Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość baczek3366

Jak się rozwijać ? Chcę umieć wysławiać się

Polecane posty

Gość baczek3366

Proszę was wypiszcie wszystko co zrobić, może jakieś artykuły, tytuły filmów, cokolwiek, choćby było tego dziesiątki wszystko przeczytam... ale serio potrzebuję rad, bo czuję, że nigdy nie byłem inteligentny. Chcę więc to zmienić i zacząć umieć się wysławiać bdb. w internecie, realu. Chodzi mi wyłącznie o w miarę szybkie i sensowne wysławianie się. Jak to jest, że jedni nie czytają nic, a mają wysoki zasób słownictwa, ne rozumiem tego.

Gość Dużo czytaj.
To wystarczy.

Gość Jabardzo
Ci co się wysławiać umieją to po prostu książki czytali, taka prawda.

Gość czytaj dobre ksiazki
słuchaj radia ,ogladaj dobre filmy.Mow glosno sam do siebie a potem przy ludziach. I pamietaj, e i tak wazniejsze jest to CO chcesz powiedzic, niz JAK. Wiec gdy mowisz o tresci, nie o formie.

Gość No nie wiem czy wazniejsze
jest "co" niż "jak". Moja kierowniczka, po zawodówce zresztą, mówi: "wyciąg mi to", "zamkłaś" itd. Przy klientach co najlepsze :) To jak się mówi też jest ważne.

Nie nadużywaj słów "generalnie" "nie ma takiej opcji" i "masakra", już czasami lepiej siarczyście przekląć, niż używać słów, których znaczenia się nie zna.

"czytaj dobre ksiazki" ma rację. czytanie książek zwiększa zasób słownictwa, ale żeby stało się dla nas naturalne to należy je usłyszeć, więc czytanie na głos, powtarzanie tych słów sprawia, że nie dość, że wzbogaci Ci się ich zasób to dodatkowo intuicyjnie będziesz z nich korzystał i zastępował nimi stare, utarte wyrażenia, a także zyska na tym przejrzystość Twojej wypowiedzi, łatwiej oddasz słowami swoje myśli czy odczucia i lepiej zostaniesz zrozumiany ;)

Gość baczek3366
Dzięki, ale proszę więcej rad.

Gość baczek3366
no weźcie ;)

Czytaj , czytaj , czytaj podobno "oczytujemy" :D się do 10 roku zycia ... pozniej tylko zasób słów szlifujemy i dokładamy słowa trudne ... szukaj znaczenia wyrazów których nie znasz ... jak się zawezmiesz to i słownictwo rozbudujesz ..

Zacznij obracać się w towarzystwie ludzi inteligentnych i oczytanych. Powinieneś dużo czytać i skupić się na jakiejś dziedzinie wiedzy którą byś rozwijał.

Gość gość
nagrywaj swoje wyimaginowane wypowiedzi na dyktafon , potem przesłuch*j , poprawiaj i znów przesłuch*j a w międzyczasie czytaj , cokolwiek byle dużo .

Polecam serię książek Dana Browna, baaardzo wzbogacają słownictwo, wiedzę ogólną no i kurde niesamowita akcja, aż samo się czyta :D

Gość gość
Ci, co nie czytali książek, od dzieciństwa ćwiczyli umiejętności gadki z rówieśnikami

Gość kabaletek
Książki, towarzystwo, fajne otoczenie i nie tylko. Dużo również dają spotkania z mówcami motywacyjnymi. Również chodziłam na coś takiego do coacha - Joanny Koniecznej. Najważniejsze, aby działać, a nie siedzieć w miejscu i narzekać!

Gość robert555
Skończyłem Wyzwanie90dni i jestem bardziej niż zadowolony z efektów. Na pewno pierwsza rzecz jaka mi się rzuca w oczy po ukończeniu szkolenia to lepsze zarządzanie swoim czasem. Zacząłem prowadzić dziennik, planować każdy dzień, przez co nie mam ani minuty w ciągu doby która byłaby zmarnowana. Od tego się wszystko zaczyna, każda zmiana musi być rozplanowana a nie robiona spontanicznie, bo ze spontanicznego podejścia są chwilowe efekty.

Gość Gość

Ja jestem absolwentem Wyzwania90dni Krzyśka już od 2 lat. Kurs jest niesamowicie merytoryczny (znacznie większa wiedza, niż na szkoleniach z zachodu za kilkadziesiąt razy więcej) plus bardzo duże wsparcie indywidualne trenerów. Dzięki temu udało mi się zmienić na lepsze nie tylko moje myślenie, finanse, relacje, ale również ogólnie poziom życia. Zdecydowanie polecam!

Gość Ździśko

po prostu używaj dużo słów na k, na p i na ch