Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mokita66

niedoczynność tarczycy

Polecane posty

Gość mokita66

Witam.Dzisiaj odebrałam wyniki na badanie tarczycy i wyszło mi w TSH wynik 5.04 a obok pisze że norma to /0.27 - 4.20/.czy to znaczy że jak jest minimalnie większy to nie mam niedoczynności. Z wynikiem dopiero idę do lekarza za tydzień i pomyślałam sobie że może ktoś się zna na kafeterii i mi już co nieco podpowie,bo jestem niespokojna o wynik.

Gość todilka.z
Mi się wydaje ,że nie masz nadczynności.

Gość o Boze Swiety
no tak minimalnie wiekszy to on nie jest:-O

Gość mokita66
Dzięki za odpowiedż,to może nie muszę już iść z tymi wynikam już do lekarza skoro wszystko jest ok?!

Gość o Boze Swiety
sluchaj ty musisz do lekarza isc. przeciez napisalam zatrobliwie ze twoj THS NIE jest minimalnie podwyzszony! uwarzasz ze to jest minimalne? ja mam TSH 1,1 i mam nieodoczynnosc, biore tabletki l-thyroxin. zastanow sie prosze. kobieta powinna miec TSH okolo jeden albo najlepiej ponizej 1 zeby zajsc w ciaze. po za tym co z T3 i z T4?

Gość strzałka :)
mi wyszło TSH 0,7 i mimo, że niby było w normie, bo nie było poniżej progu to lekarka skierowała mnie na ft3 i ft4, aczkolwiek z wynikami poszłam do engo i powiedziała, że ft3 będąc w ciązy nie ma sensu robić bo wychodzi fałszywie dodatnie i patrzy tylko na ft4. moim zdaniem wcale nie przekroczyłaś tego progu o tak mało... mało by było jakby Ci wyszło 4,30... ja bym leciała zrobić ft3 i ft4 (każde ok 30zł)

Gość mokita66
To jest wynik z TSH 3 ,a na TSH 4 nie miałam robione ,bo mi lekarka nie zleciła.Dziękuję ci za odpowiedż,myślałam że jak pisze norma do 4.2,a ja mam 5.04,to nie jest nic strasznego?!ok.napewno pójdę,bo wiem że powinnam skoro ty masz ponad jeden i bierzesz leki na niedoczynność.Wiesz,lekarka z przychodni mi przepisała to badanie,bo nagle zaczęłam strasznie tyć,a nigdy nie miałam do tego skłonności :(

to robiłaś TSH czy ft3? bo to troszkę co innego :) zwykle zlecają TSH a jak coś jest nie halo to dopiero ft3 i ft4 zwykle razem. możesz poczekać na wizytę i lekarka za pewne da Ci skierowanie na te badania, ale jeśli masz kasę to zrobiłabym je od razu dla własnego spokoju i poszła do niej z już gotowymi wynikami.

Gość mokita66
Powiem szczerze,kompletnie się na tym nie znam,bo nigdy nie miałam do czynienia z taką chorobą :(.Z tego co widzę to wasza wiedza na ten temat jest duża:) Jak nagle zaczęłam tak tyć,to znajome które mnie nie widziały przez rok,były w szoku i padały pytania czy jestem w ciąży lub właśnie pytały czy nie mam jakiś problemów z tarczycą.I teraz chyba wychodzi z tych wyników ,że tak:(

jeśli masz napisane, że miałaś robione TSH to po zrobieniu fT3 i fT4 dowiesz się czy to na pewno coś z tarczycą, ale niestety tak to wygląda... dlatego robiłabym te badania raz dwa żeby lekarka mogła szybko zareagować i zacząć ją leczyć :)

Gość o Boze Swiety
no Kochana dlatego mowie lec do lekarza :-) powinnac miec okolo TSH kolo jedynki. nie chce cie straszyc ale ja tez zaczelam tyc i nie mialam do tego sklonnosci. do 34 roku zycia mialam rozmiar 34-36 a przytylam 30 kilo :-O:-O:-O od wrzesnia tatego roku biore tabletki i ku..........NARESZCIE CHUDNE!

a jak byś chciała na własną rękę zrobić te badania to wystarczy, że pójdziesz do laboratorium i powiesz, że chcesz zrobić ft3 i ft4, skroją Cię koło 60zł i na następny dzień masz wynik (w każdym razie ja tak miałam)

