Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vi---

ACTA - to jak to teraz będzie??

Polecane posty

Gość vi---

podpowiedzcie nieświadomej użytkowniczce internetu za co mnie mogą prztmknąć: a. oglądam teledyski na youtube b. mam profile na portalach społecznościowych c. udzielam się na forach, ale raczej nikogo nie obrażam (tak sądzę) d. nie ściągam filmów, muzyki, czasem ksiązki

To teraz osoba zarządzająca serwerem z którego korzystasz będzie śledzić wszystko co robisz w necie :o i pół biedy jeśl ito ktoś obcy, ale w mniejszych miejscowościach często serwerem zarządza ktoś znajomy :o myślę że dużo osób zrezygnuje teraz i przeniesie sie np do telekomunikacji.

Gość vi---
eee a Twoim zdaniem teraz nie śledzą? interesuje mnie co mi grozi i co się zmieni. To, że ktoś śledzi co robię w necie to oczywiste nie od dzisiaj - pytam się KONKRETNIE co się zmieni

No tak, ale do tej pory nie było wolno nikomu czytać prywatnej korespondencji, chyba ze policja sie kimś zainteresowała, a teraz każde Twoje słowo moze a nawet ma obowiązek sobie ktoś przeczytać :o

Gość ptasiek nastroszony
placic bedzie biedota polaczkowa leniwa brudna

Książek oczywiście też nie będziesz mogła sciągać :) ale to mały problem, akurat ta część ACTA dotycząca likwidacji niektórych stron w necie mnie nie dotyczy i nie przeszkadza mi.

Gość "!"
tak będzie: "Porozumienie ACTA nie tylko wprowadza cenzurę internetu jaka dotychczas była tylko w Chinach i daje rządowi i korporacjom możliwość zatrzymania i uciszenia bez dowodów każdego kto jest dla nich niewygodny. To porozumienie zakazuje wszystkich zamienników markowych produktów. Np. nie będzie zamienników drogich części samochodowych, tonerów do drukarek, ubrań i wielu innych... pomyślcie o ile pieniędzy więcej będzie trzeba przez to wydać, a to dopiero początek. Nie będzie też zamienników drogich leków (płać kupę kasy korporacjom albo umieraj). A najgorsza jest ochrona patentów na organizmy genetycznie modyfikowane (obecnie większość kukurydzy, soi, a także świń jest genetycznie modyfikowana). Wkrótce korporacje doprowadzą do wyginięcia naturalnych upraw (pyłki roślin genetycznie modyfikowanych przenoszą się na uprawy naturalne i mieszają z nimi swoje geny, w ten sposób rolnik, który nawet nie chciał siać GMO ma już takie rośliny na swoim polu i musi płacić korporacjom za licencje). W ten sposób w ciągu kilku lat korporacje przejmą kontrolę nad wszystkimi uprawami, a potem będą mogły dowolnie podnosić ceny nasion (przez ACTA rolnik traci prawo zatrzymania części nasion na następny wysiew). Domyślacie się już co się wtedy stanie...? Zapamiętajcie datę 26 lutego 2012, bo to początek nowej epoki. Witamy w NWO!"

Gość vi---
Lisbeth - naprawdę jesteś taka naiwana?? Myślisz, że nikt nie czyta/monitoruje Twoich meili?? hahahaha jak kilka razy rozmawiałam na gg o kredycie mieszkaniowym to później dziwnym zbiegiem okoliczności zaczęłam dostawać na meja oferty kredytów hipotecznych. Także spoko - jak chcesz coś trzymac w tejemnicy to napewno tego nie pisz na kompie :) ktoś wie co się konktretnie zmieni dla przeciętnego użytkownika netu? czy może protestujecie a nie wiecie przeciw czemu???

