jak w każdej chorobie w trakcie leczenia wykonuje się jakieś czynności. Wsparcie mentalne grupy AA ( 4 godziny w miesiącu) na pewno nie jest prowadzeniem za rączkę.

Gość o czym
alkoholik nie pijący to jednak alkoholik [możliwe ze wszył sobie esperal, poszedł na terapię AA] ale jak wiesz, jest nim do końca swoich dni, sam o tym piszesz. jak więc możesz napisać, że radzisz sobie "lepiej niż ci, którzy alkoholu nie uznają jako nadrzędnej używki ? bez osób trzecich nie jesteś w stanie sobie pomóc bo nie potrafisz, po prostu. jesteś skazany na ich obecność. z drugiej strony - skoro czytałeś poprzedni temat o alkoholikach, a domagasz się wypowiadania się o uczucia, to określ jasno, o jakie uczucia Ci chodzi. czytałam ten temat i nie widzę, żeby pomijano gdzieś wypowiedzi osób, które wstrzymały się od picia.

Gość o czym
4 godziny w miesiącu - nie są też żadną terapią. :)

Gość Aska7911111111
Ludzie wyrażają negatywne opinie jak się czegoś obawiają bądź jak coś jest dla nich obce,czego nie znają,wtedy z reguły powtarzają zakodowana w głowie jakaś regułkę która usłyszeli.Jak dane słowo kojarzy się z czymś złym to idą epitety mało kto zada sobie trud by wniknąć głębiej.

1 - od lat nie wszywa się esperalu ani pochodnych, jest to zakazane 2 - jestem po terapii 6 tygodniowej kilka lat temu (zdecydowałem się na nią bez niczyjej namowy) w końcu całe szczęście stwierdziłem że nie potrafię pić, zrobiłem to dla siebie 3 - to o czym piszemy nie ma związku z tematem 4 - w tematach równoległych nie pisał żaden trzeźwiejący alkoholik 5 - chciałem zobaczyć czy jest ktokolwiek kto napisze że trzeźwiejący alkoholik potrafi okazywać uczucia ale tak jak przypuszczałem stereotypowe myślenie jest zakorzenione głęboko w umysłach ludzi, trudno widocznie sami sobie na to zapracowaliśmy. Pozdrawiam. Uciekam spać już późno.

6 - nie uważam alkoholu jako nadrzędną używkę 7 - nie znam żadnego pustelnika żyjącego na odludziu który nie miał by kontaktu z osobami trzecimi ( w sumie gdybym znał to już by nie był pustelnik bo miał by kontakt ze mną :) )

Aska7911111111 No właśnie w tym też radzę sobie lepiej niż niejeden nie alkoholik, w rozumieniu kogoś kto nie rozumie bo tak jest wygodnie i nie trzeba myśleć. Jest stereotyp - jest opinia.

Gość o czym
napisz - jak okazujesz uczucia, chętnie poczytam ;)

Gość o czym
Aśka - jak głęboko "wniknęłaś" ? ;)

Gość Aska7911111111
o czym Wniknęłam kiedyś dawno temu i bardzo się z tego ciesze:)Ty również wniknęłaś i każdy człowiek na tym świecie również z tym ze nawet o tym nie wiedząc całkiem nieświadomie.W życiu codziennym nie raz spotkałaś alkoholika czy alkoholiczkę,być może leczyła Cie z grypy,może wyrywała Ci zęby,może był Twoim profesorem....może do ktoś z urzędy skarbowego jak potrzebowałaś jakiś kwitków,może przy załatwianiu innych spraw urzędowych,może lekarz pediatra...nie wiem ale na bank spotkałaś się niejednokrotnie właśnie z alkoholikami i na bank jestem przekonana ze byłaś z tych usług zadowolona bo zostały wykonane z"uczuciem".