kaaasienkaaa 0 Napisano Styczeń 30, 2012 Hej, Robiłam to badanie w 3 dc. Norma dla fazy folikularnej to 0,30 - 1,00 ng/ml Ja mam 0,25 ng/ml Co to może onaczać? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaaasienkaaa 0 Napisano Styczeń 30, 2012 Up up Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaaasienkaaa 0 Napisano Styczeń 30, 2012 Nikt nie wie ;-(( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość belissima1098 Napisano Styczeń 30, 2012 to znaczy, że jest niski = może być kłopot z utrzymaniem WCZESNEJ ciąży - czyli do zapłodnienia może dojść, ale niekoniecznie do zagnieżdżenia. A może zupełnie nie przeszkadza? Nie wiem Zapytaj lekarza najlepiej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaaasienkaaa 0 Napisano Styczeń 30, 2012 Czyli w ciąże nie zajdę?? Są na to leki? Lekarza mam dopiero za 2 tyg. Chyba umrę z niepokoju ;-( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jeszcze sie nie denerwuj Napisano Styczeń 30, 2012 za ciążę odpowiedzialny jest progesteron z fazy lutealnej, bada go się 7 dni po owulacji. W fazie folikularnej progesteron w zasadzie nie pełni jakichś znaczących funkcji, tutaj ważny jest estradiol. Z biologi: podczas owulacji wykształca się ciałko żółte które produkuje progesteron odpowiedzialny za ciążę. Jesli jest go mniej albo wydziela się za krótko to wtedy wczesna ciąża ma mniejsze szanse na utrzymanie. Wspomaga sie to luteiną podczas ciąży ale lepiej się podleczyć zanim zaplanujesz. Progesteron najłatwiej sprawdzić mierząc codziennie poranną temperaturę przez cały cykl (tzw podstawową temperaturę ciała http://pl.wikipedia.org/wiki/Podstawowa_temperatura_cia%C5%82a poczytaj reguły pomiaru na tej stronie co podałam. Na tej podstawie wyznacza się termin owulacji i jesli dni między owulacją a miesiączką jest mniej niż 11 dni to może byc problem z utrzymaniem ciąży. tak samo jeśli progesteron w tej fazie jest słaby. co do leczenia jest na to pare sposobów. Najnaturalniejszy to uregulowanie trybu życia, prawidłowe odżywianie bogate w witaminy i niezbędne składniki. Na poprawę progesteronu stosuje się wiesiołek ale trzeba pamiętać że trzeba go brać tylko od początku cyklu do owulacji. Może byc jeszcze castagnus który reguluje wydzielanie hormonów w całym cyklu. Natomiast u lekarza możesz na to dostać Luteinę lub Duphaston, to sie stosuje od owulacji do końca cyklu. ja myslę że zanim się zgłosisz do lekarza to warto się zastanowić czy nie da sie tego naturalnie wyleczyć, czyli podregulować tryb życia. co do wyników badań. Żeby mieć jakiś pogląd trzeba je zrobić przynajmniej w 3 dniach cyklu 2 dc, dzień owulacji i 7 dni po owulacji i przez 2, 3 cykle żeby były wiarygodne i dały jakiś pogląd na sytuację, jednak się zazwyczaj tego nie praktykuje bo $. Czasami się cos jednorazowo dzieje w cyklu z jakichś powodów typu stres, choroba, przemęczenie niedospanie itp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaaasienkaaa 0 Napisano Styczeń 30, 2012 Dziękuję za odpowiedź. Ostatnio byłam na usg i lekarz mówił,że widzi ciałko żółte a to chyba oznacza,że owulacja była prawda? Może mam za mało progesteronu, bo skąpe mam miesiączki ale bardo regularne. Strasznie się denerwuję tym czy uda mi się w końcu zajść bo 3 cykle bez owoców Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Perwersja 0 Napisano Styczeń 30, 2012 Tak tylko chciałam zaznaczyć, że 17-oh-progesteron to nie to samo co progesteron. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Perwersja 0 Napisano Styczeń 30, 2012 "bo 3 cykle bez owoców" No faktycznie... Panikuj. Myślałaś już o in-vitro? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jeszcze sie nie denerwuj Napisano Styczeń 30, 2012 Jeśli ginekolog ci potwierdził na usg to znaczy że była ale chyba co miesiąc nie latasz na usg. Temperaturą można potwierdzić owulację w każdym cyklu oczywiście jesli nie masz problemów zespołu policystycznych jajników. Nie wiem czy słabe miesiączki oznaczają słaby progesteron, nigdy nie czytałam o tym że to jest jakiś problem. Wymienię ci kilka objawów niedomagania ciałka żółtego na które warto zwrócić uwagę. * skrócona faza wyższych temperatur (10 dni lub mniej) * wyższa temperatura w zęby * w fazie wyższych temperatur pojawiają się łaty śluzu dobrej jakości * w fazie wyższych temperatur szyjka nie jest twarda i zamknięta * przed miesiączką występuje kilkudniowe plamienie * krwawienie miesiączkowe przedłuża się Przekopiowałam ze strony INER-Instytut Naturalnego Planowania rodziny. Oczywiście wszystkie te objawy dotyczą fazy lutealnej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaaasienkaaa 0 Napisano Styczeń 30, 2012 perwersja złośliwa jestes Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaaasienkaaa 0 Napisano Styczeń 30, 2012 up Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach