Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiejska kobitka

Proste,wiejskie potrawy preferuję

Polecane posty

Gość wiejska kobitka

czy jeszcze ktoś z was też? Nie lubię żadnych wymyślnych potraw - obecnie tak modnych!Wolę schaba na różne sposoby,mięso duszone,pieczone itp.kluchy i inne takie pyszności,proste,smaczne zupy.Dziewczyny podzielmy się przepisami i uwagami na ten temat.I proszę o nie wpisywanie niepotrzebnych uwag - typu NIEZDROWE,TUCZĄce itp.bo na tym topiku oczekuję wypowiedzi tylko na temat,który założyłam:DDDDD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bardzo fajny temat.Ja też lubię proste wiejskie potrawy-np.barszcz czerwony jedzony z ziemniakami.Ziemniaki koniecznie utłuczone z dodatkiem chrupiących skwarek. Albo tak jak mam dziś-barszcz ukrainski-z kapusta,ziemniakami i wielką fasolą :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Calluna zazdroszczę ci tego barszczyku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uwielbiam żurek na swojskiej kiełbasie, ogórkową i jak Calluna -barszcz ukraiński, oraz łazanki na boczku. Pyszne jest zestawienie ziemniaki pieczone z jajkiem sadzonym i ogórkiem-proste, tanie, swojskie. Dobry bigos też nie jest zły :) Zrobiłyście mi ochotę na jeszcze jedną potrawę- grochówkę! Generalnie swojskie jedzenie kojarzy mi się z kwaśnym smakiem- zakwasy do zup, śmietana, kiszona kapusta i ogórki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowy kalafior
wiejski chleb ze smalcem (wiadomo cebula mięsko przyprawy w tym)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kaszanka ztartymi jabłkami i cebulą:classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość swojska kiełbasa mniam
nawet kasza mazurska ze skwarkami, pierogi ze skwarkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo pierogi z nadzieniem z białej kapusty i twarogu mmmmm chyba dzis zrobie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość swojska kiełbasa mniam
z kaszą gryczaną i białym serem albo pieróg biłgorajski z nadzieniem ziemniaki i kasza grzyczana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja też uwielbiam takie proste
jedzenie mniam ;) Dzisiaj mam kwaśnicę i rolade śląską z kluskami :) Poza tym uwielbiam tylko tradycyjne zupy: rosół, pomidorowa, żurek, barszcz (koniecznie zabielany), kartoflanka... Kaszankę też lubię, obowiązkowo z kapustą zasmażaną i ziemniakami. Poza tym jajko sadzone + ziemniaki + mizeria tez jest pycha. O jeszcze duszonki z kapustą i boczkiem ( w ogóle jestem maniaczką kapusty, można z niej wyczarować tyle pysznych potraw). Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym... poezja :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O tak-pieróg biłgorajski!!!!!!!!!!!!! Taki piecze moja teściowa-pyyyyyszny.I jaki dobry jeszcze na ciepło-ze smietaną lub świeżym masłem. A jeszcze lubię kaszankę-taką swojską wypieczoną-z dodatkiem podrobów,cebuli i czosnku. A kapusniak z kiszonej kapusty prosto z beczki-taki na żeberkach-i z przysmażoną cebula.Jak się je to szczypie w brodę-pyyyyyycha!!!!! A swojski smalec z cebulą,czosnkiem i ziołami-najlepszy z pieczonym w domu chlebem i ogorkiem kiszonym z piwnicy. Albo zwykła pajda chleba z masłem i domowym dzemem truskawkowym lub wysmażonymi powidłami. O jej-ale jestem głodna :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość po co ci wiedziec
tez uwielbiam proste jedzenie, mozna to nazwac wiejskie, ale niekoniecznie wszystko ze swinskiego tluszczu ;) np. ziemniaki z jarmuzem (niektorzy karmia nim tylko kroliki) i czosnkiem z dodatkiem fasoli. swinski tluszcz oczywiscie tez lubie, ale tak do wszystkiego i tylko swinskie miesko ........ byloby troche nudno ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Też uważam ,że proste wiejskie jedzenie to nie tylko świninka. Pyszne są młode ziemniaki z masełkiem,posypane koperkiem i jedzone ze zsiadłym mlekiem. Albo młode ziemniaki polane sosem zrobionym z mlodej cebuli i wiejskiej smietany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Młoda gospocha
Dziewczyny nie znęcajcie się,aż mi ślinka leci takie tu pyszności wymieniacie.Jutro robię smalczyk z mięskiem i cebulką,do tego kiszony ogórek i pełnia szczęścia. Latem jadam najchętniej młode ziemniaczki w sosie śmietanowo koperkowym,do tego sałatka z poszarpanych kilku rodzai sałat,pokrojonego szpinaku,pokrojonego szczypiorku i poszatkowanych zielonych ogórków i drobno pokrojonym koperkiem z jogurtem - i taki zestaw jadam często,bez żadnego mięsa,lekkie wiejskie jedzonko - warzywa z własnego ogródka,bez chemii.Albo ziemniaki z kalafiorami,fasolka szoaragowa z pieczonymi ziemniakam i wyłacznie tradycyjne zupy,bez udziwnień:) -barszcz czerwony czysty z fasolą jaś lub bobem -barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - oba na naturalnym zakwasie fasolowa grochowa kapuśniak na wędzonych żeberkach pomidorowa z ryżem lub makaronem ogórkowa szczawiowa żurek jarzynowa wiosenna:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baskimama
A to ma być proste i wiejskie czy polskie? Bo to nie to samo, ja np. też lubię proste, wiejskie potrawy. Dlatego często robię curry, makarony na 200 sposobów, masę rzeczy ze strączkowych (harira, chili con carne, hummus...), tadżiny, itp. itd. To nie są żadne wymyślne potrawy, tylko w danym kraju takie samo proste i wiejskie jedzenie jak dla nas ziemniaki ze skwarkami ;P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość u mnie dziś na obiad prosta
i jakże wyśmienita grochówka wojskowa ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
a u mnie kapuśniaczek na żeberkach i do tego pajda świeżego chleba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ziemniaki z obiadu
udruzgane wrzucone na patelnie z roztopionym masłem , zrobiony z tego taki placek , podsmażyć aby była taka brązowa skórka i do tego kefir mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pewnie znów
lotta 23 - smaka mi narobiłaś dziewczyno na ten kapuśniaczek,oj narobiłaś.Bardzo lubię potrawy z kiszonej kapusty.Kiedyś na kafe pani zachwalała pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą - okraszone podsmażanym boczusiem - spróbowłam je zrobić wg jej przepisu i powiem wam - cudne są!- Dziś je robie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość askolek
Bigos:)+kopytka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosół z bociana
bigos na żeberkach pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A na śniadanie pyszna jajecznica czy ser rozmieszany ze śmietaną,cebulą i pomidorem. A ostatnio marzą mi nię gorące ziemniaki okraszone zeszkloną cebulą i do tego śledź.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×