Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monika 50+

50+ i co dalej z życiem?

Polecane posty

Gość jana Cova
Papaja w której książce Tombak pisał o ćwiczeniach? na zym one polegają?

papaja303 oczywiście ze tak być nie musi . Ja mam dużo takich znajomych, koleżanek ze szk.podst. które już są tak zniewolone że nie wyobrażają sobie innego życia. Jak mówię że źle postępuje wyręczając 30-letnie dzieci w ich obowiązkach to albo przyzna mi rację albo powie że jestem wyrodna matka. A ja twierdzę że zrobiłam co do mnie należało i należy mi się teraz odpoczynek. I nie ma gorszej rzeczy jak taka znajoma wieczorkiem (kiedy ma wolne)upija się i dzwoni do mnie się wyżalić. Cierpliwie słucham , bo wiem że jej to potrzebne ale zdania nie zmieniam. Zawsze jej mówię że dopóki będzie służącą własnych dzieci to nie ma szans na osiągnięcie spokoju.Ona przyznaje mi rację i dalej robi tak jak samo.I karuzela kręci się dalej. Namawiałam w zeszłym tygodniu ,chodź ze mną na mammografię,jest bezpłatna,zapiszę cię. Nie mam czasu, usłyszałam. Tak ,właśnie dla siebie nie ma czasu, bo musi go mieć dla innych. Cóż za ironia! :(

Gość jana Cova
Papaja dziękuję🌻

Może się boi tej mammografii? Muszę się przyznać,że też się ociągam....dwa lata temu robiłam. A mam ich kilka na swoim koncie. No i widzicie, mam zboczenie prawie zawodowe, ciągle zbaczam na tematy medyczno/zdrowotne...Oj, niedobrze...niedobrze...jak się tego oduczyć?!

A czegoż się tu bać? Dwa lata prosiłam żeby poszła do dentysty i zrobiła zęby bo wstyd żeby 45 letnia kobieta bez zębów chodziła. Ona po prostu nie chce, bo mówi że jej już nic nie jest potrzebne.:(

Nie jestem taka odważna...boje się kolejnej dawki napromieniowania. Pierwszą mammo zrobiłam przed czterdziestką, i pamiętam, jak mnie skrzyczał ginekolog za to.Wolę teraz dbać w inny sposób.

U nas teraz jest realizowany program profilaktyki sutka przeznaczony dla kobiet z 1972r ,czyli czterdziestoletnich.

Gość 40=50
mam 40+ albo 50- . zalezy , jezelj zaokragljc wg.zasad matematycznych to jednak 50- mam nadzjej ze moge sje jednak przylaczyc.przynajmnjej poczytac . na starosc jak znalazl. poza tym wasze teksty sa bardzo cjekawe j madre.uwagj moga byc pozyteczne. pozdrawjam

Ja w 49 roku życia zafundowałam sobie jeszcze edukację i stałam się słuchaczem studium zaocznego! Fajnie było wrócić do ŁAWKI.:) niestety,nauka nie przychodziła już tak łatwo jak kiedyś. A jak przeżywałam każdy egzamin to głowa mała! :O I ciągle mi się śni że jako jedyna nie otrzymałam dyplomu zawodowego.:( Budzę się , a serce wali jak oszalałe. Długo muszę się uspokajać. Tak to przeżywam:)

