Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona89

byłam na potwierdzeniu ciaży a lekarz nie zrobił mi usg?!

Polecane posty

Gość zmartwiona89

nie wiem co mam myslec na ten temat czy mam zmienić lekarz?! byłam dzisiaj na pierwszej wizycie na potwierdzeniu ciąży i niby wszystko ok zbadał mnie potwierdził żę jestem w ciązy (5tc+2d) ale nie zrobił mi usg zwłaszcza że rok temu miałam poronienie i boje się...

Gość mamama27
zmień lekarza

Gość zmartwiona89
możecie mi coś poradzić

Gość mama 2latki
ja w pierwszej ciąży byłam na potwierdzeniu u na 1 wizycie też tylko mni przebadano i dano skierowanie na usg (było w innym pokoju w przychodni) na następny dzień. poza tym na usg brzuszne trzeba przyjść z pełnym pęcherzem

Gość zmartwiona89
właśnie tez tak uważam wydaje mi sie że mimo że jest to tak wczesna ciąża to w moim przypadku mogło by sie obejśc bez zwykłego badania ale nie bez usg! pytałam dlaczego to twierdzi że jest to wczesna ciaża i nie ma sensu robić usg bo nie wiele ono wniesie

Jedynie wizytę u innego lekarza, ale tak na prawdę to nie było potrzeby robienia usg , tym bardziej że serduszko jeszcze nie bije w tak wczesnej ciąży i tylko byś się denerwowała do następnej wizyty.

Gość zmartwiona89
a on mi kazał przyjść za 3 tyg! jeju przeciez nie chcę sceptycznie myśleć ale przez 3 tyg może stać się wszystko!

Gość zmartwiona89
rozumiem w przypadku ciazy bez poprzednich poronień rozumiem ale wydaje mi się to nienormalne że mi nie zrobił usg gdzie po poronieniu wzrasta ryzyko kolejnego poronienia...

Gość zmartwiona89
lekkie klucie w podbrzuszu ale nie sa one straszne.... na poczatku ciazy to chyba normalne.... nie moge się wypowiezieć bo moja poprzednia świadoma ciaza trwała krótko więc nie mam rozeznania

Gość mama 2latki
za 3tyg powinno bić już serdudszko więc w tedy na pewno zrobi ci usg. ja osobiście poszłam w 1ciązy w 8tyg teraz jestem w 2 i też idę w 8tyg na wizytę u ciebie zobaczył by dopiero pęcherzyk ale jak cie to niepokoi idz do innego lekarza

Jakkolwiek to nie zabrzmi okrutnie, to poronienie jest częstą i fizjologiczną sytuacją. Jeśli zarodek jest uszkodzony to natura sama wie co zrobić, a badanie usg faktycznie nie wnosi tu nic nowego. Chyba że poroniłaś z powodu jakiejś choroby i po poronieniu zostały zrobione badania histopatologiczne zarodka, wtedy faktycznie ciążę należało by monitorować. Teraz nie pozostaje Ci nic innego jak uzbroić się w cierpliwość:) uszy do góry, będzie ok🌻

Gość alibaba1234
mój lekarz dał mi skierowanie na 1 usg na 8 tydzień powiedział, że wcześniej nie ma co przeszkadzać dzidzi, a i tak może nie być specjalnie nic widać

Gość zmartwiona89
poronienie miałam samoistne ( puste jajo płodowe) i miałam zabieg a z badań hist nic nie wynikło mówili że tak sie dzieje i lepiej że sama zaczełam się oczyszczać.... więć radzisz mi czekać te 3 tyg i nie isc nigdzie na usg

Ja w ostatniej ciąży byłam u lekarza w 8 tyogdniu ciąży, miałam robione USG ale dopochwowe. I dwa tygodnie po tym z wynikami badań jakie mi zlecił znowu przyszłam i miałam założoną karte ciaży i miałam wtedy już robione USG brzuszne.

Gość a ja mysle ze to madry lekarz
ciaza jest jeszcze wczesna. ja tez polecialam do lekarza okolo 5-6 tyg. zrobilam usg. lekarz znalazl maly pecherzyk i tyle. powiedzial ze moze sie rozwijac llub nie. wizyta byla bardzo wczesna i bardzo stresowalam sie po niej. powiedz- co by tobie dalo to usg??

