Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myszka9513

CZY WARTO IŚĆ NA MEDYCYNĘ? POMOCYY!

Polecane posty

Gość myszka9513

Witam jestem Patrycja i uczęszczam do klasy I liceum ogólnokształcącego. Od dłuższego czasu zastanawiam sie poważnie nad wyborem studiów medycznych, lecz mam ogromne wątpliwości co do tego. Jestem kiepska z chemii i tak na prawdę nic z niej nie rozumiem, a przecież musiałabym napisać maturę rozszerzoną z chemii żeby się dostać na kierunek lekarski. Z biologia dam sobie jakoś radę. Poradżcie mi czy w moim przypadku dostanie się na Medycyne jest w ogóle możliwe? Ponadto jak widze krew i igłę to robi mi się słabo a mam cukrzycę więc nie powinno tak być bo estem praktycznie do tego przyzwyczajona. :) Nie wiem co mam robić i czy jest sens abym w ogóle przystępowała do ROZSZERZONEJ matury z chemii i biologii. POMÓŻCIE! :)

Gość gruszka0002
Ja również wybieram się na medycyne :) Ale to jeszcze przede mną Jako lekarka musisz być twarda. CHemie zawsze możesz jakoś nadrobić korepetycje czy coś w tym stylu. Swoją słabość z krwią też możesz pokonać :) Ale pytanie? Czy napewno chcesz się w to wpakować? Czy masz do tego powołanie? Czy chcesz isc tylko dlatego zeby pochwalić się JESTEM NA STUDIACH MEDYCZNYCH..?? Musisz to przemyśleć ;)

Gość kaliforniaaaaa
nie nie oplaca sie isc na studia ja ide na 2 letni kurs amsazu specjalziacja masaz sto a nei jakei s studdia!!

Gość myszka9513
Nie. Zdecydowanie czuję to od środak i to jest to co chcę robić nie zważając na nic. Wiem z emogę nie podołać bo na prawdę z chemii jestem cienka, ale tak cholernie mi zalezy na tych studiach... nie widze innych perspektyw. To jest moje marzenie i bardzo mi zależy, tylko jak mówię nie wiem czy podołam :)

Gość askwaeskalka
a fizyki nie trzeba ? swojego czasu jak dostalam sie na pielegniarstwo wymagano takze fizyki na lekarskim ;) a co do krwi i igly ... mialam kilka kolezanek co sie na poczatku baly, ale po jakims czasie im to przeszlo :P

Gość myszka9513
właśnie jeszcze fizyka.. : ) Ale chyba są dwie akademie w Polsce na których fizyka nie jest wymagana :)

Gość gruszka0002
Skoro czujesz że bardzo chcesz być lekarką i to jest Twoje marzenie to dasz rade !! :) Ważne że chcesz :) Ja mam te same uczucia i wiem że się uda ;) TYLKO TRZEBA CHCIEC A RESZTA JUZ SAMA WYJDZIE :) Poprostu trzeba się dużo uczyć

Gość może po prostu ma
Cienka z chemii? I myślisz, że się dostaniesz? Nie możesz być nawet dobra z chemii, musisz być super dobra żeby się dostać. Wiesz chyba ilu jest kandydatów na jedno miejsce...

Gość gruszka0002
Fizyka nie jest wymagana... Jest wymagana biologia i chemia z rozszerzeniem

Gość gruszka0002
może po prostu ma - nie strasz jej. Ona nie chce isc na studia chemiczne a medyczne. Na medycynie o wiele bardziej jest wymagana biologia

Gość gruszka0002
Nie musisz być super dobra z chemi a jedynie dobra..

Gość askwaeskalka
no to zdajesz sobie sprawe ze musisz ostro przysiasc do chemii i biolgii bo te uczelnie sa pewnie zalegane przez studentow z powodu tej fizyki :P ja pamietam kumpele, to az plakaly ze musza zdawac fizyke ;)

Gość może po prostu ma
To zapytaj studentów medycyny ile mieli punktów na maturze.

Gość gruszka0002
Moja ciotka studiowała medycyne i z tego co mi wiadomo nie jest aż tak źle ...

Gość bez znajomości chemii
zapomnij! a nawet jesli CUDEM dostalabys sie na medycynę odpadniesz lala, nie masz szans na kierunku lekarskim chemia to PODSTAWA

Gość gruszka0002
Najlepiej będzie jak nie będziesz słuchała rad to zrób to co uważasz za słuszne. Jeśli uważasz że dasz rade nadrobić chemie to bierz się na medycyne. Jeśli nie dasz rady i z chemią i z biologą to wybierz inny kierunek.

