Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onaona4444

Czy tabletki anty sa szkoldiwe?

Polecane posty

Gość onaona4444

Dzisiaj jak szłam po tabletki to aptekarka zaczela mnie straszyc bezplodnością, zakrzepicą i innymi takimi :/ czy sa tu jakies kobiety ktore po paru latach brania tabletek urodzily dziecko? Czy naprawde są szkodliwe? czy np. nuva ring jest mniej szkoldiwy pod tym wzgledem?

Gość moje osobiste zdanie
wystarczy przeczytać ulotkę i będziesz wiedzieć co mogą powodować. Albo poczytaj tematy jest tu parę na forum o skutkach ubocznych. Jednym nic po nich nie będzie, inni będą wracać dłużej lub krócej do normy, a u jeszcze innych będą nieodwracalne zmiany. Ja jednak wolałam się nie przekonywać do której grupy ja należę.

Lista skutków ubocznych piguł jest baaardzoo długa.Ale wiadomo, że każdy organizm reaguje inaczej. Dlatego tabletki powinny być dobierane na podstawie badań poziomu hormonów - to pozwala zredukować ryzyko powikłań do minimum. Z tego też powodu nie można określić które są mniej/bardziej szkodliwe. Leki starej generacji podobno powodowały nawet trwałą bezpłodność (po kilku latach brania). Teraz tego ryzyka nie ma. Jest wiele kobiet, również tu na forum, które urodziły po odstawieniu (ja mam koleżankę, która urodziła zdrowe dziecko po 5 latach na anty.). Więc głowa do góry. Aptekarka mogła cię straszyć, ponieważ np.sama jest przeciwniczką antykoncepcji. Wiadomo - co człowiek to pogląd.

Gość moje osobiste zdanie
czy wpływają na płodność to nie wiadomo bo nikt nie robi badań płodności przed ich rozpoczęciem. W sumie jakieś podstawowe badanie na płodność powinno być moim zdaniem zrobione, nawet głupie zrobienie testu owulacyjnego przez 3 cykle. Hormony jak są robione w poszczególnych fazach cyklu dają jakiś pogląd na płodność tylko że ciężko znaleźć teraz ginekologa który przed wypisaniem recepty wyśle na badania.

Gość prawdopodobnie aptekarka
jest zagorzałą zwolenniczką "metod" proponowanych przez KK i wszelkimi "mądrymi" sposobami stara się zniechęcić kobiety do stosowania antykoncepcji. jak przy każdym leku, istnieje ryzyko skutków ubocznych i powikłań. zadaniem lekarza jest zbadać pacjentkę przed przepisaniem antykoncepcji hormonalnej i wykluczyć ewentualną przynależność do grup podwyższonego ryzyka.

Gość andy;;;;
mi właśnie gin przepisał tabletki anty z hormonami, bo mam problem z cerą i nieszczęsnym trądzikiem zanim zrobiłam badania a wyniki odbiorę jutro, zlecił mi branie diane 35 ale nie zamierzam ich brac zanim nie odbiore wyników, bo dla mnie przepisanie leków hormonalnych przed zrobieniem badan to jakieś nieporozumienie...

Gość fwefweqf
Lista skutków ubocznych jakiegokolwiek farmaceutyku jest długa. :S W każdym razie ja brałam Diane 35 przez dwa lata, potem po dwóch latach przerwy urodziłam dziecko. Zaszłam w ciążę przy pierwszej próbie, ciąża była podręcznikowa, dziecko zdrowe i prawidłowo rozwijające się.

Tak są szkodliwe, szczególnie jeśli są źle dobrane, dlatego tak ważne są badania przed ich wyborem. Ja wolę nie ryzykować, dlatego zdecydowałam się na coś innego a mianowicie cyclotest - monitor płodności