Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ciekawskaxx

Mała ilość wód płodowych

Polecane posty

Podobno mam małą ilość wód płodowych, lekarz napisał AFI 2.0 Co to znaczy? Czy coś jest nie tak? :)

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyy
A w którym tygodniu jesteś?

Gość mou
u mnie w 40tc było afi 10.0 bardzo mało masz wód -nie sacza sie?

dziś byłam u lekarza i dał mi skierowanie i kazał dziś jechac do szpitala juz leżeć na obserwacji..więc pojadę Wydaje mi się że nie

Gość mou
"Małowodzie Najczęściej występuje w ostatnim trymestrze ciąży. Średnio co czwarty przypadek małowodzia jest spowodowany odpływaniem wód płodowych. Dlatego po stwierdzeniu małej ilości płynu owodniowego pierwszą rzeczą, którą musi zrobić lekarz, to wykluczyć jego odpływanie. Inne częste przyczyny to wady dróg moczowych dziecka, nadciśnienie tętnicze u mamy i przenoszenie ciąży. Ustalenie, dlaczego wód jest za mało, bywa trudne, gdyż obraz USG w przypadku małowodzia jest niewyraźny. Dlatego czasem stosuje się tzw. amnioinfuzję, czyli uzupełnienie wód przez powłoki brzuszne (w znieczuleniu miejscowym). To ważny zabieg. Lekarz może po nim lepiej ocenić stan dziecka, a zarazem malcowi od razu przybywa potrzebnego płynu. Dowiedziono, że nawet wtedy, gdy małowodzie nie jest spowodowane poważnymi powikłaniami, samo w sobie może prowadzić np. do niedorozwoju płuc u dziecka. Uzupełnienie płynu znacznie zmniejsza to ryzyko. Możliwe, że po rozpoznaniu małowodzia lekarz zaleci, by twoją ciążę prowadziła specjalistyczna placówka. To dobre rozwiązanie. Dzieci z ciąż, w których wystąpiło małowodzie, często rodzą się znacznie mniejsze od rówieśników i wymagają staranniejszego nadzoru neonatologicznego. Zatem szpital, w którym dzidziuś ma przyjść na świat, powinien dysponować doświadczonym personelem i dobrym sprzętem nie tylko z zakresu położnictwa, ale i opieki nad niemowlęciem."

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Pewnie, że moga, ale nie muszą być. Jedź do szpitala i tyle.

hej musisz dużo dużo pić ja piłam 3-4 nawet 5 litrów wody mineralnej nie gazowanej dzienie jadłam jabłka i ser wiejski

w szpitalu podadzą ci kroplówki dobrze cie nawodnią dostaniesz ich sporo