Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuchareczkazagroszsz

Musze zrobic okolo 40 naleśnikow, ktos poda przepis???!!!

Polecane posty

musze zrobic mnostwo nalesnikow, wszytskie przepisy sa na "kilka" nalesnikow, moze ktos ma wieksza rodzine i zna przepis na zrobienie na raz bardzo wielu nalesnikow??

Gość co sie na tym swiecie dzieje
najwiecej robilam na 20, zwieksz poprostu proporcje, tylko jajek chyba ta sama ilosc

bo watpie zeby trzeba bylo uzyc 6 lub wiecej szklanek maki, juz robilam kiedys tyle nalesnikow i dawalam max 3 szklanki geniuszu. Nie bede niestety robila na oko, bo zdarza sie, ze nie wychodza, wole cos sprawdzonegoNie zapisalam tamtego przepisu a teraz nie moge go znalezc.

"chyba ta sama ilosc" mnie nie przekonuje niestety :( prosze o konkretny przepis jelsi ktos takowy posiada :)

A po co przepis? Ciasto na naleśniki robi sie "na oko" :) Jeszcze nie widziałam żeby ktoś robiąc ciasto naleśnikowe spoglądał w przepis :D Zresztą co za problem zrobić np 2,5 porcji skoro masz przepis na mniej sztuk :o

juz wyjasnilam te 2 pytania wyzej. ciesze sie ze tobie wychodza na oko, mnie nie.

Gość jakijanos
wiec tyle ile wyjdzie z przepisu na kilka-pomnóż wszystkie składniki.ja podam ci przepis na ok.10 ( a ty to mozesz pomnozyc x4). -szklanka mleka -ok.7 pełnych łyżek stołowych mąki -1 jajko -poł szklanki wody -szczypta soli,3 łyzeczki cukru wszystko zmiksowac. jak bedzie za gęste to dodac troce wody.jak za rzadkie-mąki. ciasto musi miec konsystencję nalesnikowa czyli taką wlasnie wyposrodkowaną nie za geste,nie za rzadkie. powodzenia.

Może wyjść 6 szklanek mąki i około 1,5 litra mleka. Zależy jeszcze jakie duże naleśniki. A ilość mąki zależy od reszty przepisu bo jeśli np najpierw ubijam jajka z cukrem, dodam śmietanę i mleko wyjdzie mniej mąki niż kiedy po prostu wrzucę wszystko na raz do miski i zamieszam :) a jeśli chcę jeszcze na końcu dodać pianę z białek mąki też wyjdzie inna ilość. Dlatego nie mozesz patrzyć na to że kiedys tam dodałaś trzy szklanki :o I nikt nie poda przepisu na dokładnie 40 naleśników :p

lisabet - oczywiscie jest napisane "okolo 40 nalesnikow", moze czytaj dokladnie zanim cos napiszesz :) znalazlam juz przepis i O DZIWO jest tam dokladnie opisane ile, szok nie????????? są jednak na swiecie rzeczy, ktorych nie snilo sie filozofom i tobie ;) Jakijanos - dzieki, juz znalazlam wlasciwy przepis, ide robic mniam :D

mmmmiam ja właśnie zrobiłam wyszło mi 10szt z powidłami , budyniem i czekoladą. 0,5 mleka 1szklanka wody gazowanej 1 jajko 2 łyżeczki cuk.wanil. 2 łyżeczki cukru mąka dosypuję tyle aż będzie gęste olejek pomarańczowy 5 min odstawić smacznego

Mów sobie co chcesz :) ale to Ty nie umiesz zrobić naleśników a nie ja :D

Gość gość
Do naleśników dodaje się olej?