Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nocnikowy czar

Jak nauczyc dziecko zalatwania sie do NOCNIKA?

Polecane posty

Gość nocnikowy czar

Moja corka ma 1 rok i 9 miesiecy i jeszcze uzywa z pieluszek. Jakie macie metody zeby sklonic dziecko do korzystania z nocnika? Jak zrobi kupke to mowi, ale dopiero po fakcie...wiec siadanie na nocniku juz nie ma sensu. Moze doswiadczone mamy moga mi cos doradzic :)

Gość szalona wariatka
Jak już mówi to połowa sukcesu:)) znaczy że dojrzała do postępów. sadzaj na nocnik,najlepiej zacząć rano,kiedy jest pewność że dziecko coś zrobi. Jak się uda, to chwal, chwal chwal..... A jak nie, to mów, że trudno, bo następnym razem na pewno się uda. Broń Boże nie krzycz, nie złość się, nie karć jak sie nie uda- ja w ten sposób opóźniłam proces o jakieś pół roku:(( I zdejmij pieluszki. Niech sika w majtki, będziesz miała więcej prania:)) ale jakoś dasz radę:)) Całkiem możliwe, że twoje dziecko będzie wolało załatwiać się na deseczkę, anie do nocnika? Życzę powodzenia!!! i trzymam kciuki

Gość mamama27
czemu nie ma sensu? wiadomo że na początku dziecko mówi po fakcie albo w trakcie sikania ale fakt że rozumie i siada i mówi - ja sadzałam od 10 m-ca życia synka - teraz ma 15 m-cy i chętnie siedzi na nacniku i doszliśmy póki co do momentu że siada i mówie zrób siii i robi odrazu - jest dzień że wystarczy go sadzać co pól godz w zależności ile pił i robi siku i goni dalej - i ze 2 - 3 godz bez pieluchy daje rade- teraz tylko etap żeby zaczał wołać przed i gotowe

Gość mamusia dwulatki
tlumacz probuj i wkoncu samo sie nauczy. Pokazuj do czego smluzy nocnik, sadzaj, jak zrobi to bij brawo. mozesz tez zostawic dziecko bez pieluchy, zeby poczulo, ze robi siku i jest mokre. Najwaznioejsze: nie krzycz nie denerwuj sie, wszytko ze spokojem. A tak naprawde, dziecko samo zdecyduje, kiedy jest gotowe i zacznie robic do nocnika praktycznie z dnia na dzien.

Gość Kotkama
Nie ucz dziecka na siłę, przyjdzie taki dzień że dziecko zrozumie o co chodzi i samo pójdzie na nocnik. Przeczytaj ten artykuł z tipów o nauce dziecka korzystania z nocnika http://goo.gl/LQ80T - są tam wypisane również znaki wskazujące na to, że Twoje dziecko jest gotowe do nauki.