Gość zmartwiona89
alibaba rozumiem ale wydaje mi sie że w przypadku kobiet które poroniły wcześniejszą ciaże to przy każdej następnaj usg jest ważne nawet na początku. bo np może być ciąża pozamaciczna i co mam 3 tyg tak chodzic i za 3 tyg się dowiedzieć że niestety ...

to jak sie stresujesz to idz na samo usg- prywatnie. tylko tak czy owak bedziesz sie stresowac- bo na tak wczesnej wizycie prawdopodobnie nie bedzie widac bicia serca. wiec i tak masz przed soba troche niepewnego czasu

Gość zmartwiona89
nie wiem sama może chociaz sama bym poczuła się lepiej.... nie wiem ale teraz chcę dmuchac na zimne i zapobiec ewentualnym przeszkoda... i myślałam że usg to będzie podstawa

Nie mogę Ci nic radzić, bo to Twoje życie i Twoja ciąża, ja tylko mówię o tym że nie ma co wpadać w panikę, tym bardziej że badanie histopatologiczne nic nie wykazało. Dbaj o siebie i ciesz się tym stanem. Nie ma co nadmiernie panikować. Kiedy nasze matki i babki zachodziły w ciążę, nie miały testów, badań krwi i innych cudów ktore mogą stwierdzić wczesną ciążę i chyba dzięki temu były szczęsliwsze. Nawet jak poroniły ciążę przed 12tygodniem, to często nie miały świadomości tego stanu, a teraz opłakujemy puste jajo płodowe:( Nie dajmy się zwariować

Gość zmartwiona89
noteraz na wizycie też byłam prywatnie i co?

prywatnie na samo usg mozesz isc. nie umawiac sie na badania, prowadzenie ciazy tylko na samo usg. jest dużo takich specjalistow, ktorzy tylko tym sie zajmuja. jak chcesz to nawet i bez ciazy tobie zrobia. i tyle

Gość sens jedyny ale
w pl jest tylko taka jazda w szwecji albo w uk wyganiaj a do domu, kaza byc ok 12 tyg.

ale to tylko jesli naprawde ma cie to uspokoic. ja wiem ze sie martwisz. rozumiem twoja sytuacje. ale jak lekarz potwierdzi pecherzyk w macicy to do kolejnej wizyty bedziesz sie zastanawiac czy serducho zacznie bic. niestety ciaza to ciagla niepewnosc. jesli masz sie poczuc lepiej to oczywiscie idz, ale mysle ze jak sie stresujesz z powodu poprzedniej ciazy to wiele to nie zmieni

Gość zmartwiona89
sama juz nie wiem z jednej strony postepowanie lekarza wydaje mi się logiczne... ale z drugiej z kim nie rozmawiałam kto był jest w ciazy to bez względu na tydz ciazy maił robione usg

Lepiej zrobisz jak wykonasz jutro badanie beta hcg i powtórzysz je w poniedziałek. Jeśli będzie przyrastać to można z dużym prawdopodobieństwem powiedzieć że jest ok. Samo badanie usg wprowadzi kolejny niepokój, bo jeszcze nie ma serduszka

Gość zmartwiona89
miała bym pewnośc że wszysko jest tam gdzie powinno być i jak narzaie na ten okres ciąży wszystko wygląda jak powinno a stres do następnej wizyty napewno bedzie ale nie taki jak teraz kiedy nic nie wiem

ja poszłam na potwierdzenie wlasnie na usg. bo na wizyte u "normalnego" lekarza mialam czekac 3 tyg. i potem zalowalam. bo zastanawialam sie czy pecherzyk sie rozwinie, czy serducho zacznie bic. w 8tc, jak poszlam normalnie, wszystko juz bylo widac elegancko:)rob jak uwazasz. jak masz byc spokojniejsza to sprawdz co tam sie dzieje

Gość zmartwiona89
dziękuję za rady przemyślę to i zobaczymy jak to będzie

Gość mamama27
ja byłam w 6tc - nawet niepełnym - miałam badanie i usg - i to o tym pęcherzu pełnym pierwsze słysze - usg dopochwowe- serduszko biło - lekarz założył kartę ciąży ja na twoim miejscu poszukałabym sensownego lekarza któremu będziesz ufać