Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 145

w śródbrzuszu kilka nieco powiększonych węzłów chłonnych

Polecane posty

Gość mama 145

Mój syn mial robione USG jamy brzusznej. Niby wszystko ok, ale niepokoi mnie: w śródbrzuszu kilka nieco powiększonych węzłów chłonnych, krezki z widocznymi zatokami tłuszczowymi dł.do 11mm. CO TO ZNACZY? POMÓŻCIE

Gość mama 145
no właśnie nie mówił wiele. ze może to po przebytej biegunce. Nie kazał też powtarzać usg. Syn ma 21mcy

aha wiem, ze węzły po infekcjach mogą się duzo powiekszyć, a takie jak u was to w sumie malutkie i rzeczywiscie moze po biegunce, bo to infekcja wiem, ze Ci to spokoju nie daje

i ja ciągle z ta morfologia moze zrób z rozmazem i będziesz miała pewnosć, ze nic się nie dzieje a dlaczego robiliście usg?

Gość mama 145
do tej pory w swoim życiu miał 2x usg j.brzusz i było ok. 2 tyg po wymiotach i biegunce te powiększone węzły. co tu zrobić??

Gość mama 145
dostał mocnych bóli brzucha jednej nocy. na ostrym dyżurze zrobiono usg z podejrzeniem wgłobienia ale wyszlo wszystko ok. Bóle nie powtorzyły się, wynik usg ok. Tylko te węzły

była jakaś inna przyczyna zrobienia usg niz wymioty i biegunka? bo standardowo nie robi się takich badań

Gość mama 145
wgłobienia jelita

a juz widzę ja moze za miesiac zrobiłabym prywatnie takowe usg dla swojej pewnosci, i tak jak napisałam teraz zrób krew z rozmazem bez crp narazie, bo moze jeszcze być większe ale to prawdopodobnie poinfekcyjne, aczkolwiek zrobiłabym te badanka

a tych bóli brzuszka dostał 2 tygodnie po biegunce , tak?

Gość mama 145
tak właśnie myślałam żeby powtórzyć usg. Morfologie miał calkiem niedawno i była ok

a kiedy była ta morfologia i czy z rozmazem?

Gość mama 145
tak, ok 2 tyg po biegunce.

Gość mama 145
z 3mce temu. Wiem że zmienia się b.szybko i oczywiście powtórzę morfologie, ale pocieszam się że ostatnio była b.dobra

słuchaj, napewno nic się nie zmieniło, ale dla pewności zrób, bo nigdy nic nie wiadomo myślałam, ze ten ból brzuszka to przy biegunce, ale po niej to już ciekawostka, moze zatrucie węzły pewnie po infekcji, ale skontrolować można jak najbardziej

Gość mama 145
tak do końca nie wiem czy to był ból brzuszka. Lekarz twierdził że brzuch miękki i nie powinno się nic dziać. budził się w nocy z płaczem, wiele nie mówi więc tylko podejrzewałam że to brzuch.

zęby ma juz wszystkie? moze jakieś bóle wzrostowe albo się czegoś wystraszył, a te węzły wyszły przypadkiem i są po biegunce

Gość mama 145
ma 1,2 i trzonowe. Nie ma wszystkich. Ten płacz był nieuzasadniony, nie wiem od czego. Jednak zabralam go na wszelki wypadek do lekarza. Nic mu nie podali i bol sam ustąpił

moze mu właśnie rosna ząbki ale mimo wszystko zrób mu badania powtórnie i przynajmniej sie uspokoisz ja bym tak zrobiła, bo sen mi z powiek spędzają choroby mojego dziecka, jak zauważe, ze coś nie tak

Gość mama 145
tak wlasnie myslałam. Dzięki za rady i pozdrawiam

Gość mama 145
wynik morfologii ok. Leukocyty 9,0, Erytrocyty 4,6, Hemogl. 12,2, Hematokryt 36,6. W sumie wszystkie czynniki w normie. W rozmazie (tutaj się nie znam): Gran.segmentowe 29 (norma 25-60), gran.zasadochłonne 3 (norma 0-1), Limfocyty 67 (norma 25-50) monocyty 1 (norma 1-6). Jak myślisz Asiamt?

Gość jest popyt, jest podaż
leukocyty w normie ale przy górnej granicy a w rozmazie za dużo limfocytów..

Gość mama 145
tyle to wiem, ale co to oznacza?

wynik morfologii ok. Leukocyty 9,0, Erytrocyty 4,6, Hemogl. 12,2, Hematokryt 36,6. W sumie wszystkie czynniki w normie. W rozmazie (tutaj się nie znam): Gran.segmentowe 29 (norma 25-60), gran.zasadochłonne 3 (norma 0-1), Limfocyty 67 (norma 25-50) monocyty 1 (norma 1-6). leukocyty ok erytrocyty, hemoglobina i hematokryt ok dziwną masz normę zasadochłonnych, bo zazwyczaj jest 0-5, a wy macie 3, wiec raczej tez ok - one odpowiadają za alergie, ale musza być duzo wyższe te parametry limfocyty dla jego wieku (bo normę masz podaną dla dorosłych) tez ok jak dla mnie morfologia super a płytki krwi?

Gość mama 145
plytki 283

i jakie w górnej granicy leukocyty? norma dla wieku dziecka autorki jest do 15, powiedziałbym, ze skłaniają sie do dolnej granicy, bo zaczyna sie od 6 coś tam