Gość japonka855
a moim zdaniem, skoro praktycznie cała UE podpisała ACTA bez takich protestów i buntów jak w Polsce to myślę, że nie będzie tak źle. Polska Polską, ale wyobrażacie sobie, że bardziej rozwinięte kraje UE dadzą się inwigilować dzień i noc, sprawdzać każdy ruch w internecie? Poza tym sprawdzanie KAŻDEGO użytkownika byłoby technicznie niewykonalne, możliwe byłoby co najwyżej sprawdzanie "podejrzanych" czy też "niewygodnych" osób. Autorko za to co wymieniłaś absolutnie nic Ci nie grozi. Pamiętajmy, że podpisanie o niczym nie świadczy. Ustawa musi przejść jeszcze przez PE, następnie przez Polski sejm i senat, więc może nie będzie tak źle... oczywiście jestem przeciwna ACTA ale sądzę, że ci zagorzali, demonstrujący przeciwnicy nie orientują się aż tak dokładnie, tylko wyrywkowo przeczytali ustawę, wyciągnęli najgorsze brudy. ostatecznie można też ją pozwać do Trybunału Konstytucyjnego, jeśli na prawdę aż tak wpłynie na nasze internetowe życie i zahaczy o wolność słowa i prywatność.

Gość wedfg
japonka przebudź się dziewczyno!!!

Gość japonka855
co do patentów to pamiętajmy, że teraz również jest to teoretycznie chronione, a zamiennik to zupełnie inna historia - moim zdaniem ACTA nie wpłynie na ich produkcję (przecież można je kupić nie tylko w internecie)

Gość vi---
japonka - wydaje mi się, że jesteś zbytnią optymistką pisząc, że przeciwnicy"wyrywkowo przeczytali ustawę"... myślę, że wielu którzy się burzy usłyszało tylko tyle, że nie zobaczy teledysku na youtubie o to wszytsko co wiedzą. Ja tez nie czytałam ustawy - sta moje pytanie - co praktycznie dla nas oznacza ACTA póki co nie zauważyłąm zmian w internecie :) A WY?

jaka cała unia ?? wczoraj jeden europoseł ze Szwecji bodajże wypowiadał się że jeszcze nikt !! w eu tego nie podpisał bo mają czas do 2013 tylko polska tak się wyrywa przed szereg i chce już podpisać !!

Gość NWO pod wodza wielkiego
czarnego brata USA. Ogolnie sie dziwie ze cale UE podpisuje kazdy dokument USA. Skonczy sie jak II WS czesc europy dolaczy do usa druga czesc do rosji.

bo póki co jeszcze długa droga do zmian w necie ale to nie znaczy, że nic się nie zmieni

Gość japonka855
wedfg staram się patrzeć realnie a nie przez pryzmat wielkiej histerii jaka (tylko w Polsce) wybuchła na temat ACTA. oczywiście to wina ministerstwa, że wcześniej nie poinformowało ludzi o tym dokumencie. Ale na prawdę sądzicie, że cała UE da się inwigilować i inne kraje są tak durne i się na to godzą? Przecież tu nie chodzi tylko o Polskę ale całą UE!! poza tym co to za porównanie do Chin... ACTA jest już w wielu krajach a portale społecznościowe tam działają. Oczywiście mam nadzieję, że tak będzie, bo po prostu dla mnie nie do pomyślenia jest nagła cenzura całego internetu... Moim zdaniem cała ta ACTA to totalnie beznadziejna i zupełnie NIEPOTRZEBNA ustawa, widocznie jest na nią takie lobby, że ją podpisują...

Gość japonka855
fannky nie wiem co mówili wczoraj, ale wiem co czytałam dzisiaj. tu masz cytat: "Podpisanie umowy odbyło się w Tokio, ponieważ to Japonia jest krajem-depozytariuszem umowy ACTA. Razem z Polską podpisy złożyły też Belgia, Bułgaria, Czechy, Finlandia, Francja, Grecja, Węgry, Irlandia, Włochy, Łotwa, Litwa, Luksemburg, Portugalia, Rumunia, Słowenia, Hiszpania, Szwecja i Wielka Brytania. Podpisu nie złożyły za to Cypr, Estonia, Niemcy, Słowacja i Holandia, ponieważ te kraje czekają na zakończenie procedury konstytucyjnej upoważnienia ambasadora." dotyczy to CAŁEJ UE, a Wy się zachowujecie jakby wszyscy tylko Polaków mieli śledzić. Dlatego nie wierze, że będzie aż tak źle skoro cała UE się na to godzi...