Gość o Boze Swiety
"Jak nagle zaczęłam tak tyć,to znajome które mnie nie widziały przez rok,były w szoku i padały pytania czy jestem w ciąży" IDENTYCZNIE JAK U MNIE:-O

Gość mokita66
ok.to jutro zrobię prywatnie te fT3 i fT4 żeby mieć wszystko dla lekarki.A ma pytanie,czy jeżeli wyniki będą niezbyt dobre,to mam się leczyć u naszej lekarki w przychodni czy iść do specjalisty,bo znając życie w przychodni nie skieruje mnie tylko będzie chciała mnie sama leczyć.

Gość o Boze Swiety
moim zdaniem najlepiej u endokrynologa. ale nie wiem jak to w PL jest bo ja nie mieszam w PL.

z ft3 i ft4 powinnaś iść do endokrynologa, nie wiem jak jest z terminami na kasę chorych (musisz mieć też skierowanie), ale na pewno prywatnie dostaniesz się szybciej.

Gość mokita66
Hi,hi,no właśnie,mnie tą ciążą rozbrajały :),na początku się z tego śmiałam ,ale teraz już mi nie do śmiechu :( Ja około dwa lata temu nosiłam rozmiar 36 a teraz 42 i teraz widzę że dalej,,rosnę":( Dziewczyny,tzn.że jak zacznę się leczyć,to zacznę wracać do dawnej sylwetki????????

jasne, że tak :) dlatego powinnaś jak najszybciej zacząć to leczyć, żeby choróbsko nie postępowało :) nie utyłaś bo się napychałaś cukierkami tylko przez tarczycę, więc jak będziesz ją leczyć to automatycznie zaczniesz chudnąć:)

Gość o Boze Swiety
Kochana u mnie bylo tak,ze ja 3 lata latalam od lekarza do lekarza i nikt nie mogl wykryc niedoczynnosci. okazalo sie we wrzesniu 2010 : niedoycznnosc i hashimoto. jak pisalam przytylam 30 kilo i odkad biore tabletki powolutku chudne ale chudne!!! przedtem tylam z powietrza a nie jadlam prawie nic :-O ile ja sie nacierpialam:-O ile uwag od rodziny,ze mam nie zrec:-O na koniec t.z zanim odkryto chorobe bylam po psoru spuchnieta. mialam tyle wody w nogach ze nie moglam chodzic. Nogi jak slon. dzieki Bogu po zaledwie 3-4 dniach brania tabletek opuchlizna zeszla. do tego mialam ciezkie depresje i wypadaly mi wlosy. radze nie lekcewazyc tarczycy. zaczniesz chudnac kiedy bedziesz miala odpowiednia dawke lekow.

Gość o Boze Swiety
we wrzsniu 2011 mialo byc. aaaa no i ja z rozmiaru 34-36 rozlazlam sie do 44. teraz mam 42 i powoli schodze do 40.

Gość mokita66
Jesteście kochane:).Dziękuję wam za tak rzetelne informacje,nio i nie ukrywam ,podbudowanie jakie kobieta potrzebuje :),:)

Gość o Boze Swiety
nie ma za co. jak bedziesz miala pytania to pisz :-)

Gość mokita66
ok. jeszcze jedno pytanko.Teraz jestem przeziębiona i nie wiem czy robić jutro te badanie,czy poczekać aż mi się polepszy,bo nie wiem czy takie przeziębienie ma wpływ na wiarygodność wyników. Ale was męczę:)

Gość o Boze Swiety
nie meczysz:-) ja chetnie w tej sprawie pomagam bo wiem co to za cierpienie. nie mysle ze przeziebienie ma wplyw na te badania.

Gość mokita66
Ok.to jutro idę zrobić.Oczywiście ,dam znać co tam wyszło. Pozdrowionka i życzę bardzo miłego i uśmiechniętego dnia :),:),:)

Gość o Boze Swiety
Tobie tez milego dzionka i daj znac:-)🖐️

ja też myślę, że przeziębienie nie będzie miało wpływu, bo badanie jest z krwi :) Powodzenia i daj znać co Ci endokrynolog powie :)

również miłego dnia :)