Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość urjhfgtdrf

Drożdżowe rogaliki z nutellą PYCHOTKA!

Polecane posty

Gość urjhfgtdrf

Osobiście wole to dwukolorowe mazidło z lidla niz klasyczna nutellę. Składniki:drożdże,mleko,cukier,sól,3jajka,mąka tortowa,olej,nutella. Mleko o temp.30C wlac do miski i rozetrzeć drożdże dodać mąki tak by to co w misce przybrało konsystencję gęstej śmietany. PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKA I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA ROZGRZANEGO DO 30C nie więcejNA OK.15-20MIN! Rozgrzewamy jedną trzecia szklanki mleka w rondelku do lewamy jedną czwartą szklanki oleju rzepakowego dodajemy cukier,cukier waniliowy i szczypte soli oraz dwa jajka mieszamy i pilnujemy by nie było cieplejsze niż 30C wYJMUJEMY Z PIEKARNIKA WYROŚNIĘTA MASĘ I WLEWAY ZAWARTOŚĆ RONDLA WYRABIAMY DOSYPUJĄC MĄKI TAK BY CAŁOŚĆ PRZESTAŁA LEPIĆ SIE DO DŁONI(Starając sie by mąki było jak najmniej bo zamiast mięciutkiego będziemy mieli twarde ciasto) Wyrobione ciasto wstawiamy spowrotem do piekarnika na kolejne 10min wyjmujemy znów wyrabiamy dzielimy na dwie części,wałkujemy na okrągły placek i znów wstawiamy na jakies 10min następnie wyjmujemy i tniemy jak pizze najpierw na pół potem na równe cztery części a następnie każdą z tych części na pół by uzyskać 8równych trójkątów. Z drugim plackiem robimy to samo. Smarujemy nutellą (nie żałujcie nutelki;))i od najszerszej części zwijamy w rulonik w kierunku najwęższej formując w rogalik umieszczamy na wysmarowanej oliwą blaszce Na koniec smarujemy każdego rogalika rozbełtanym z odrobiną cukru pudru jajkiem. Pieczemy ok.15min w rozgrzanym od 150-180C PIEKARNIKU.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×