Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HMS..SCSS...Petard

Co to znaczy na FB...

Polecane posty

Gość HMS..SCSS...Petard

...„Lubię to ??? Zastrzegam że nie mam tam konta, nigdy nawet nie odwiedzałem, ale chcę wiedzieć ( często się słyszy w dyskusjach ) co to znaczy, że np. 10 osób „Lubi to Co kto lubi i dlaczego o tym pisze? Proszę wytłumaczyć jak blondynce- łopatologicznie

Gość karolka05
moim zdaniem brakuje tam tez "nie lubie tego" a polega to na tym , ze znajomi dodaja rozne wpisy typu "fajna imprezka" itp lub linki stron lub piosenek... a ty mozesz zaznaczyc lubie to gdy wypowiedz ci sie podoba, tak samo tyczy sie to zdjec.. ja osobiscie usunelam konto na fb.. kazdy tam wszystko o sobie wie, z postow i zmian statusow zwiazku...

Gość HMS..SCSS...Petard
A czy zamiast wypowiadać się "lubię to"....mógłbym wypowiedzieć sie w bardziej luźny sposób i całym zdaniem? Czy mam tylko do wyboru: lubię to, albo nic?

Gość karolka05
mozesz dodac komentarz

Gość mam ochotę na miętusa
hehe, a co to znaczy otagowany ?

Gość HMS..SCSS...Petard
Dziekuję za odpowiedzi

Gość otello
lakujta lub piszta obraźliwe komentarze i chój

Gość HMS..SCSS...Petard
Przepraszam że zawracam dupę, ale mam jeszcze jedno pytanie. mianowicie....po co komuś informacja czy ja to lubię, czy też nie?

Gość pdfsf
tzn ze im sie cos podoba/popieraja/oceniaja cos pozytywnie

Gość pdfsf
otagowany tzn ze np jestes na zdjeciu z imprezy i ktos cie tam "podpisal" ze ty to ty

Gość HMS..SCSS...Petard
"otagowany" ??? zwolnij proszę, bo ja dostanę ślinotoku. Co to znaczy "otagowany"??? Tylko znowu poproszę jak dla debila

Gość pdfsf
mysle ze to prowo, no ale... "tagować Co to znaczy otagowany (zob. tutaj)? Po kliknięciu na link zmienia się tylko pokaż tekst otagowany na pokaż tekst nieotagowany. Tagi to po angielsku znaczniki. Tekst otagowany to inaczej tekst oznakowany, czyli taki, którego fragmenty zostały oznaczone pod jakimś względem (np. jako nazwy własne). Słowa tag i tagować są znane osobom zajmującym się tworzeniem stron internetowych oraz korpusów językowych, można je także znaleźć w Wielkim słowniku wyrazów obcych PWN. Zapewne nie są jednak ogólnie znane. Zastanowimy się, czy na stronach korpusowych nie zastąpić ich słowami znacznik i znakować. Co do drugiej kwestii to znaczy dlaczego kliknięcie w pokaż tekst otagowany niczego nie zmienia wyjaśnienie jest proste. Tagi wprowadzono tylko do części korpusu, głównie do rozmów i niektórych tekstów prasowych. Jeśli wyszuka się typową jednostkę języka mówionego, np. Słuchaj, na liście pojawią się cytaty z rozmów i można sprawdzić, że kilkuzdaniowy rozszerzony cytat z rozmowy różni się w wersji otagowanej i nieotagowanej. Natomiast w klikuzdaniowym cytacie z książki możemy nie zobaczyć tagów, bo w całej książce tagowane są z zasady tylko tytuły rozdziałów, cytaty obcojęzyczne, jednostki błędne i indywidualizmy autorskie. Generalnie tagi w korpusie służą raczej do celów wydawniczych, leksykograficznych wyszukiwarka internetowa z nich nie korzysta. Mirosław Bańko, PWN "

Gość pdfsf
ktos oznaczyl cie na zdjeciu

Gość HMS..SCSS...Petard
To żadne prowo- obywatelu. Dzięki za pomoc. Ostatnie pytanie I co to znaczy ze jak jestem na jakimś zdjęciu dajmy na to z imprezy.i ktoś dajmy na to udostępni takie zdjęcie i ktoś nie daj boże mnie rozpozna i otaguje ( czyli np. poda moje dane )..what the fuck? To legalne jest bez mojej zgody?

Gość pdfsf
w sumei nie wiem czy legalne, moze tak... ty mozesz zawsze ten znacznik usunac jak ktos cie taguje, to tylko imieniem i nazwiskiem no i zdj z imprezy to zwykle maja tylko twoi znajomi, a nie obcy chyba jest teraz taka opcja w ustawieniach prywatnosci ze musisz zaakceptowac tzn autoryzowac dane otagowanie zanim sie pojawi

Gość skadi
to sie dolacze, bo kolega tak dobrze tlumaczy: co to jest ta os czasu. o co to chodzi?