Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

little.d

czy której zwas pogorszyl się wzrok po porodzie SN?

Polecane posty

czy ktorejs z was pogorszyl sie wzrok, bo rodzilyscie naturalnie? mam wade - 3,75, bez oznak zwydodniem, cisnienie w oku ok, ale jak dzwigne cos wiekszego, albo w ogole uzyje sily to pekaja mi naczynka w oczach. kiedys okulistka mowila mi, ze bede musia rodzic przez cc, teraz jak bylam powiedziala, ze nie widzi powodu do cc. niestety przez to ze przez wysilek pekaja mi naczynka jestem pelna obaw... miala ktoras z was powiklania okulistyczne??

Poczytaj właśnie w marcowym numerze m jak mama jest wzmianka o tym że nie ma medycznego potwierdzenia że przez poród naturalny pogarsza się zwrok już od tego lekarze odchodzą :)

czytalam, ale znam 2 przypadki gdzie jednak wada sie posunela i sama juz nie wiem..

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Mi się troszkę pogorszyła. Miałam niedużą, bo -1,5. Dopiero będę szła do okulisty, ale widzę słabiej. A ja nie mam skłonności do pękających naczynek, ale przy porodzie mi popękały, miałam oczy czerwoniutkie.

Gość dsadsada
ja mam wadę ok 4; rodziłam naturalnie i zauważyłam że widzę ciut gorzej, ale jest to tak mała różnica, że nie wiem czy jest spowodowana porodem czy naturalnym starzeniem oka; naczynka mi rzadko pękają

Gość a mi sie polepszył
hejka1 ja miałam odwrotnie! przed porodem -1,75 czyli mniejsza niż autorki. Rodziłam sn, było to tak "wyczerpujące" że naczynka to miałam popękane na całej twarzy, a oczy jak królik, białka czerwone. Po kilku dniach dopiero zeszło.A teraz ma -1,25:)) niby nie wiele ale jaka jestem szczęśliwa:))

Ja rodzilam i mi sie pogorszyl bylo to 10 lat temu wtedy mialam -7.5 a po porodzie widzialam slabo i okazalo sie ze mam juz -10 a 2 lata temu mialam juz CC ale w sa juz zwyrodnienia i mam juz -14:-(

Ja rodzilam i mi sie pogorszyl bylo to 10 lat temu wtedy mialam -7.5 a po porodzie widzialam slabo i okazalo sie ze mam juz -10 a 2 lata temu mialam juz CC ale w sa juz zwyrodnienia i mam juz -14:-(

Gość Maggie B
A ja przed porodem -3,5 a po porodzie jeszcze nie wiem, ale niedługo musze iść do okulisty to się dowiem czy lepiej czy gorzej... Pewnie będę potrzebowała nowe soczewki, ale przypuszczam, ze to bardziej dlatego, że przez ostatnie dwa lata nie mialam badania wzroku ;) A swoja droga to nie znam osoby noszacej "minusy", ktorej by sie wada zaczela cofać, wszyscy maja okulary coraz mocniejsze. Ja też zaczynałam od -0,5.....

pogorszył mi się, ale w trakcie ciąży. Z -4 spadłam na -7. Na zwykłej kontroli okulistka powiedziała mi że to nie są wskazania do CC choć wzrok w trakcie porodu może się pogorszyć o 1-2 dioptrie. Z tym że ja mam jeszcze astygmatyzm, odwarstwienie siatkówki i wysokie ciśnienie w gałce ocznej, więc CC miałam.

Ja mam -6,5. Przy porodzie mialam -6. Tez przez lata slyszalam, ze powinnam rodzic przez cc. Ale przed porodem sie okazalo, ze to juz przestarzala opinia i liczy sie cisnienie w oku i stopien zwyrodnienia siatkowki. Okulista tego nie stwierdzil i nie dal skierowania na cc :( O tyle dobrze, ze wzrok mi sie nie pogorszyl za wiele od tego czasu.