Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gytfytfytfytft

czy dziecko musi mieć smoczek?

Polecane posty

Gość gytfytfytfytft

czy da się bez?

Gość a niej więcej ile chcesz wydać
zależy od dziecka, moje smoczka nie chciało i nie miało:)

Gość kolka123456
moj nie chcial smoczka do 3 mca, dopiero pozniej "odkryl" dydusia... :D

Gość nupelek
moja córka nie chciała smoczka, ale jak bede miec drugie dziecko nie popełnie już tego błędu tylko będę próbowac tak długo az zacznie chciec, bo potem jest problem z uspokojeniem, usypianiem itd. Koleżanki syn ssie smoczka i jest spokojny, moja córka jest nerwusem i zeby sie uspokoic ssie smoczka z butelki a zwykłego nie chce. Co innego problem ze zgryzem, ale to już inny temat.

córka musiała go mieć non stop, przynajmniej jak spała, w dzień zabierałam jak chciała, zagadywałam, dawałam przed snem, na spacerch, ogólnie wtedy jak marudziłam, wolałam jej go wsadzić i mieć z głowy...miała go do 22mieciąca syn w ogóle nie chciał więc tym lepiej dla mnie,cały ten cyrk z pozbyciem sie go potem mnie ominął, poza tym nie musiałam w nocy wstawać i mu wtykać jak córce oby tylko spała....

Gość rtrtyui
gdy nie dasz noworodkowi smoczka to po prostu nie będzie go chciał...proste to chyba? Jam ojemy synowi nigdy nie dawałam smoczka..nawet nie miałam w domu i nie mógł "odkryć'....i

Gość kolka123456
nie wiem czy taka prawda, juz w szpitalu dziewczyny wtykaly smoczki i wiekszosc dzieciakow dziamolila bardzo chetnie, a poza tym nie widze w smoczku nic zlego, pod warunkiem ze jest w uzytku caly czas.

Gość kolka123456
* ...ze nie jest w uzytku caly czas...

Gość kolka123456
jasne, masz racje, sama po sobie wiem ze czasem to jest po prostu zapychacz zeby maluch sie uspokoil jesli cos go "gryzie". A kiedys smoczkow nie bylo, ale babcia mi mowila, ze dawalo sie cukier zawiniety w szmatke do ssania, to chyba jeszcze gorsze niz smoczek.

Jak Mały sie urodził kupiłam 2,nie chciał,pomyślałam,że coś z nimi nie tak więc dokupiłam inne..też nie,więc nie to nie. Obeszło się bez,i chyba dobrze, nie było gubienia,szukania w nocy,kolejna zbędna rzecz do mycia,i bez problemu z odzwyczajaniem

Gość mamama27
no da się - zależy od dziecka - i nieraz dzieci zamiast od smoczka uzależniają się od piersi - traktują matkę jak chodzący smoczek - to wtedy już lepiej dać

Gość rdu5tdct
chyba smoczek traktuja jak piers... co było pierwsze jajko czy kura nie wiadomo, ale piers byla przed smoczkiem

Gość iwvka
moja iala smoczek ale drugiemu dziecku nie dam bo miala przez smoiczek wade zgryzu, poza tym ciagłe szukanie i płacz przy odzwyczajaniy nieeeeeeeeeeeeeeeeee lepiej BEZ!

Gość tikal
my dalismy smoczek ale zgrabnie zabralismy gdy syn mial 7,5 m-ca i to byla bardzo dobra decyzja, maly na 10 m-cy duzo gaworzy itp,