Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Browar2222

Frytura - pytanko.

Polecane posty

Witam. Nie dawno kupiłem sobie frytkownicę, używałem oleju zwykłego, ale kupiłem taką fryturę stałą [URL=http://allegro.pl/frytura-tluszcz-palmowy-olej-do-smazenia-2-5kg-i2083877022.html]klik[/URL] Ona jest w postaci stałej jak duuża kostka smalcu. Mam pytanko, czy teraz mogę włożyć np. 1/3 kostki do frytkownicy i poczekać ile z tego wyjdzie tej frytury (ewentualnie dołożyć aby było tego tyle ile oleju powinno być), czy trzeba ją jakoś rozpuścić inaczej? Jeszcze jedno - czy jak frytkownica będzie "stała" to ta frytura zawsze będzie przechodzić w ciało stałe? Dzięki za pomoc. :padam:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mowimy nie rfyturze
moim zdaniem wyrzuc to. olej palomowy = najbardziej niezdrowy rodzaj oleju. ale jak chcesz ;) (frytura to wynalazek amerykanski z lat 50-tych, juz dawno obalony przez nauke jako jeden z wiekszych bledow technologii zywnosciowej i najgorszy tluszcz, ale nie, ludzie dalej swoje ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skoro juz masz to użyj ale
na przyszłość nie używaj tego świństwa więcej...A mozesz rozpuszczac ,schładzac itd itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łomatko po raz tysiąc
Olej palmowy jest żółtawy, skoro frytura jest biała to musi mieć coś lepszego :) moim zdaniem i tak będzie lepsze od oleju roślinnego. Kiedys taką rolę przejmowała planta i była ok. Swoją drogą ja do frytkownicy używam zwykłęgo smalcu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mowimy nie fryturze
roslinny olej w formie plynnej bedzie faktycznie troche lepszy od palmowego, ale w formie utwardzonej (margaryna, palma, kasia, frytura, maslo roslinne itp. itd.) to najbardziej niezdrowa forma tluszczu. tzn. kazdy olej utwardzony bedzie beee. przykro mi, ale nie wiem co ci polecic do frytkownicy, bo nie mam w ogole doswiadczenia w tym temacie. ale na pewno plynny olej bedzie lepszy od utwardzonego, np. rzepakowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mowimy nie fryturze
wbrew pozorom, juz faktycznie smalec albo loj bedzie zdrowszy, bo naturalny. no i smaczniejszy. z drojga zlego, ale wiadomo, to sie robi raz na jakis czas ;) kaczy i gesi smalec tez bedzie dobry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łomatko po raz tysiąc
Łój i tak musisz najpierw wytopić :) Najlepszy byłby olej kokosowy ale cena zabija na taka ilość :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łomatko po raz tysiąc
A ztymi olejami utwardzanymi to se możesz pisać :) wiadomo, ze nie sa zdrowe a ludziska i tak pieką ciasta na margarynie, smarują chleb masmiksami itp, więc jeśli kto woli to frytura jest ok, mimo wszystko lepsza od oleju (temp wrzenia) a wiadomo, że margaryny do frytkownicy nikt nie daje. No chyba, że sklarujesz masło - wtedy jest ok nawet do frytkownicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dsxass!!!!
Po prostu tagedia !!! nawet w Mentosach jest TLUSZCZ ROSLINNY UTWARDZONY bleeeeeeeeeeee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czy z was nikt nie myśli? Frytura może i jest produktem wymyślonym w latach 50 -tych tego nie wiem. Wiem natomiast że jest to produkt idealny do smażenia w głębokim tłuszczu. Ma bardzo wysoką temp. Palenia jak na tłuszcz spożywczy, przez co nie wnika w głąb smażonego półproduktu. Ja używam go od lat i nie zamienię na olej który po każdym smażeniu nie nadaje się do ponownego smażenia / jest przepalony/. Wybór należy do Was. Jeśli ktoś szuka w obecnych czasach zdrowych produktów to niech je sam wytworzy lub poczyta jakie składniki są zawarte w produktach sprzedawanych w sklepach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcinek_ok
My do cukierni kupujemy frytury od jakiegoś miesiąca od firmy Zielona Restauracja – www.zielonarestauracja.pl . Pozytywnie. Szybko, konkretnie, frytura bardzo wydajna, o dobrych parametrach zwłaszcza w przypadku produkcji pączków się świetnie sprawdza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie polecam zielona reatauracja. oszusci, wszystkie opinie sa pisane przez wlascicieli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
najlepszym tłuszczem do smażenia jest olej kokosowy- prawie bezwonny i smakowy i naj mniej wytraca wolnych rodnikow z wszystkich tluszczy. pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×