Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaalergika

CZY NUTRAMIGEN UCZULA ????

Polecane posty

Gość mamaalergika

WItam wsyztskie mamy. Moj 9 miesieczny synek ma od 3 miesiaca zycia azs mieszkam w uk i tutejsi lekarze leczyli go na egzeme ale neistety nie bylo zadnej poprawy. Pojechalam z nim do pl i od razu do pediatry i okazalo sie ze to skaza bialkowa, dostal masci i NUTRAMIGEN ale nie zauwazylam zadnej poprawy wrecz bylo coraz gorzej! 2 tyg temu zrobilam testy na alergie wyszlo uczulenie na bialko mleka krowiego i jajko poza tym nie uczula go nic wiecej! 4 dni temu bylam u polskiego lekarza i zalecil zmiane mleka z NUTRAMIGEN NA COW&GATE infasoy od czwartku jest na tym mleku i mam nadzieje ze cos sie poprawi! Czy to mozliwe ze Nutramigen tak zle dziala na mojego synka? po zmianie mleka jak dlugo trzeba czekac na jakas ewentualna poprawe ? Z gory dziekuje za jakies podpowiedzi, reci mi juz opadaja, maly nie spi, ciagle sie drapie juz sama nie wiem co robic zeby dziecku pomoc!!!

Gość mamama27
nam pomogło po 2 puszcze no ale synek był malutki - nie miał 2 m-cy nawet

Gość peptiii2
U mojego maluszka nutramigen nie pomógł, było jeszcze gorzej- śluz w stolcu i do tego biegunka po 5 dziennie. zmiana na bebilon pepti i poprawa po pierwszej puszce. Prawdopodobnie małego uczula białko kazeinowe zawarte w nutra.

Gość mamaalergika
Moj synek mial zielone i smierdzace kupki na nutramigenie teraz podaje mu cow&gate infasoy i ma normalnego koloru kupki i juz tak nie cuchna ale wysypkai czerwone plamy na calym ciele ciegle sie utrzymuja :( Oby nastapila jakas poprawa

Gość trgfdhesg
Mleko krowie nie dla każdego Nie wszyscy mogą i muszą pić mleko. Osoby uczulone na białko mleka krowiego po jego wypiciu reagują najczęściej biegunką, wymiotami i wysypką. Reakcja alergiczna dotyczy głównie dzieci do 2. roku życia. Winne są białka: kazeina i laktoglobulina, które wywołują silne reakcje układu immunologicznego (alergia na mleko często mija z wiekiem). Przeszkodą w spożywaniu mleka jest też nietolerancja laktozy cukru występującego w jego składzie. Organizm zdrowego człowieka produkuje enzym o nazwie laktaza, który odpowiada za trawienie laktozy. U niektórych osób jednak występuje niedobór tego enzymu, co powoduje, że cukier mleczny nie jest trawiony, ale poddawany procesom fermentacji. Treść jelitowa zostaje zakwaszona i tworzą się gazy sprzyjające wzdęciom, nudnościom, biegunkom. Mleko kozie ! Jego atutem jest lekkostrawność, bo kuleczki tłuszczu w nim zawarte są mniejsze niż w mleku krowim, co ułatwia działanie enzymów i przyspiesza trawienie. Zawiera sporą ilość wapnia. Mogą je pić osoby uczulone na mleko pochodzące od krowy. Występujące w mleku kozim białko nie zawiera bowiem frakcji globulin odpowiedzialnych za reakcje uczuleniowe. Mleko kozie zastąpią napoje roślinne Jeśli musisz zrezygnować z mleka, sięgnij po produkty roślinne, np. mleko gryczane, sojowe, ryżowe czy owsiane. Dobrze jest z nich korzystać w połączeniu z innymi produktami, tak aby codziennie dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości wapnia, białka i witamin. Mleko sojowe otrzymywane jest z ziaren soi. Najlepiej wybierać to bez dodatków. Dobrym źródłem wapnia i białka jest produkowany z tego mleka ser tofu. Jest też bogate w białko oraz witaminy z grupy B i nie zawiera laktozy. Ma jednak też wady: może powodować alergie, a długotrwale spożywane bywa przyczyną problemów z tarczycą (produkty sojowe zawierają tioglikozydy, które mogą upośledzać pracę tego gruczołu). Mleko kokosowe powstaje z wyciśniętego miąższu orzechów kokosowych. Nie zawiera laktozy, mogą je więc pić osoby na nią uczulone. Najlepiej smakuje jako dodatek do potraw egzotycznych, np. zielonego curry w stylu tajskim. Napój kukurydziany (mleko kukurydziane) powstaje z syropu kukurydzianego i podobnie jak napój gryczany nie zawiera kazeiny. Mleko ryżowe to produkt z brązowego ryżu. Zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie, ale nie ma w swoim składzie wapnia i białka. W sklepach można jednak dostać mleko ryżowe lub produkty na jego bazie, które są dodatkowo wzbogacone witaminami i minerałami. Napój gryczany (mleko gryczane) jest produkowany z ziarna gryki i soi. Nie zawiera laktozy, glutenu ani kazeiny, co sprawia, ze mogą go pić osoby uczulone na białko mleka zwierzęcego.