Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama swojej córki

Spacer w mrozie z dzieckiem?

Polecane posty

Gość Mama swojej córki
Super. Cieszę się, że jest nas więcej. W przeciwnym razie zastanawiałbym się czy wszystko ze mną ok :D

Gość ale babole
co sie dziwic tesciowym jak wyzej dla tepych mamusiek to szok!Malo sie nie posraly z wrazenia: jak to mozna wychodzic z dzieckiem w mrozy??? w ich malym mozdzku to sie nawet nie miesci!Ich pociechy w mrozy sa przyczepiane do kaloryfera bo w takie mrozy moga przeciez zamarznac!

Gość Mama swojej córki
A najlepsze są te komentarze w trakcie spaceru: "nie zmarznie maluszek?", "Nie za zimno dla niej?' czy wreszcie: "Umrozi ją Pani!", "Z takimi dziećmi się nie wychodzi w taki mróz!" :)

Spacer ale między 12a 13 w południe kiedy temperatura nawet w duży mróz jest bardziej optymalna, na chwilkę góra 20-30 min. i po nóżkach jak chodzi. Z maleństwami które są ,,nauczone,, wychodzić na dwór,które są zahartowane. Oczywiście ciepło ubrane i nasmarowane odpowiednim kremem. Kiedy jest wiatr nawet mały raczej rezygnuj ze spaceru bo wtedy odczuwalna temp. jest jeszcze niższa. A TE GŁUPIE KWOKI które są takie mądre po prostu im się nie chce dziecka ubrać i boją się że im te leniwe stare dupy zmarzną !!!!!!!!!!

Gość Mama swojej córki
NO i weź tu idź do pracy np. i zostaw dziecko teściowej, jak jej się nawet nie chce na dwór wyjść, nie wspomnę o innych rzeczach.

Witajcie dziewczyny Jestem byłą nianią z wieloletnim doświadczeniem. Nie opiekuję się już dzieciakami w charakterze niani ponieważ spodziewam się lada chwila sama dwóch pociech:) Jeszcze jak byłam nianią to poza jednym wyjątkiem nie spotkałam się z tym że przy mrozach nie wychodzi się z dzieciakami na pole. Oczywiście nie mówimy tu o noworodkach tylko o dzieciakach kilku lub kilkunasto miesięcznych i starszych. Ja z moimi podopiecznymi to miałam takie zasady że na długie spacery (powyżej godziny) nie wychodziłam jak mróz był większy niż 10 stopni. Jak np było tak jak dzisiaj -13 to nawet na 10 15 minut na spacer żesmy wychodziły oczywiście jak nie było śnieżycy zamieci. Ale miałam też taki przypadek gdzie mamusia jednej z moich poodpiecznych było zdrowo kopnięta pod sufitem i było tak temperatura spada poniżej 5 stopni żadnych spacerów nawet wyjścia na balkoch czy podwurko a najlepsze to było żeby mała nie bawiła się jak szłyśmy np na plac zabaw z żadnych dzieckiem bo obce dzieci roznoszą zarazki i wirusy. A teraz rodzice tej dziewczynki dziwią się że mała ma astme. Przecież np na syberii też żyją dzieci. Wg mnie trzeba wychodzić z dzieciakiem na spacer jak tylko jego zdrowie na to pozwala i jak nie wieje nie ma zamieci to ja osobiście nie widze przeciwskazań żeby nie iść na spacer.

Gość Mama swojej córki
Również mi się to chore wydaje. I mnie oburza całe to oburzenie. Przecież nie ma -30 czy -40 stopni. A w tamtą zimę, gdy mała jeździła na leżąco w wózku, miała kilka miesięcy, także wychodziła na godzinne spacery i nigdy nic poważnego się nie działo. Najgroźniejsze było raptem zapalenie uszu raz i raz gardła, ale żadnego zapalenia oskrzeli czy płuc.

Ja mieszkam w UK, tu ledwo piernie mrozem i jest katastrofa. Ale do rzeczy.. ostatnio odczuwalna temperatura to -9. Z dzieckiem wychodzę , ma 10 miesięcy,więc jeszcze w wózku.I to nie na 15 minut tylko o wiele dłużej.Uważam , że jeśli jest odpowiednio zabezpieczony , to nie ma powodu abym z nim siedziała w domu, tymbardziej że zdrowy,żadnego kataru,nic mu nie dolega.

Ja mam synka 3,5 rocznego i tak do -10'C wychodzilam z nim na zewnątrz tak na 30,40 minut.Troszkę sobie chodzil,trochę go woziłam na sankach. Ostatnio mówila mi znajoma położna,że przy dużym mrozie nie chodzi o to czy dziecko jest wystarczająco grubo ubrane,ale i zarazem,aby się nie nawdychało za bardzo zimnego powietrza,chodzi tutaj o górne drogi oddechowe.

Gość Mamalesia
My właśnie pijemy ciepłą herbatę z sokiem malinowym (domowym :) ) i zaraz idziemy na spacer. Ja rozumiem,że ktoś nie wyjdzie z dzieckiem przy mrozie i nie krytykuję,bo każdy ma prawo wychowywać dziecko po swojemu,ale nie można też atakować kogoś kto wychodzi. Co do górnych dróg oddechowych, to jeśli dziecko oddycha przez nos i nie szaleje na dworze,to raczej ryzyko jest minimalne. Mój syn spokojnie spaceruje, oddycha przez nos. Ale mam koleżankę,której córka ma stwierdzone ADHD i ona z nią nie wychodzi i się nie dziwię. Mała biega, krzyczy, jak się zgrzeje od biegania to zdejmuje czapkę i z krzykiem ucieka-ma 5 lat. W tym przypadku nie dziwię się,że ona obawia się takiej pogody... Ale zawsze należy rozumieć sytuację innej mamy,a nie ją atakować. Autorko pamiętaj-jest coś takiego jak instynkt macierzyński i nawet jak życzliwi mówią,że źle robisz,to na spokojnie rozważ racjonalne argumenty i słuchaj swojej intuicji-nie daj się zakrzyczeć tym co wszystkie rozumy pozjadały. Pozdrawiam :)