Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MALUTKIE PYTANKO

GLUTAMINIAN SODU!!!

Polecane posty

Gość MALUTKIE PYTANKO

reklamują teraz zupy sosy itd. bez glutaminianu sodu tak z ciekawości dziś kupiłam jedną niby nie ma tam glutaminianu jednak dokładnie wczytałam się w skład i okazuje się że tych E... jest tak co niemiara co wy na to? kupować czy nie ? co radzicie ?

Glutaminian dodaje się bo wyostrza smak. Dopiero teraz zaczyna się mówić , że jest on szkodliwy. Nie bardzo wierzę , że producenci będą produkować zdrową żywność . Zapewne jedną truciznę zamienią drugą.

Gość MALUTKIE PYTANKO
no tak ale myślałam że ten glutaminian to już najgorsze co może być a tu się okazuje że jest to samo ale pod inną nazwą to oszustwo !!!!

Gość gggaggffaaa
Teraz wszystko kipi chemia ZAPRASZAM DO ZAPOZNANIA SIE Z TEMATEM O ASPARTAMIE!!!!!!!! WYSTARCZY WPISAC NA YOUTUBE TA NAZWE I DOWIECIE SIE SZOKUJACYCH RZECZY!

Gość MALUTKIE PYTANKO
Matiii24 o aspartamie wiem czytałam ale ilez by tego aspartamu trzeba zjeść żeby się zatruć

Gość MALUTKIE PYTANKO
no tak ale musiałbym wpierdzielć non stop gumy bez cukru pic cole light i takie tam mi chodzi o ten nieszczęsny glutaminian

Gość MALUTKIE PYTANKO
tak szczerze no własnie znalazłam i jestem w szoku bo reklamują że zdrowe a tu masz

aspartam jest w napojach, jogurtach, piwie typu redds(oprócz malinowego) nie tylko w gumach ponadtto jest w wielu lekach dla dzieci aby smak był słodki.

Gość MALUTKIE PYTANKO
no dobra ale nie we wszystkich produktach znajdziesz aspartam już bez przesady można tego uniknąć jak się chce

Gość gggaggffaaa
Ludzie przeciez jakby aspartam działał jak arszenik to wiadomo ze nie stosowano go w produktach spozywczych. Wszystko opiera sie an zyskach a teraz to choooj kogo obchodzi zdrowie wielu ludzi. To samo dotyczy tych nieszczesnych tunczyków z puszek gdzie zawarta jest rtęć;/ Śmierc bedzie powolna ale widac dla wielu ludzi "to za mało by mnei zabiło";/

Gość też żydówka
wszystko co kupujesz w markietach to hemia i antybiotyki,nawet zawartość cukru w cukrze jest znikoma ,w kilogramie chleba jest 14 deka mąki reszte hemia ,to samo z kielbasami poniżej 20 zl są zmielone kości kurze MOM mieso odciągane mechanicznie skory ze sloniny i chemia HAMINA i inne nitrydy,z kilograma miesa robią nawet 3kg kielbasy a zdrowa żywność to z klograma miesa wychodzi ok 70 deka,poprostu ubywa.flaki chińskie lub indyjskie nie wiadomo z czego może i ludzkie po smierci?

Gość MALUTKIE PYTANKO
tak szczerze wiesz co nie chce mi się iść i kopać w kuchni ale tam jakaś koszernina i cos tam jeszcze poszukała i tych E... wyszło z kilka

mi sie wydaje,ze wiekszosc tych strasznych E to tak naprawde normalne skladniki,ale samo E straszy.poza tym ile wy ludzie chcecie zyc:P

Gość gggaggffaaa
EEEE!!! idziemy ludzie w koncu spac??? Bedziemy zdrowsi;) Dobranoc;)

Gość MALUTKIE PYTANKO
oglądam programy katarzyny bosackiej jestem wyczulona ta te całe E

Gość Belladonnaaa
woda gazowana oreżady i cole to cała tablica mendelejewa,żywa trucizna ja pije tylko wode przegotowaną i ostudzoną i wkladam do dzbanka srebrną monete do oczyszczenia.

Nie każdy E... to typowa chemia. Witamina C też może być oznaczona symbolem z E. A glutaminian sodu nie jest wbrew pozorom aż taki szkodliwy. Są gorsze świństwa w żywności. A koszenila to barwnik czerwony - ten sztuczny to czysta chemia, ten naturalny to mielone owady :D Dlatego np na zachodzie jogurty z koszenila nie maja znaczka "suitable for vegetarians" bo sa z robaków :D

Gość MALUTKIE PYTANKO
Nei nie chce mi sie sięgać jak mówiłam ot tak ni z gruszki ni z pietruszki z ta koszrniną wyskoczyłam ale zdaje mi się to było coś innego

Gość nie ma sensu sie przedstawiac
te zupki cale sa zrobione z niezdrowosci typu sproszkowana margaryna, i inne ciekawostki, wiec glutamian czy bez to pikus. zamiast glutamianu sodu typowego (z cukru buraczanego) daja teraz wzmacniacz smaku w postaci ekstraktu drozdzowego. tak samo dziala - uzaleznia kubki smakowe ot tej slonosci, ktora wiele osob uwielbia i bez niej ni rusz. czyli to co jest w kostkach bulionowych, vegecie, maggi, knorkach itd ;) takze wiedzmy ze: zupki na pewno nie sa trujace, ale sa po prostu niezbyt zdrowe, nie ma w nich nic pozytecznego, wiec jedzmy je tylko czasem, awaryjnie, czy jak nas okazjonalnie najdzie smak na fast/junk food, ale nie traktujmy tego jako normalnego, codziennego jedzenia, bo one nim po prostu nie sa. dostarczaja organizmowi tylko sybstancji tuczaco-zapychachacych ;)

Gość MALUTKIE PYTANKO
też tak pomyslałam

Gość fdbgvefbgh
MALUTKIE PYTANKO tak szczerze wiesz co nie chce mi się iść i kopać w kuchni ale tam jakaś koszernina KOSZERNINA :D :D :D to jakies zydowskie zarcie, fuj :classic_cool:

Dla zainreresowanych - chyba cała lista E-dodatków: http://zdrowo.info.pl/e-dodatki.html A poza tym słusznie ktoś zauważył - jak ktoś sięga po zupę w proszku to skupianie się na glutaninianie wydaje się trochę... Hm... :D To już lepiej gotowana marchewkę zjeść - i taniej, i zdrowiej :D

mam barszcz bez glutaminianu w skład wchodzi miedzy innymi; ekstrat drożdżowy dioctan sodu e262 guma ksantanowa e415 laktoza takie to jest zdrowe

Gość karbonaraa
W skład tzw. ekstraktu drożdżowego wchodzi glutaminian sodu!!! To cwany chwyt marketingowy - rzekomo glutaminianu nie ma, ale faktycznie jest - tylko ukryty pod nazwą ekstraktu drożdżowego.