Gość gruszka0002
Chemia nie jest trudna jak dla mnie... Możesz ją nadrobić. Tylko znajdź dobrego korepetytora.

Gość myszka9513
gruszka0002 dziekuję bardzo za ciepłe słowa i rady! :0 podniosłaś smnie na duchu i dodałaś motywacji :) Z takimi ludźmi warto rozmawiać! :) :*

Gość baltic amber
Sorry ale musisz być super z wszystkich przedmiotów ścisłych. Medycyna jest dla ludzi z pasją ale też zdecydowanych i bardzo mądrych. Jeśli masz wątpliwości lub jestes cienka ze ścisłego to kiepsko Pozatym strach przed krwią można pokonać ( chociaż to dobrze nie rokuje) a jak się czujesz jeśli chodzi o pracę z trupami? To też ważne

Gość myszka9513
Wydaje mi się ze praca w prosektorium nie byłaby dla mnie problemem :) I jestem na medycyne zdecydowana na 100% tylko no wiadomo są różne obawy przed tym czy np podołam rozszerzonej chemii :)

Gość Jody1983
chemia... tez sie z tym borykam. marze o farmacji i wiem ze musze miec bardzo dobra ocene z chemi. wiec zapisalam sie na extra zajecia z chemi i bede kuc. ( nie jestem w Polsce wiec nie wiem czy w Polsce sa gdzies dostepne jakies extra kursy z chemi). pozdrawiam i powodzenia zycze ps. dodam ze lekarze zawsze beda poszukiwani, wiec recesja i brak pracy Ci nie grozi nigdy :))

Gość Misty;)
medycyna bez chemii to nie medycyna ;P no i musisz być dobra z matmy albo fizy, bo trzeba mieć 3 rozszerzenia , co najmniej po około 85 %, poza tym na jedno miejsce jest KILKANAŚCIE osób, więc jeśli czujesz się z czegoś niezbyt, to nie wiem czy jest sens, konkurencja jest mega, a zapewniam cię że jest mnóstwo osób które po prostu są dobre i z bio i z chem i innych. Sama chodze do szkoły nastawionej typowo na ścisłe, jesteśmy w pierwszej dzięsiątce liceów w Łodzi, i widze, jak wygląda to "dostawanie się" na uczelnie. Na medycyne po naszej szkole dostaje sie każdy, + 10% innych szczesciarzy. Poza tym musisz mieć mega wiedzę. U nas np. mamy 4 przedmioty pod medycyne na rozszerzeniu, program z 3 lat przerobiliśmy w jeden rok, a potem już powtórka i informacje na olimpiade. Osobiście ci powiem ze jest cholernie cięzko, medycyna to wyścig szczurów i full materiału.

Gość fakt na medycyne ciezko sie do
stac, w tamtym roku bylo 25osob na miejsce w moim miescie..moje dwie kolezanki sie dostaly-jedna z chemii(wszystko rozszerzone oczywiscie) miala 98%, a z biologii 92%, druga z chemii 90% i z biologii 90% rowniez...

Gość ulala88
Żeby się dostać musisz mieć co najmniej 170 punktów z rozszerzenia z biol i chemii(lub fizyki).Musisz cięzko pracować. Jestem też na medycynie :) Stomatologicznej. Jest ciężko, ale wszystko się da przejść. Mam dużo znajomych na lekarskim i mają to samo zdanie. I nie zgodze się że chemia to podstawa- Napewno trzeba umieć materiał z liceum , ale orłem być nie musisz. Także nie przejmuj się tak tylko dąż do celu, do roboty! Pozdrawiam z UM Lublin:)

Gość kocurek0303
wiesz medycyna to jeden z najtrudniejszych kierunkow i dostaja się tylko najlepsi z najlepszych

Gość gość
Aty kocurek to wyciagasz temat,zeby napisac nie do konca prawde...Nie trzeba byc najlepszym tak koniecznie-czasami wystarczy umiec "wkuwac"...

Gość gość
Nie wolno myslec w kategoriach bo jest po kilkanascie kandydatow na jedno miejsce. Ja skladajac podanie na moja uczelnie mialam nadzieje ze sie dostane mimo ze bylo ponad 20 osob na jedno miejsce. I dostalam sie. Co prawda mialam bardzo dobre oceny i wystarczajaca ilosc punktow ale takich jak ja bylo wielu. Gdybym sie sugerowala ze jest trudno i duzo osob, pewnie nigdy bym nie zlozyla podania. A tak juz mam rok zaliczony. Wiec nie myslcie ze nie macie szansy, macie tak samo jak kazdy inny.