Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 145

w śródbrzuszu kilka nieco powiększonych węzłów chłonnych

Polecane posty

Gość mama 145
Cale szczęście. Zrobilam jeszcze mocz na wszelki wypadek. Wynik jutro

Gość mama 145
NOrma leukocytów do 15 dla dwulatka

no i to wsio płytki piękne ale zrób na wszelki wypadek usg jamy brzusznej za ok 3 tygodnie

Gość mama 145
Dziękuje Asiamt! Kolejny raz mi pomoglaś. Zrobie USG napewno

Gość mama 145
Mocz ok. Tylko Ciężar właściwy 1.030 (norma do 1.025). Zastanawiam się co oznacza ten podwyższony ciężar?

Gość mama 145
mocz ok. Tylko ciężar właściwy podwyższony 1.030 (norma do 1.025). Co to może znaczyć?/

wiesz,norma dla dzieci do 2 roku życia jest właśnie do 1.030, takze wydaje mi sie, ze trafił w samą granicę

JAK ROZUMIEĆ WYNIKI Barwa - powinna być słomkowa lub żółta. Zmiana koloru moczu może wskazywać na zaburzenia w pracy nerek lub wątroby. Przejrzystość - zupełna. Mocz może zmętnieć w razie infekcji, ale także wtedy, gdy przechowujemy go w lodówce. Odczyn - normalnie jest lekko kwaśny (pH 6). Zasadowy może świadczyć o dużej liczbie bakterii, a w każdym razie sprzyja zakażeniom. Gęstość - ciężar właściwy moczu u małych dzieci wynosi od 1,004 do 1,030 g/cm3. Wzrasta, gdy jest w nim dużo cukru, a także gdy dziecko za mało pije. Leukocyty - u chłopców norma wynosi do trzech, a u dziewczynek do sześciu białych krwinek w polu widzenia. Większa liczba świadczyć może o zakażeniu dróg moczowych. Erytrocyty - norma wynosi poniżej dwóch krwinek czerwonych w polu widzenia. Jeśli jest ich więcej, może to wskazywać na zakażenie dróg moczowych, zakażenie pęcherza, zapalenie kłębuszków nerkowych. Białko - jego obecność może świadczyć o stanie zapalnym nerek. Czasem jednak białkomocz występuje u zupełnie zdrowych dzieci po wysiłku fizycznym. Cukier (glukoza) - wskazuje na cukrzycę, zwłaszcza gdy stwierdza się także ciała ketonowe. Ciała ketonowe mogą się znaleźć w moczu również wtedy, gdy dziecko długo nie jadło lub wymiotowało albo ma gorączkę. Wałeczki - najczęściej pojawiają się przy zapaleniach kłębków nerkowych. Bakterie - liczne mogą być oznaką infekcji dróg moczowych, ale nie zawsze tak jest. Ich obecność może również być następstwem zbyt długiego przechowywania moczu, zwłaszcza poza lodówką. Azotany - ich obecność świadczy o zakażeniu bakteryjnym Bilirubina - pojawia się przy niedomodze wątroby. Urobilinogen - prawidłowe wartości wahają się od 0,2 do 3,2 mi- kromola/l.

Gość mama 145
CZyli Dzięki Bogu wszystko ok. Dziękuję Asiamt trochę się uspokoilam

Gość mama 145
Mój synek rzeczywiście mało pije. Poza tą gęstościa wszystko jest bardzo dobrze.

nie ma sprawy zdróweczka i pokaż wszystkie wyniki przy okazji na wizycie lekarzowi

Gość jnki
wiem, wiem na pewno pokażę. chyba należę do tych mam-panikar :), które potrzebują się trochę uspokoić zanim pójdą do lekarza

normalka ja też zawsze szukam wytłumaczenia wszelkich anomalii

Gość mama145
przypomniałam sobie że mialam napisać jak wyszło USG. NAszczęście wszystko ok. Węzły chłonne wróciły do normalnych rozmiarów