Gość japonka855
w innym źródle podawano, że Niemcy i Holandia zamierzają to zrobić szybko, tylko czekają na zakończenie jakichś procedur i wydłużyły NIEZNACZNIE termin (nie do 2013...) więc tak jak pisałam - najwięcej krzyczą ci co najmniej się na ten temat dowiadują...

Gość a co unia moze
skoro wielkie brat z usa kaze? przeciez te acta to pomysl amerykanow

Gość japonka855
vi--- japonka - wydaje mi się, że jesteś zbytnią optymistką pisząc, że przeciwnicy"wyrywkowo przeczytali ustawę"... myślę, że wielu którzy się burzy usłyszało tylko tyle, że nie zobaczy teledysku na youtubie o to wszytsko co wiedzą. możliwe, że masz rację :) puki co zmian nie ma i prędko nie będzie. do wejścia ustawy w życie jeszcze długa droga a podpisanie na razie nie niesie żadnych konsekwencji, może PE tą ustawę DOKŁADNIE prześledzi i nie przyjmie - OBY :)

Gość Rany rany
Polak potrafi :) Obejdziemy nawet i to .Nie ma sie co podniecac:)

Gość uuuuuuuuu!!!
JAPONKA JEST NA USŁUGACH PO!

Gość vi---
wnioskuje z powyzszej dyskusji, że jednak nikt tak naprawde nie wie co i czy wogóle coś konkretnie grozi zwykłemu użytkownikowi netu. Ale na ulice i wygadywać głupoty to pierwsi

Gość pierwszy lepszy powod
ustawa byla robiona za plecami obywateli , i pewnie zostala podpisana po cicho bez informowania. wystaczy?

Gość vi---
ja się nie pytam o powody tylko o KONKRETY - co KONKRETNIE grozi przeciętnemu uzytkownikowi netu

Gość japonka855
uuuuuuuuu!!! nie pisz durnot, pisałam, że jestem przeciwko ACTA tylko nie robię z tego takiej histerii jak 14latki na ulicach... staram się patrzeć realnie, że CAŁA UE nie da z siebie zrobić durniów i się inwigilować 24h/dobę. Poza tym jeśli na prawdę myślicie, że rząd będzie WSZYSTKICH sprawdzać, to nie komentuję... kim niby jesteście żeby musiano Was sprawdzać? i kto niby miałby to robić? tak, tak - dostawca internetu, który zatrudni 5tys osób do sprawdzania 10mln użytkowników, bo ktoś może napisać brzydkie słowo na FB... vi--- ja myslę, że na dzień dzisiejszy nic nie grozi zwykłym użytkownikom. a jak będzie później, to się dopiero okaże... lepiej myśleć pozytywnie i liczyć na to, że inne kraje UE są na tyle inteligentne, że prawdziwej cenzury nie przepchną :)

Gość japonka855
pierwszy lepszy powod ustawa byla robiona za plecami obywateli , i pewnie zostala podpisana po cicho bez informowania. to im tak do końca po cichu nie wyszło ;) poza tym "niby" wiemy o niej od 2008roku... szkoda, że nawet posłowie stwierdzili, że gdy głosowali ZA to nie wiedzieli za bardzo za czym faktycznie głosują... (czyt. Migalski, Kurski), ale i tak by się wydało, ja bym ją podała do Trybunału Konstytucyjnego jeśli zacznie godzić w prywatność obywateli.

"co KONKRETNIE grozi przeciętnemu uzytkownikowi netu" To wszystko zalezy co przecietny uzytkownik szuka w necie ;)

ona juz godzi , bo dane personalne moga zostac ujawnione osobom trzecim , tzn nie tylko policji a korporacjom a to juz jest sprzeczne.

Gość japonka855
pierwszy lepszy powod z tego co wiem to na dzień dzisiejszy jeszcze takiego prawa nie ma aby udostępniać dane komu popadnie (ale nie twierdzę, że się nie mylę)