Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Blu27

Astygmatyzm u dziecka.

Polecane posty

Gość Blu27

Posiadacie jakieś informacje na ten temat ? Jakie są jego przyczyny,jak leczyć ?

Gość Blu27
proszę o dalsze wypowiedzi

Gość :):):):):):):)ooooouuuu
astygmatyzm to po prosy wada w budowie oka, tzn, ze jest ono np minimalnie bardziej plaskie albo bardziej wypukle. Ja mam astygmatyzm, ale dowiedzialam sie o tym dopiero jak mialam 24 lata. Nosi sie okulary albo soczewki.

Gość Blu27
Można go wyleczyć ? Boże,jak się z tym żyje ? Może odezwie się jakaś mama której dziecko też to ma? Mój syn (5 lat) ma astygmatyzm :( martwię się strasznie ;((

Gość aeouiaeoui
raczej sie tego nie leczy, chyba ze moze sa jakies sposoby laserowe, ale nie slyszałam. nie martw sie, to nic takiego strasznego, ja mam i zyje - teraz zakladam soczewki i w ogole nie odczuwam, ze mam cos z oczami nie tak. spokojnie - to nie slepota. Uszy do gory, bedzie dobrze.

Gość :))))))))))
ja mam astygmatyzm . Od 4 roku życia(albo wcześniej ..nie pamiętam ) mam okulary. Nosze okulary i tyle:)

Mój synek ma 2,5 roku i od nieco ponad pół roku nosi okulary, ma astygmatyzm i dużą wadę wzroku. Okulary mu w niczym nie przeszkadzają, sam sobie wybierał i wyraźnie widać poprawę odkąd je nosi. Niestety musi zakrywać oczy, raz jedno, raz drugie i to jest najgorsze :( Operacja laserowa możliwa jest dopiero jak się ma ok 20 lat

Gość kikaaaaa
Astygmatyzm można wyleczyć.Laserowe zabiegi . Mój mąż miał bardzo duży astygmatyzm a teraz widzi wspaniale. U dzieci z tego co wiem nie przeprowadzą tego zabiegu.Dopiero po 21rokiem życia. Mąż przeszedł zabieg z 7 lat temu.Wzrok się nie pogorszyl.

Gość wszystkowiedzaca28
Na początek na pewno okulary. A jak dziecko podrośnie można zdecydować się na soczewki ortokorekcyjne - jeśli astygmatyzm nie jest duży. To są soczewki które zakłada się na noc i modelują w czasie snu rogówkę. W ciągu dnia widzi się dobrze bez szkieł i okularów. Kwalifikacja do noszenia takich soczewek jest różna - ja dowiadywałam się o tą metodę dla córki, ale jest jeszcze za mała. Najwięcej powiedzą Ci specjaliści w Centrum Nowy Wzrok - tam można zamówić soczewki.

Gość Karolcia7801
Faktycznie soczewki ortokorekcyjne działają, mój syn ma 12 lat i od 8 miesięcy zakładamy je na noc, teraz już tylko trzy - cztery razy w tygodniu. To chyba jedyna metod jaką można stosować u dzieci, poza tym hamuje postępowanie wady. Takie soczewki są też dobre dlatego, że w dzień Michałek widzi bardzo dobrze bez okularów, tak jakby wady nie było, nie martwię się, tak jak wcześniej że rozwali okulary i znowu będzie wydatek :) Soczewki dla dzieci kupowałam właśnie w Nowym Wzroku w Warszawie na al. Stanów Zjednoczonych, Taki jeden komplet soczewek wystarcza na kilka lat więc wychodzi taniej niż inne metody.

Mam pytanie, czy ktoś stosuje soczewki ortokorekcyjne u dziecka z krótkowzrocznością i mógłby polecic jakis gabinet w Warszawie a może gdzieś bliżej Lublina? Prosze o informacje na ten temat.

Gość Vera322
stosuję soczewki u córki od prawie roku, możesz zobaczyć w nowym wzroku, tak jak pisała poprzednia pani, ja kupowałam też u nich ale w Gdańsku i jestem zadowolona

A powiedzcie mi czy ktoś z was zaobserwował, że postep wady (krótkowzroczności) faktycznie został zahamowany?

hej na wlasnym doswiadczeniu ci powiem. mialam 7 lat i stwierdzili astygmatyzm,dostalam okulary i stwierdzenie ze do konca zycia, astygmatyzm niewyleczalny itd itp. kiedy mialam lat 9 odwiedzilam okuliste,wizyta kontrolna, wzrok wrocil do normy, astygmatyzm calkowicie zlikwidowany. mam 21 lat, u okulisty bylam w grudniu i w dalszym ciagu bez zmian, sokoli wzrok :D jak to mozliwe? okulistka powiedziala ze u dzieci mozna jeszcze cofnac zmiany. a astygmatyzm jest dziedziczny, z tego co wiem. ja nabylam po mojej mamie, tylko ze ona ma 50 lat i dalej ma astygmatyzm, bo za dziecinstwa nie leczony wiec zostal

Gość Vera322
Ciężko jest stwierdzić bo na co dzień soczewki korygują do zera i nie nosi okularków. Przed badaniami robiłyśmy przerwę i przez dwa tygodnie nie zakładałyśmy na noc soczewek, z pierwotnego -5 wyszło -4 więc teoretycznie nawet cofnęło wadę. Ale chyba żeby dokładniej sprawdzić trzeba by było zrobić dłuższą przerwę przed badaniami

Dzięki za wasze opinie . Gdyby jeszcze ktoś inny chciał sie podzielić swoimi doświadczeniami z góry dziekuję.

Gość sokoleoko
Ja sama mam astygmatyzm i da sie z tym zyc:) nosze okulary ale niedlugo zamierzam odlozyc je na polke:) wybieram sie na badanie do okulistycznego centrum nowy wzrok w celu doboru ortosoczewek:) wiec chetnie sie podziele wrazeniami po wizycie:)

Gość gość
Hej dziś byłam z 5 letnia córka u okulisty na prawe oko ma +1 i astygmatyzm na drugie +0.5 bez objaw astygmatyzmu. Kontrola w listopadzie. To nasza 3 wizyta i za każdym razem wzrok się pogarsza. Zastanawiam się czy lekarka nie powinna zalecic okularów? Niby powiedziała żeby poczekać i zobaczymy jak będzie. Czy któraś z mama miała podobna sytuację? Czekać czy iść do innego lekarza żeby zobaczyć co powie? Dodam że żadnej karteczki z jakimkolwiek pomiarami nie dostałam