Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniazgdanska

niedoczynnosc - cala prawda

Polecane posty

Gość aniazgdanska

Dziewczyny! Pozstanowiłam założyć ten wątek, pomimo tego, że w Internecie jest masa informacji o niedoczynnosci, jednak mam wrazenie, ze sa one "nieuporzadkowane".. Mysle, ze kazda z nas moglaby opisywac tutaj jak wyglada/wygladala jej walka z choroba, jakie ma odczucia i porady. Kilka pytań: 1. Kiedy wykryto u Ciebie chorobę? (Ile miałaś lat) 2. Jakie leki przyjmowałaś/ przyjmujesz - czy dawka była zwiększana/zmniejszana/czy odstawiałaś leki? Czy były one skuteczne? Jak się po nich czułaś? 3. Jakie masz objawy? Czy choroba przeszkadza Ci w życiu codziennym? 4. DIETA - co jesz na co dzień? Czy toczysz ciągłą walkę z nadwagą? Czy znasz jakieś sposoby jak sobie z tym radzić? Jaki wpływ na Twoją wagę mają leki, które zażywasz? 5. Lekarze - jakiego wybrać? Moze jakiegos polecisz? 6. Porady ogólne - coś co nie jest wymienione powyżej. Może to być taka nasza "grupa wsparcia", myślę, że przyda się każdej z nas, chorej na niedoczynność. Pozdrawiam, Ania

Gość Poo00lina
Aniu, świetnie, że założyłaś taki wątek! Może ja zacznę: 1. Kiedy wykryto u Ciebie chorobę? (Ile miałaś lat) Choruję już dobrych 4-5 lat. Kiedy się zbadałam, miałam 22 lata 2. Jakie leki przyjmowałaś/ przyjmujesz - czy dawka była zwiększana/zmniejszana/czy odstawiałaś leki? Czy były one skuteczne? Jak się po nich czułaś? Zaczęłam od Dostinexu i Euthyroxu 25, jednak dawka ciągle jest zwiększana - obecnie Euthyrox 75 3. Jakie masz objawy? Czy choroba przeszkadza Ci w życiu codziennym? Wiadomo - zimno, wieczne zmeczenie, zmienny humor.. 4. DIETA - co jesz na co dzień? Czy toczysz ciągłą walkę z nadwagą? Czy znasz jakieś sposoby jak sobie z tym radzić? Jaki wpływ na Twoją wagę mają leki, które zażywasz? Jeżeli chodzi o wagę - cały czas się z nią zmagam.. Nie mam pojecia co miałabym jeśc, żeby nie tyć.. Juz nawet nie chodzi o to, żeby chudnąć - tylko żeby nie tyć. Cwiczę i jem naprawdę mało - ok. 1000 kcal dziennie, a waga rośnie średnio 1kg na miesiąc. Jednak kiedy mam zwiększaną dawkę euthyroxu - za każdym razem chudnę kilka kg i znowu zaczyna się tycie - takie błędne koło :( 5. Lekarze - jakiego wybrać? Moze jakiegos polecisz? Ja chodzę od samego początku do tego samego endokrynologa, więc ciężko mi porównać. 6. Porady ogólne - coś co nie jest wymienione powyżej. Hmm.. robić regularne badania hormonów, kontrolować to co jemu, ale przede wszystkim - nie poddawać się i głowa do góry! Paula

Gość mizia8989,,,,
1. Kiedy wykryto u Ciebie chorobę? Jak miałam 16lat (choruje już przez 7) 2. Jakie leki przyjmowałaś/ przyjmujesz Najpierw letrox potem euthyrox. Początkowa dawka 25 obecnie 150 3. Jakie masz objawy? Nadmierna senność, zmęczenie, rozdrażnienie, ciągle mi zimno 4. DIETA Staram się jeść jak najmniej, niestety nie chudnę. Ciężko mi cokolwiek zrzucić. Od zawsze próbuję schudnąć. 5. Lekarze Sądzę,że najlepiej endokrynologa- ginekologa. Nie leczona tarczyca powoduje niepłodność. 6. Porady ogólne Kontrola poziomu TSH. Ja kontroluje raz na pół roku, bądź wtedy gdy odczuwam że mogło się coś pogorszyć. Dobrze też wykonać usg dopochwowe aby zbadać stan jajników, to bardzo ważne jeśli chcemy mieć w przyszłości potomstwo.