Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kim 667

Czy TK brzucha wykryje ciążę?

Polecane posty

Gość Kim 667

Czy jeśli kobieta jest we wczesnej ciąży (oczywiście nie wiedząc o tym), to czy tomograf wykryje ciążę i czy zostanie to uwzględnione we wyniku?

Gość amnnw
"Tomografia komputerowa jest szkodliwa, (gdyż ciężarna byłaby poddana zbyt dużym dawkom promieni RTG),"

Gość kolendraaaax
jeżeli kobieta jest w ciąży to nie powinno wykonywać się TK to po pierwsze po drugie Jak TK brzucha może wykryc tak wczesną ciążę skoro ona rozwija się w macicy która na tym etapie jest jeszcze bardzo bała.

Gość Kim 667
Wiem, że nie powinno się wykonywać tego badania w ciąży. Tylko że kobieta może nie wiedzieć, że w niej jest. I ciekawi mnie czy w takim wypadku to badanie ją wykryje.

Gość amnnw
a na logikę jak ma wykryć zarodek wielkości kilku mm? skoro czasem o wiele dokładniejsze usg nie wykrywa?

To niech kobieta przed badaniem zrobi test zeby dziecku nie zaszkodzic. A ta tomografia to czego ma byc? Brzucha?

Gość wineanceja
Przeciez tk jest dokladniejsze niz USG :O

Gość Kim 667
Nie oczekuję pouczeń w stylu "niech zrobi test przed". Po prostu jestem ciekawa co w przypadku gdy to badanie zostanie wykonane u kobiety w ciąży. Czy ono ją wykryje.

Gość amnnw
no może i tak ale czy to znaczy że to nowy sposób wykrywania ciąży? poszukałam trochę i znalazłam info że kobiecie na wyniku badania tk napisali że jest w ciąży. więc chyba możliwe. Pisała że okres dostała w terminie a test wyszedł negatywny. Pytanie czy nie poroniła.

Gość Kim 667
Skoro może wykryć naczyniaka wielkości 1 mm, to dlaczego nie miałoby wykryć zarodka?

Gość amnnw
no to skoro wiesz to po co się pytasz?

Gość chyba wykryje
Moim zdaniem wykryje, miałam robioną tk niedawno i wszysciutkie narządy widać bardzo dokładnie. Choć jak to jest malutki zarodek to nie wiem, ale jakby już się układ kostny formował to na bank by wykryło..

Gość Isskierka
Autorka zadała proste pytanie, a wy zamiast na nie odpowiedziec, wysnuwacie szereg niepotrzebnych spekulacji i domyslow. A wracajac do tematu - tak, TK wykryje ciaze, nawet te we wczesnym stadium.

Gość Kim 667
Bo TK jak słusznie zauważyłaś nie robi się w celu wykrywania ciąży, tylko innych anomalii. Stąd moje pytanie. Dzięki za normalne odpowiedzi.

Gość amnnw
wykryje ale jakie będą skutki tego dla zarodka to już inna sprawa.

Gość Kim 667
Tylko że nie zadałam pytania o skutki tego badania dla płodu. To oczywiste, że kobieta świadoma swojej ciąży nie wykona tomografii komputerowej.

Gość amnnw
no ok. :)

Gość amnnw
ale tak poza tym to skąd takie przemyślenia? czeka cię TK?

Gość 123*12*1
Raczej znieksztalci płod :O

Wlasnie zeby nie bylo takich pytac przed gabinetem do TK jest napisane by kobiety w wieku rozrodczym zgłaszały sie w terminie ustalanym zaraz po zakończeniu miesiączki by była pewność że nie jest w ciąży akurat nie dawno bylam z bratem na TK i czytalam zalecenia