Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość roratyzm ona rrrrrrr

Jak poradzić sobie z wada wymowy w normalnym życiu i nie czuć się głupio

Polecane posty

po wypowiedzianym sowie. mam roratyzm jestem 21 letnia dziewczyna i czesto po wypowiedzianym słowie zastanawiam sie czy mój rozmówca slyszał moja wade, przez co czesto glupio sie czuje. czy jest ktoś kto wie o czym pisze jesli tak zaczecam do rozmowy

Gość szantrappa 0025896
po prostu przestań się tym przejmować, wówczas ludzie przestaną zwracać na to uwagę, patrz Michnik

dziekuje =) postaram sie . niedługo zaczynam prace w nowej firmie i wiesz boje sie spojrzeń plotek . kilka razy miałam sytuacje ze powiedziałam np. rajch , a moj rozmówca jak powiedziałaś laich?

Gość tust łolelele
jako płemieł nie odczywam dyskomfołtu płowadzenia konwełsacji i

Gość ghgfghg
Moj facet twierdzi, że to jest słodkie u mnie. Też mam tę wadę, 19 lat.

Gość sdsdfdgdfg
są gorsze wady wymowy, np. ciężkie jakanie. ja się jakam i moge pomarzyc o jakiejkolwiek pracy, nikt nie zatrudni kgoos kto nie potrafi gadac

słyszałam ze jest urzadzenie które leczy wszystko taki wibrator poczekaj podam ci link do tej strony

Gość koralik :)
może zacznę od tego, że wibrator logopedyczny służy do wywoływania głoski 'r', a jeśli chodzi o terapię jąkania to jak już to jest to echokorektor :) tudzież jest wiele innych metod :)

http://www.youtube.com/watch?v=mJOnzeTG_LU nie wiem moze ci cos to pomoże a jak wyglada u was porada u logopedy , bo u mnie nawet prywatnie nie chca , zaslaniaja sie tym ze sa logopedani dzieciecymi

bo musiałby się zdarzyć 'cud' w tym wieku, żebyś wyszła z rotacyzmu.. przez to nie chcą.. bardzo trudno leczy się takie wady u dorosłych.. więc Ci prywatni po prostu nie chcą naciągać Cie na kasę, bo masz małe szanse.. co innego z jąkaniem, to kwestia psychiki - jąkanie to logoneuroza..

spojrz ten facet ladnie mowi juz po 3 tygodniach

nie mówi tak ładnie, tzn. ciągle ma wadę wymowy..

Gość brzmi znajomo.....
ale jąkanie jest znacznie gorsze od innych wad wymowy razem wziętych... czesto po prostu slowa wydusic nie mozna to dopiero jest wstyd

dlatego trzeba się z tego leczyć, bo to może utrudniać normalne życie; rotacyzm niekoniecznie, chyba, że ktoś po prostu się tak bardzo deprymuje tym faktem i to go tak stresuje..

powiem wprost niedługo zostane żołnierką zawodowa i dobra wymowa r jest dla mnie istotna

Gość brzmi znajomo.....
u doroslych jąkanie ejst bardzo ciężko wyleczyc ;)

to idź po skerowanie i do logopedy na NFZ - on nie ma prawa Ci odmówić :)

Gość kasiaaaa aaa
a z czego wynika taka wada, bo mnie to zawsze interesowało. To jest spowodowane jakąś wadą w budowie, czy po prostu nieprawidłowo nauczono się tak wymawiać?

tak zrobie tylko ze poradnia logopedyczna nie chce zarejestrowac bo mam 21 lat i nie jestem dzieckiem

Gość brzmi znajomo.....
zostają ci wizyty prywatne, od 60 zl za godzine

przyczyny mogą być różne, może być np. krótkie wędzidełko podjęzykowe, mała ruchliwoś języka, niespionizowany język..

Przecież Gronkiewicz-Waltz ma podobna wadę wymowy - czy ktoś zwraca u niej na to uwagę? :D To jak z piegami - jednego odrzuca taka"wada" dla kogoś będzie tylko charakterystyczna cecha, która cię odróżnia. I choć może nowopoznan ludzie będą cie zapamietywac jako tę "co tak śmiesznie mówi" ale przynajmniej będą pamiętać, a nie jak jakąś Kasię, Olę czy Madzie zapomną po trzech dniach ;) Poza tym ma to jeszcze jedna zaletę - pozwala na wstępie rozpoznać ludzi malostkowych ;)

Gość kasiaaaa aaa
aha, dzięki :)

bardzo madre słowa dziekuje i to napewno mi pomoże obawiałam sie ze znajde tu same negatywne komentarze pisane przez mało inteligentnych gówniarzy=))