Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kafeterjanka taka jedna....

Pytanie z innej beczki...ZASIŁEK CHOROBOWY

Polecane posty

Dobrze to obliczyłam? 1386 (wynagrodzenie brutto)* 13,71% (składki ZUS) =1195*80% =956,784 \ 30 dni=31,89 31,89 -stawka chorobowa za jeden dzień netto * ilość dni zwolnienia Mój mąż był 7 dni na zwolnieniu a na konto wpłynęło tylko 170 zł:( wg moich wyliczeń powinno 223,23. Nie bardzo to rozumiem. Na dodatek nie wiem dlaczego tak jest ale ZUS wpłacił pieniądze na konto na poczcie a dopiero poczta wpłaciła zasiłek na konto męża.

Gość cdfvgbhnbvcx111
210 brutto od tego odejmujesz zaliczkę na podatek może wyjść tak jak zus wyliczył

Gość cdfvgbhnbvcx111
źle to wyliczasz

Jak to zaliczke na podatek? Szukałam w internecie i nigdzie nie znalazłam informacji że trzeba jeszcze odliczyć zaliczke ...Wszędzie pisało że od wynagrodzenia brutto odejmuje składki ZUS (13,71% ),mnoże przez 80% i dziele przez 30 dni i tak jest wyliczony jeden dzień zwolnienia

Takie informacje znalazłam na stronie ZUS-u: Dla pracowników zatrudnionych w pełnym wymiarze czasu pracy podstawa wymiaru nie może być niższa od odpowiedniej do stażu pracy kwoty minimalnego wynagrodzenia, po odliczeniu kwoty odpowiadającej: 13,71% tego wynagrodzenia jeżeli zasiłek przysługuje pracownikowi za okres po dniu 31 grudnia 2007 r. Wysokość zasiłku chorobowego wynosi 80% wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego podstawę jego wymiaru. Wg tych informacji myślę że policzyłam to dobrze.

POMOŻE MI KTOŚ?

Gość cynamonowe lulu
na L4 był w grudniu czy styczniu?

Gość kikolec
dokladnie, trzeba odjac zaliczke, wpisz w google zasilek chorobowy kalkulator, tam wszedzie jest napisane by odjac skladki i zaliczke

cynamonowe lulu - jest na zwolnieniu od 29 grudnia 2011r. od 1 stycznia nie ma umowy o prace. kikolec- kalkulator odejmuje zaliczke ale nie odlicza się skladek. To ja już nic nie rozumiem:( dlaczego na stronie zusu jest napisane inaczej? Że zasiłek to 80% płacy brutto minus składki ( 13,71% )...

Gość cdfvgbhnbvcx111
tak, dobrze jest napisane na stronie zusowskiej. Tak się oblicza kwotę brutto. Odejmujesz składki, bo ich się nie nalicza na chorobowym Zwolnienie chorobowe to jest okres tzw, nieskładkowy. Dlatego tak się liczy. Od tej kwoty brutto normalnie nalicza się zaliczkę na podatek, bo podatek leci z wszystkiego, nie ma zawolnień jesli chodzi o świadczenia pracownicze.

Gość cdfvgbhnbvcx111
jeżeli chcesz to mogę ci to jutro wyliczyć dokładniej, bo dziś nie dam już rady. Byłabym jutro po 21 tutaj dopiero.

I dlaczego jeśli wg kalkulatora powinien dostać 210 zł na konto wpłynęło 170 ? Czy to że zasiłek przechodził przez konto na poczcie ( tak wywnioskowałam) powoduje że poczta pobrała 40 zł prowizji?

ok ,będę wdzięczna:)

Gość cdfvgbhnbvcx111
wg tego kalkulatora to jest brutto. Z tego brutto musisz zrobić netto odejmując zakiczkę na podatek. Przepraszam, ale muszę już iść do mojego dziecka.

Gość cdfvgbhnbvcx111
aha i ważne jest jakie Twój mąż miał brutto przez ostatnie 12 miesięcy i czy nie chorował wcześniej?

Gość kikolec
nie ma prowizji na poczcie a kalkulatory nie odejmuja zaliczki na podatek, pierwszy prog wynosi 19 % czyli by sie zgadzalo co do Twojego męża

Wg tego przykladu który podałaś obliczyłam kwotę podaną w temacie.I tu nie ma mowy o odliczeniu jeszcze zaliczki. Na zwolnienie poszedł dwa dni przed końcem roku więc podstawą będzie 1386 brutto. Cały rok nie był na zwolnieniu.

Gość service pack12
podstawe kretynko wylicza sie z 12 m-cy

Ja tu nikogo nie wyzywam więc proszę bez wyrażania się.A jeśli inaczej nie potrafisz pisać tylko ubliżając komuś to żal mi cie:(

Gość alxa0001
Bardzo prosze o rade. Otoz bylam zatrudniona od 2 stycznia 2012 na czas okreslony do konca 2014 roku. Od 25 stycznia dostalam zwolnienie lekarskie. 25-31 stycznia wchodzily w okres wyczekiwania zatem nie byly platne. Aczkolwiek caly luty byl na zwolnieniu i zamiast dostac normalne wynagrodzenie chorobowe (pensja 2210 brutto) dostalam 145.17... zupelnie nie wiem jak to mozliwe i jak zostalo to naliczone. Niestety pieniazki wplynely w piatek po pludniu i za pozno bylo aby zadzwonic i spytac, musze czekac do pon tlyko nie wiem czy mam racje ze powinnam dostac normlane wynagrodzenie chorobowe. Czy ktos wie czy istanieja jakiekolwiek przepisy ktore moglyby mi tak obnizyc chorobowe?