Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

11daisy

Zostać na administracji czy przenosić się na prawo?

Polecane posty

Witam wszystkich, może wy mi doradzicie:) Mam ogromny dylemat - jestem aktualnie na I roku administracji. Idzie mi zadziwiająco dobrze i jestem na 99% pewna, iż będę miała średnią, która pozwoli mi przenieść się na prawo. Jest jednak jedno małe "ale": sama nie wiem czy chcę. Mimo wszystko administracja wydaje mi się bardziej perspektywiczna, bo łatwiej można zmienić zawód, przekwalifikować się, co w dzisiejszych czasach jest chyba ważne. Co do prawa, to nigdy nie było ono moim wielkim marzeniem, co jednak nie zmienia faktu, że podoba mi się ten kierunek i uległam pewnemu wrażeniu, że jest on bardziej prestiżowy itd.... Niestety, nie mam żadnego znajomego prawnika, a wiadomo jakie są realia. Boje się, że poświęcę się tym studiom, a potem nie będę mogła zrobić aplikacji, więc wyjdzie na to samo co skończenie administracji, a w sumie nawet gorzej. Ponadto jeżeli zostałabym na administracji, mam większe możliwości rozpoczęcia pracy już w trakcie studiów i zdobycia doświadczenia. Kurcze....już sama nie wiem :( co wy o tym sądzicie?

Gość o maTko!
mamy zdecydować za ciebie, co jest DLA CIEBIE lepsze? żart?

Gość Pedro Rizzo
z tego co się orientuję, to po prawie nawet bez aplikacji są większe możliwości niż po adm...tzn w teorii bo w praktyce to większe możliwości są z wujkiem w urzędzie

Nie macie za mnie decydować, tylko doradzić co wy o tym sądzicie. Decyzje i tak podejmę sama, ale chciałam wysłuchać opinii większej ilości ludzi, proste :/ Sama już nie wiem co lepsze, bo słyszałam już tyle sprzecznych teorii...

Gość Pedro Rizzo
rzuć monetą. jakkolwiek głupio to brzmi moneta zawsze pokazuje czego naprawdę pragniesz

Chyba to będzie najlepsze rozwiązanie :D tak naprawdę oba kierunki są bardzo do siebie podobne, różni je tylko to, że prawo mimo wszystko jest bardziej "elitarne" i to, że po prawie można zostać adwokatem, sędzią etc... Poza tym prawo niejako "wymusza", by pracować w Polsce, już do końca życia robi się to samo... Chyba prawo ma dla mnie więcej minusów, ale i tak coś mnie tam ciągnie.

Gość Pedro Rizzo
adm to chyba też wymusza, przecież studiujesz adm działającą w oparciu o polskie prawo

Gość a co mi tam!
ja bym sie nawet nie zastanawiala i przeniosla! po administracji tak naprawde nie masz nic, w urzedach siedza wszyscy po znajomosci i z adm nie mają nic wspolnego. A po prawie nawet jesli nie dostaniesz sie na aplikacje, masz większe perspektywy.Wiadomo będziesz musiała włożyć troche więcej wysiłku w te studia, ale myślę że się opłaci

Chyba nigdy się nie zdecyduję... co bym nie wybrała, to będę żałować, że nie podjęłam innej decyzji - prawdziwa baba ze mnie. ;( boję się tego prawa trochę, nie tyle samej nauki, co tego co będzie kiedyś...bo dopóki nie skończę studiów, będę skazana na bycie na utrzymaniu rodziców ;(