Witajcie drodzy 50 z okładem czy bez. Przeczytałam i podsumuje krótko minione wypowiedzi. Z wykształcenia które zrobiłam z marszu jako młoda osoba jestem pielęgniarką, więc liznęłam co nieco z prehistorycznej medycyny, bo obecnie nie pracuje w tym fachu. Teraz wszystko w medycynie poszło znacznie do przodu, a przede wszystkim sprzęty i diagnostyka. Z profilaktyką jest i będzie zawsze problem, bo nie wiem czemu bardziej dbamy o nasze samochody niż o siebie. Auto z konieczności i nakazu państwa musi mieć przegląd techniczny co roku, a my? Wymyślamy różności, że na przykład za dużo promieni albo że boli. Ja rokrocznie na wiosnę jak śniegi puszczają robie ze sobą taki przegląd i powiem szczerze że jeszcze mi ani razu żaden lekarz nie odmówił skierowania, ani nie skrytykował. Owszem, czasem coś wychodzi poza normy, ale jest to zawsze czas na odpowiednie działanie i nie mam problemu ze zdrowiem, ale był czas że miałam. Właśnie kręgosłup. Już nawet byłam na oddziale neurochirurgii, ale jak zwykle dopisało mi szczęście i mądry profesor. Od 10 lat mimo poważnego defektu normalnie funkcjonuje, ale jeden warunek. Gimnastyka odpowiednia codziennie, choć piętnaście minut i raz na rok porcja zabiegów fizykoterapeutycznych. Świetny jest basen jak ktoś ma dostęp i może. Ja od jutra zaczynam masaże. Dziesięć, co drugo dzień i jestem przekonana że kiedy śniegi puszczą akurat będę hulała jak nowo narodzona, bo nastawienie psychiczne jest najważniejszą sprawą.

Pozdrawiam wszystkie 50 + :) i życzę powodzenia w odnajdywaniu swego miejsca w życiu :)

Każdy w tym wieku ma już swoje miejsce i swoją drogę, lepszą czy gorszą ale wypracowaną przez ścieżkę życia.

Paniusiu - zgadzam się z Tobą, ale niektóre z pań ulegają stereotypom...uważają, że w tym wieku nic już je nie czeka. Moim zdaniem jest to stary nieprawdziwy schemat.

Gość a ja wiem, że
nic dobrego już mnie nie spotka.

Pomarańczko - nigdy nie mów nigdy...:)

Gość a ja wiem, że
nic mi nie wyszło do tej pory to i pewnie tak będzie dalej.

Mi nie wyszło to, co uważałam za pewnik....ale teraz odkryłam wiele rzeczy, o których nie miałam pojęcia ....powodzenia :)

Gość a ja wiem, że
dziękuję.

Pomarańczko - najtrudniej jest nabrać dystansu ...i polubić siebie...:)

Gość a ja wiem, że
to prawda jua nie lubię siebie

I to Twój błąd...jeżeli siebie nie polubisz, nie będziesz zadowolona ze zmian...

Gość a ja wiem, że
masz rację.

Ty jesteś najważniejsza...w końcu to Twoje życie :)

Gość a ja wiem, że
muszę zmykać, jeszcze raz dzięki, dobranoc.

To prawda trzeba polubić siebie, ale jak nie lubisz to zastanów się co w tobie jest nie takiego i zmień to. Najpierw zacznij się uśmiechać do siebie w lusterku i mówić sobie że zasługujesz żeby się do ciebie i siebie uśmiechać.

Gość a ja wiem, że
Dzięki Paniusiu staram się, ale nie bardzo mi to wychodzi.

Gość Pniusia 56
a ja wiem Oj wiem, że czasem choć się głową wali, to dusza wyje i nic się nie chce. Niestety trzeba się podnosić z kolan i do przodu. Jak wierzysz w Boga to pomódl się, a jak nie to wiesz jest taka fajna zabawa psychologiczna. Weź sobie kartkę papieru, podziel ją w poprzek na 3 i w pierwszej części napisz: UWALNIAM SIĘ OD: Od złych myśli, od durnej sąsiadki, od niewiedzy, od męża, od złudzeń, od czego chcesz W drugiej części napisz: JESTEM WDZIĘCZNA ZA: za zdrowie, za ładne usta, za zgrabne nogi, za to że mam pracę W trzeciej napisz: ZASŁYGUJĘ NA: na uśmiech, na ciacho, na spacer, na dobra pracę, na to żeby ktoś kochany podał mi kieliszek wina Pisz codziennie przez tydzień i wierz mi, nie wiem na czym to polega, ale chyba człowiek zaczyna sam siebie doceniać. Ja miałam problem z napisaniem na co zasługuje, bo długo jak szara myszka w kącie stałam hi hi. Teraz wiem co chcę i dużo chcę, a czy dostane, to los wie.