Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość systemka12q

Brak matki, pare pytan o dorastaniu

Polecane posty

Gość systemka12q

Witam, moja mama nie zyje, mieszkam wylacznie z ojcem. Wstydze sie z kimkolwiek o tym porozmawiac, ale bardzo mecza mnie te tematy. za 2 miesiece bede miala 16 lat. Tak wiec oststnio bardzo uroslam, moja mama byla dosc niska, ojciec rowniez, a teraz jestem prawie jegto wzrsoru ! to mozliwe, ze mam wzrost po babcium ktra jest wysoka? Siostry mamy maja duze piersi, sama mama tez miala, jak myslicie, jak ja jestem teraz prawie plaska to urosna mi jeszzce, jak dopiero zaczelam rosnac w gore? Mam nieregularne miesiaczki, ponadto czasami sa tak obfite, ze nie ide do szkoly. a w nocy? istny koszmar ! tampon o najwiekszej chlonnosci + podpaska na noc nie daja rade. musze sie budzic w nocy i latac do lazienki zeby sie podmyc i zmienic 'osprzet'. to istny koszmar. Czasem okres wystepuje normalnie, a czasem sie pojawia znow po 1,5 tyg, po 2 tygodniach. roznie bywa. tak samo czasem potrafi trwac 3 dni, a czasem grubo ponad tydzien. Jedynym plusem jest to, ze nie sa wcale bolesne : )! Macie jakies sprawdozne sposoby na mniej obfite miesiaczki? Do chudych nie naleze. Przy wzroscie 162 waze 52 kg mysle, ze nie ma co obiawiac sie anemi.

Gość sdfghjkl
Moze masz jakąś ciocie albo starsza kuzynke zeby tak szczerze pogadac o takich babskich problemach.Zalezy jak długo miesiączkujesz,ale raczej powinnaś wybrac sie do ginekologa.Takie obfite miesiaczki moga spowodować anemie i waga tu nic nie ma do rzeczy.Musiałabys chociaz zrobić podst wyniki krwi tzw morfologie.

Gość henk1
Wiesz ,jestem facetem ale wiem bardzo dużo i aby poznać dziewczynę musiałem wiedzieć co to jest dziewczyna.To co było dla mnie nie znane stało się normalnością.Jeżeli mmasz taką sytuację to proponuję abyś udała się do poradni ,np,ginekologicznej tam Ci wszystko powiedzą.Zamiast tamponu w takiej sytuacji weż podpaskę z wszystkimi łezkami (oczywiście wszystko,te higieniczne to kosztują).Ale mówisz,że się wstydzisz aby zapytać !! ,Jeżeli Twój ojciec według Ciebie odczówa nawet namiastkę Ojcostwa a nie mówiłaś,że pije,ćpa itd to będzie wiedział jakz tym jest.Każdy tata stoi nawet ( w zależności od okoliczności)po stronie córki i zawsze będzie myślał o córce.Jeżeli się nie zapytasz Ojca to nigdy nie będziesz wiedzieć jego zdania (pomocy ).Bóle miesiączkowe pojawiają sie około 19,23-cieciego roku życia i do pierwszego poczęcia.Polscy producenci nie oferują zbyt dobrej gamy produktów chigienicznych, Bella czy te z Lidl to beznadzieja!!! .Dolna półka to olways a górna Tena Lady. Myślę,że niczego nie musisz się wstydzić jesteś jedynie w kłopotliwej sytuacji,ale każda osoba do której się zwrócisz coś Ci pomoże a OCENA NALEŻY DO CIEBIE.Moje siostry używały pieluch ( rok 87,90 ),nie wszystko zawsze zdążły zakamuflować i też sie uczyły.Z jednej strony to współczuje Ci,że nie masz Matki ale z drugiej strony " fajno że jesteś " i poradzisz sobie,przecież to TY !!.pozdrawiam

Gość awkward.
Ok: Geny zazwyczaj w większości dziedziczy się po dziadkach, więc tak, to możliwe, że masz wzrost po babci ;) Jeżeli nadal rośniesz, to znaczy, że w twoim ciele wariują hormony i to nic dziwnego, że masz nieregularne i obfite miesiączki. U mnie wszystko się unormowało dopiero wtedy, kiedy przestałam rosnąć i dojrzewać fizycznie :) A co do piersi... Cóż, kto to wie... Mogą być małe lub duże, zależy od farta ;) Wszystko wyjdzie w praniu :)

Gość henk1
Nie obawiaj sie" ja dopiero zaczełam rosnąć w góre "mówisz .Zapewne widziałaś ten francuski film dla dzieci z tym siwym dziadkiem z długą brodą.Jest tam pokazane jak nasz organizm pracuje 24 g/h aby podołać oczekiwaniu danego ciała.Sama zobaczysz jak sie zmieniasz .

Gość henk1
AWKWARD pisanie 'wszystko wyjdzie w praniu " to nie dla 16-sto latki,należy nazwać dosłownie albo nie wypowiadać się.

Gość a wiec...
wzrost. ja jestem najwyzsza z domu a mam 3 siostry kazda na ok 168/9 cm a ja 178cm. Tata byl wysoki ale nizszy ode mnie, tak wiec nie ma reguly. Jego bracia sa wysocy wiec moze to w genach po dziadku. miesiaczka. nie martw sie, ja tez mialam bardzo nie regularne miesiaczki. Tj ty mialam czasem krotkie odstepy. Baaa nawet byl czas ze mialam 35yg miesiaczke, 3 dni przerwy- brazowe brudzeniie i kolejne 3tyg miesiaczki. Musialam isc do ginekologa bo juz nie mialam sil. Tak wiec jezeli obawiasz sie czegos idz na konsultacje. Nadal mam bardzo obfite miesiaczki ale dopiero teraz zaczynaja sie regulowac w dlugosci cykli od 28-32 a mam 25lat. Wczesniej mialam o 16-45. Moze u ciebie to hormony. Jak powiesz lekarzowi to przepisze tobie srodki na regulacje. u mnie obylo sie bez tego ale jak widzisz, do najmlodszych juz nie naleze. piersi. na to nie ma reguly. U mnie siostry i ja (miseczka DD/E) mamy duze, ja nawieksze a nasza mama ma B z usztyniaczami. Sadze ze nie masz czym sie martwic. Mi zaczely piersi rosnac w ostatniej klasie gimnazjum. Wczesniej sie ze mnie smiali ze jestem "plaska". Paradoks nie?:D Teraz jest na co popatrzec a nie jestem ani gruba anie chuda. Taka w normie:)