Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aga**28**

nowotwór??!!

Polecane posty

Gość Aga**28**

Chyba zwarjuję. Odebrałam wczoraj wyniki badań - guz na wątrobie. Mam 14 miesięcznego synka. Dopiero w poniedziałek mam wizytę u lekarza. Nie mam siły żeby o tym myśleć :(

Gość Pinda-Lafirynda
Są różnego rodzaju guzy i narośle. Może być zwykły tłuszczak, czy inny duperszwancel...:O Uszy do góry! I...na dalsze badania-marsz! :D

Gość Aga**28**
Zawsze byłam niecierpliwa. A teraz ten poniedziałek wydaje mi się tak odległy.. Nawet jeżeli to nic złego to głowa jest pełna paskudnych myśli.. Ale pewnie nie ja jedna mam mętlik w głowie gdy okazuje się, że coś się dzieje nie dobrego :(

Gość a skad wiesz o tym
guzie? bolała Cie wątroba? może to jakis mięśniak, cysta...

Gość Aga**28**
Miałam takie napady bólu. Poszłam do lekarza bo myślałam, że to kamienie. Dostałam skierowanie na usg i wyszła ta narośl. Zdrowo się odżywiam. nie piję alkoholu. Nie wiem już sama co zrobiłam nie tak.

Gość edfwwew
oj:( trzymaj sie i nie miej negatywnych mysli, zrob wszystkie badania , oby to bylo cos niegroznego!!! moze nie rak, nie panikuj na zapas, bedzie dobrze!!!!!!!!!

Gość Pinda-Lafirynda
Wiem, co przeżywasz...Niedawno przeżywałam to samo....:O Weź coś na uspokojenie i zajmij się czymkolwiek...:) Trzymam kciuki :classic_cool:

Gość Aga**28**
Uważałam siebie za opanowaną osobę i to ja zawsze wszystkim mówiłam 'nie panikuj'. Staram się nie myśleć. Tylko jakoś tak cieżko mi.

Gość mamajulkii
jestem z tobą , ja miałam guz na węźle chłonnym , wszyscy rokowali zle , mowili ze to grozne , 2 tygodnie czekałam na biopsje , to były najdłuższe 2 tygodnie w moim życiu i okazalo sie ze to są elementy morfotyczne krwi ,czyli nic groznego....trzymaj sie bedzie dobrze!

Gość mirabeelka***
Moja siostra pół roku temu wyczuła guz w piersi (ma 2 małe córeczki). 1,5 miesiąca trwały badania i czekała na dokładne wyniki, zmieniała lekarzy. Na szczęście okazało się, że to jest guz hormonalny i nie jest groźny dla zdrowia. Co pół roku jeździ jednak na badania kontrolne i tyle. Nie martw się na zapas.

Gość Aga**28**
Myślę, że gdybym nie miała maleństwa nie byłoby mi tak cieżko. Szybciej bym się w sobie zebrała. Cieszę się, że u was zakończyło się to wszystko na wielkim starchu. Liczę na to, że i w moim przypadku też tak będzie.

Gość ja tez cos mam
juz 2 lata i co rok mam robic usg , a napisane mam w nawiasie 'tłuszczak ?" nic nie robia tylko mam byc pod kontrola

Gość Aga**28**
A boli Cię to??

Gość Pinda-Lafirynda
Nieprawda! Gdybyś nie miała Maleństwa nie miałabyś- tak wielkiej -motywacji do walko z chorobą...Dziecko mobilizuje...:D

Gość mamajulkii
wiekszosc guzów to tłuszczaki lub naczyniakinp zobacz to: Najczęściej diagnozowane łagodne guzy wątroby to naczyniaki, których częstość występowania, na podstawie badań pośmiertnych, szacuje się na 2 do 5% w ogólnej populacji. Jednakowo często zmiany te występują u kobiet i u męż- czyzn, chociaż wydaje się, że u kobiet bywają one nieco większe . Wielkość naczyniaków waha się od kilku milimetrów do 10-15 cm średnicy. Te ostatnie określane są mianem wielkich (ang. giant haemangioma). Naczyniaki występują pojedynczo lub mnogo, na powierzchni lub wewnątrz miąższu wątroby. Makroskopowo przedstawiają się jako guzy o miękkiej, gąbczastej strukturze i zawierają wewnątrz ciemną krew, a czasem także skrzepy. Mikroskopowo zbudowane są z dużych kanałów naczyniowych, wyścielonych dojrzałymi komórkami endotelium, zamkniętych we włóknistym podścielisku z różną zawartością tkanki łącznej . Naczyniaki wątroby w większości wykrywane są podczas badania ultrasonograficznego wykonywanego z powodu róż- nych dolegliwości brzusznych, które w większości nie mają związku z naczyniakami. Badanie fizykalne wypada zwykle prawidłowo z wyjątkiem sytuacji guzów wielkich, powodują-Łagodne lite guzy wątroby aktualny stan wiedzy 63 cych efekt masy. Naczyniaki bez innej towarzyszącej choroby wątroby nie wywołują również odchyleń w testach wątrobowych, testy te pozostają prawidłowe.

Gość mirabeelka***
Aga, trzymam kciuki, by wszystko u Ciebie było dobrze!!!! Wiem, jaki to stres:(

Gość doautorkiiiiii
prawdopodobieństwo że to nowotwór jest bardzo małe większość zmian ma charakter łagodny jakie badanie miałas robione?

Gość Aga**28**
Pewnie w poniedziałek zrobię te wszystkie badania wątropowe. Bo w samej morfologi nic nie wyszło. Jest dobra.

Gość ja tez cos mam
czasem mnie pobolewa, ale sporadycznie raczej chyba jak cos zjem,ale mi lekarz powiedzial ze to moze byc z tabl anty , chociaz mnie lekarz zaczal przepisywac w innym celu (mam miesniaka i obfite okresy) to mialo wplynac na regulacje i zeby miesniak nie rosl. Od trzech lat juz nie biore, bo ...dopadl mnie zawal i podobno branie tych tabl tez sie do tego przyczynilo:(

Gość doautorkiiiiii
no ale napisz jakie badania odebrałaś?

Gość Aga**28**
odebrałam wynik usg

Gość tepoty sie niczego ne nauczy
niestety za szybko sie nie dowiesz lekarz cie skieruje na bipopsje a potem dopiero przyjda wyniki - 🖐️ takze niezbyt fajnie

Gość Aga**28**
A no niezbyt. Nie zostaje mi nic innego jak czekać ...