Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania z niezielonego wzgórza

Cera dojrzała - jaka to?

Polecane posty

Gość ania z niezielonego wzgórza

Zawsze myślałam, że cera dojrzała to tak 40+ 2 razy w tygodniu stosuję maseczkę na twarz, z reguły nawilżającą lub regenerującą. Mój ojciec ma tłustą cerę, moja matka suchą i naczynkową. Ja mam cerę mieszaną naczynkową (25 lat) Ostatnio starłam się lekko z moim facetem jak kupowałam maseczkę, poprosiłam żeby przyniósł mi konkretną w sklepie, a on mi przynosi do cery dojrzałej, bo ma dobre składniki i będzie mi pasować. Ja się na niego patrzę i pytam, jak to do cery dojrzałej? A on do mnie: przecież Ty już od dawna nie dojrzewasz dziewczyno, poza tym pamiętaj że pękają ci naczynka i część skóry na twarzy i dekolcie masz suchą więc chyba potrzeba ci lepszego nawilżenia czy nie? Nie kupiłam tej maseczki, ale przyznam, że facet zabił mi ćwieka. No fakt, przecież już nie dojrzewam, ale... no właśnie ale - jaka to jest cera dojrzała?

Gość wszystkowiedzaca
A jaka z definicji jest skóra dojrzała? Jest to cera na której zaznaczone są objawy procesów starzenia. Do objawów tych zaliczymy: - utratę elastyczności - utratę jędrności - utratę wiotkość - scieńczenie naskórka - obecność zmarszczek i bruzd - teleangiektazje (popękane naczynka krwionośne) - przebarwienia, plamy soczewicowate - suchość skóry